9% durfkapitaal voor impact-startups

9% durfkapitaal voor impact-startups

Vorig jaar werd voor 1,4 miljard euro aan durfkapitaal in Nederland geïnvesteerd. Slechts 9 procent, oftewel 130 miljoen, ging naar zogeheten impact-startups. Dit zijn startups (of scale-ups) die een positieve impact op onze wereld hebben.

Een bedrijf dat niet op impact is gericht, haalt gemiddeld 5,6 miljoen euro op. Impact-bedrijven daarentegen moeten het met slechts 2,2 miljoen euro doen. En dat moet beter kunnen.

Lijst met 255 Nederlandse impact-startups

Dat vindt ook Impactview, een non-profitinitiatief dat streeft naar een stabiele en duurzame wereld. Het is vandaag officieel van start gegaan tijdens Capital Tour XXL. Op dit evenement werd een lijst gepubliceerd met 255 Nederlandse startups die een positieve impact hebben op de wereld. Want veel investeerders klagen dat dergelijke startups gewoon niet goed vindbaar zijn.

Met het publiceren van de lijst wil Impactview bereiken dat de investeringen in impact-startups in 2023 groeien naar 25 procent van het totaal. “Met dit overzicht wordt een belangrijke stap gezet naar meer van dit soort investeringen”, zo legt Impactview uit.

Impactview wil dat investeringen in impact-startups in 2023 groeien naar 25 procent van het totaal.

Drie criteria voor impact-startup

Voor de lijst werd er rekening gehouden met drie criteria. Zo moet een bedrijf niet ouder zijn dan vijf jaar, moet het een exponentieel en internationaal schaalbaar businessmodel hebben en moet het natuurlijk een positieve impact op onze wereld hebben.

Onder de 255 Nederlandse impact-startups bevinden zich onder meer Hardt Hyperloop, Lightyear en Mosa Meat. De volledige lijst is voor iedereen in te zien en te downloaden via Impactview.nl.

De lijst met 255 impact-startups van Impactview.

Gerelateerde berichten