5 tips om business angel Marius Veenker te overtuigen

5 tips om business angel Marius Veenker te overtuigen

Waarom investeren business angels? We vroegen het aan Marius Veenker. Hij is nu zo’n zeven jaar actief als business angel en daarnaast een bekend gezicht bij platformen als De Investeerdersclub, Symbid en Suikeroom Durfkapitaal. Wat is er voor nodig om hem over de streep te trekken?

Marius Veenker is een pure business angel. Het type investeerder dat zelf actief op zoek gaat naar participaties en naast geld ook graag kennis, tijd en een netwerk levert. Daar hebben we er in Nederland maar weinig van, maar het is wel een zeer belangrijke groep. Lang niet iedereen heeft een rijke oom, buurman of kennis. Deze business angels leveren daarnaast enorm veel kennis en contacten en zorgen er mede voor dat sommige Nederlandse startups zeer snel kunnen groeien.

‘Laat je hockeysticks maar thuis’

Zoeken is een ding, maar wat moet je een investeerder nou bieden als je er een hebt gevonden? Welk rendement streeft een business angel na? Lachend geeft Marius aan dat een mooi rendement niet snel de doorslag geeft. “Die hockeystick-prognoses, waarbij de kosten de komende jaren minimaal blijven terwijl de omzet door het dak zal gaan, heb ik al te vaak gezien.”

Business angels leveren ‘smart money’, dus ze blijven ook na de investering in de een of andere vorm actief betrokken. Natuurlijk zijn er ook pure beleggers in het wereldje actief en hoopt elke investeerder een keer een mooie klapper te maken. Maar als je het risico incalculeert van de startups die het niet redden, en dat het plaatje meestal minder rooskleurig is dan vooraf werd voorgesteld, en er onderweg vaak extra geld bij moet, dan blijft er volgens Marius uiteindelijk maar een bescheiden uurtarief en rendement over.

‘Wees bewust van de tijd die je vraagt’

Want investeren kost nou eenmaal tijd. Van investeerders wordt vaak verwacht dat ze kosteloos hun netwerk en kennis inzetten voor het bedrijf waarin ze investeren, maar die komen niet zomaar uit de lucht vallen. “Inclusief alle zaken eromheen ben je per investering al snel een dag per maand kwijt.”

En soms nog wel meer. Soms moeten echt even alle zeilen worden bijgezet, waardoor er weinig tijd voor andere dingen overblijft. Mede daarom delen business angels vaak investeringen. Zo kunnen ze van elkaars expertise gebruikmaken, risico’s spreiden en de taken verdelen. Dat kan veel tijd besparen.

Maar dat betekent ook dat je in één keer meerdere investeerders moet overtuigen en daarvoor moet er veel vertrouwen zijn. Marius raadt ondernemers daarom aan om het in één keer goed te doen wanneer ze met een investeerder in contact komen. “Ik zie wekelijks aardig wat voorbij komen, dus ik ben vrij rigoureus met selecteren en als ik eerder ben afgehaakt moet er veel gebeuren om mij alsnog aan boord te krijgen.”

‘Ik wil er ook van kunnen leren’

Maar hoe overtuig je hem dan in een keer goed? “Met een mooi avontuur waar ik ook van opsteek. Dat had ik al in de tijd dat ik actief was met een eigen adviesbureau. Een klant vertelde me wel eens gekscherend dat we net bijen waren. We brachten veel, maar namen ook altijd wat mee. Alleen zo blijft je kennisniveau op orde en deze eigenschap neem ik ook mee in mijn investeringen.”

Marius is dus nieuwsgierig, maar hij verwacht daarin geen uitzondering te zijn. “Het is per investeerder verschillend, maar in mijn netwerk zie ik vooral mensen die nog altijd graag ondernemersavonturen meemaken. Misschien niet meer 24/7 aan het stuur, maar langs de zijlijn wil je toch het gevoel hebben dat je er deel van uitmaakt.”

Financieel moet het plan kloppen

Verder is het belangrijk is dat de prognose geloofwaardig is. Daarbij wordt naar het toekomstig rendement gekeken, maar een investeerder wil vooral kunnen terugzien wat er met het extra geld gebeurt.

Ook wordt er ingeschat of de ondernemer zelf een realistisch beeld van zijn onderneming heeft. Al is het product of de dienst nog zo geweldig, als niet duidelijk is wat de toekomstige bedrijfskosten zullen zijn of waarop de waarde van een onderneming is gebaseerd, zal een investeerder niet snel instappen, denkt Marius.

Laat je adviseren

Een goede manier om je plan te testen is door deze te laten nakijken door specialisten, zoals een financieel adviseur. Ook kan het helpen om gebruik te maken van platformen. “Neem bijvoorbeeld Symbid, dat ook financieringen mogelijk maakt via aandelentransacties. Ik was verbaasd over hoe goed zij de intake verzorgen.”

Een ander netwerk dat Marius actief aanraadt, is De Investeerdersclub. “Mensen die naar die avonden komen zijn actief op zoek en nemen de tijd om je van eerlijke feedback te voorzien. Ook voor startende investeerders is deze club erg interessant. Je kunt er veel contacten opdoen, iedereen is bereid je op weg te helpen, zijn ervaringen met je te delen, en je leert waarop andere meer ervaren business angels hun keuze baseren.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten