Lendahand

29% leningen kleinbedrijf in VK non-bancair gefinancierd

29% leningen kleinbedrijf in VK non-bancair gefinancierd

De markt van alternatieve financiering is in het Verenigd Koninkrijk weer verder gegroeid. Vorig jaar nam de totale markt met 35 procent toe naar bijna 7 miljard euro. Inmiddels wordt 29 procent van alle financiering aan het kleinbedrijf niet via de bank verstrekt.

En bij het gehele mkb in het Verenigd Koninkrijk is het 9,5 procent dat non-bancair wordt verstrekt, zo schrijft Ronald Kleverlaan in zijn nieuwsbrief, daarbij baserend op onderzoek van Cambridge Centre for Alternative Finance.

374 miljoen euro in equity-crowdfunding

Van die bijna 7 miljard die er omging in de altfin-markt, was zo’n 2,3 miljard euro voor p2p-bedrijfsleningen. En 374 miljoen euro ging er om in equity-crowdfunding. Crowdfunding gebaseerd op beloningen (49 miljoen euro) en donaties (46 miljoen euro) hadden een aanzienlijk kleiner marktaandeel.

Verder blijkt uit dit onderzoek dat 29,2 procent van alle nieuwe leningen die werden verstrekt aan het kleinbedrijf (ondernemingen met een omzet van minder dan 2 miljoen pond) non-bancair van aard was. Een interessante trend, waarvan we soortgelijke cijfers waarschijnlijk ook in Nederland zouden kunnen gaan zien.

CCAF ontdekte ook dat bijna 13 procent van alle venture capital-financiering via equity crowdfunding werd opgehaald.

Alternatieve financering in het Verenigd Koninkrijk blijft toenemen.
Alternatieve financering in het Verenigd Koninkrijk blijft toenemen.

Gerelateerde berichten