Collin

Aandacht van investeerders voor startups is toegenomen

Aandacht van investeerders voor startups is toegenomen

Er zijn vanuit Amerika in ons land geen grote scale-up investeringen gedaan tussen het vierde kwartaal vorig jaar en nu. Dat komt mede doordat een aantal zogeheten unicorns fors in waarde daalde. Desondanks is de aandacht van investeerders voor onze startups wel toegenomen.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van ABN Amro naar het Nederlandse ecosysteem van bedrijven uit de technologie, media en telecom, ook wel de TMT-sector genoemd. Eind vorig jaar werden een aantal Amerikaanse unicorns, jonge techbedrijven met een waarde groter dan 1 miljard dollar, sterk afgewaardeerd, wat weer gevolgen had voor de techsector in Nederland. De bereidheid tot risico’s nemen daalde, waardoor Amerikaanse durfinvesteerders hun investeringen wereldwijd terugbrachten.

Betere toegang tot Amerikaans en Europees durfkapitaal

Uit het rapport van ABN Amro van twee jaar geleden kwam naar voren dat het TMT-ecosysteem in ons land onderontwikkeld was; er was een tekort aan financiering in de vorm van durfkapitaal en met name grote scale-up investeringen waren lastig te verkrijgen. Maar de afgelopen twee jaar werd het tekort aan groeikapitaal opgelost door een betere toegang tot Amerikaans en Europees durfkapitaal. Vorig jaar kwam 72 procent van de scale-up investeringen in Nederlandse scale-ups uit Amerika, terwijl de rest uit Europa (20%) of ons eigen land (8%) afkomstig was.

‘Meer kapitaal beschikbaar’

Waar ons land twee jaar terug nog behoorde tot de middenmoot in Europa als vestigingsplaats voor startups en internetbedrijven, is Amsterdam inmiddels opgeklommen naar de top drie, samen met Londen en Stockholm. Volgens de bank is ons TMT-ecosysteem dan ook flink verbeterd. “Er is veel meer kapitaal beschikbaar dan twee jaar geleden. De aandacht van investeerders voor startups is toegenomen.”

Nederlandse investeringen 2014-2015

Gerelateerde berichten