menu

$3,4 miljard voor Europese startups in Q1 2017

$3,4 miljard voor Europese startups in Q1 2017

Er is in het eerste kwartaal van dit jaar door private financiers meer geïnvesteerd in startups dan in het kwartaal ervoor. Vorig jaar ging het nog om 23,8 miljard dollar, het afgelopen kwartaal liep het op tot 27 miljard dollar. 3,4 miljard daarvan ging naar Europese startups.

Maar ondanks dat wereldwijd het totaalbedrag toenam, is het aantal transacties wel aanzienlijk afgenomen: van 3201 in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 2716 in het afgelopen kwartaal. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG, dat elke drie maanden kijkt naar investeringen in startups.

Het lijkt er volgens KPMG op dat men wereldwijd weer is bereid om te investeren en dat de markt weer aan het opleven is. Dat blijkt ook wel uit investeringen van 1 miljard dollar in Airbnb, 900 miljoen in Grail en een van 454 miljoen in SoFi, zo merkt Emerce op.

Amerikaanse investeerders hebben interesse in Europese startups

Voor private financiers zijn vooral software- en medtech-startups een interessante investering en het zijn met name de Amerikaanse investeerders die bereid zijn om kapitaal te lenen aan startups in Europa. Het geld dat in deze startups werd geïnvesteerd is wel iets afgenomen, al werd er alsnog voor 3,4 miljard dollar in Europese startups geïnvesteerd in de eerste drie maanden van dit jaar.

Binnen Europa is het Ierland, dat zich steeds meer ontwikkelt tot een springplank naar de Europese markt. Multinationals vestigen hun Europese hoofdplaats bijvoorbeeld steeds vaker in Dublin, al zouden de gunstige belastingregels daar ook een grote rol in spelen. Maar het komt ook mede door de Brexit; een land als Ierland – dat wél onderdeel uitmaakt van de Europese Unie – is dan een aantrekkelijke uitvalsbasis voor bedrijven die zich eerder in Engeland vestigden.

Reacties