menu
Lendahand

2 miljard geïnvesteerd in Europese fintech in Q4 2017

In het vierde kwartaal van vorig jaar werden er 94 investeringen gedaan in Europese fintechbedrijven. Gedurende deze periode werd in totaal voor 2,05 miljard dollar geïnvesteerd in dergelijke ondernemingen. Vooral investeringen van venture capitalists deden het goed, met bijna 1 miljard in het vierde kwartaal behaalden die een absoluut record.

Volgens KPMG, dat het kwartaalonderzoek [pdf] verrichte, onderstreept de investering van meer dan 2 miljard dollar in Europese fintech de groeiende volwassenheid van de regio met betrekking tot fintech-innovatie en de continue evolutie van de diverse fintech-hubs in Europa. Het geld komt vooral uit venture capital en private equity-investeringen.

“De Europese fintechmarkt is één van de meest volwassen markten in de wereld. Hoewel het Verenigd Koninkrijk de grootste fintech-hub uit de regio bleek vorig jaar, blijven de andere hubs evolueren”, zo schrijft KPMG. “Zo deed Zweden in het vierde kwartaal goede zaken, doordat insurtech-bedrijf BIMA en betalingsbedrijf iZettle beide significante bedragen ophaalden. Frankrijk zag ook één van de grootste deals uit de regio, met de buyout van kredietverzekeraar Tinubu Square.”

VK nog steeds bakermat van fintech-investeringen

Financiering in de Britse fintech-sector zag volgens KPMG een ongelooflijke veerkracht, gezien de onzekere situatie rondom Brexit. In het laatste kwartaal van 2017 was het Verenigd Koninkrijk goed voor het leeuwendeel van investeringen in deze sector: 1,6 miljard ging er naar Britse fintechbedrijven. “De relatieve volwassenheid van de Britse fintechmarkt heeft waarschijnlijk geholpen om het Verenigd Koninkrijk het centrum voor fintech-investeerders te houden, terwijl een positief regelgevingsklimaat en een sterk fintech-ecosysteem hebben bijgedragen aan het aantrekken van nieuwe startups.”

In het vierde kwartaal van vorig jaar haalden onder andere Transferwise (280 miljoen dollar) en Monzo (94 miljoen dollar) grote bedragen op, terwijl overnames ook in trek waren in het Verenigd Koninkrijk. Zo wisselde Trayport voor 727 miljoen dollar van eigenaar, terwijl TradeTech Alpha voor 150 miljoen werd overgenomen door Playtech.

Verwachting van 2018

Over 2018 zegt KPMG: “De verwachting is dat het een succesvol jaar wordt voor fintech-investeringen in Europa, gezien de voortdurende implementatie van PSD2 en de verwachte gevolgen die het zal hebben op de toekomst van financiële diensten in deze regio.” Ook denken de accountants dat de belangstelling voor insurtech (de combinatie van verzekaars en digitale technologie) significant zal groeien, met veel verzekeringsmaatschappijen in Europa die de noodzaak zullen inzien om te innoveren.

Reacties