menu

ABN Amro: ‘We kijken niet meer ver vooruit’

ABN Amro: ‘We kijken niet meer ver vooruit’

Op het B2B Online-congres van Emerce gingen Irving Kerkhof en Maarten C. Smit aardig door het stof toen ze vertelde over de digitale transformatie die het bankwezen doormaakt. “De bank heeft veel te lang als een bankier gedacht. We zijn ingehaald door nieuwe startups.” Inmiddels worden blockchain, PSD2 en artificial intelligence omarmd. Ontwikkelingen waar snel geld voor wordt vrijgemaakt. “Daarvoor worden vandaag nog mensen ontslagen.”

De presentatie van de heren tijdens B2B Online kun je bijna een theatershow noemen. Irving is een blanke, hoger opgeleide man in een pak met stropdas. Een echte bankmedewerker dus, zo omschrijft hij zichzelf. Maarten, een man in spijkerbroek en overhemd zonder das, omschrijft zichzelf liever als een programmeur. Zo’n type dat voorheen niet graag bij de bank werkte. “Misschien nog steeds wel niet. Zelf wilde ik het eerst ook niet. Als je wilt weten waarom ik er toch werk, kunnen we beter samen een borrel drinken,” zo legt hij zijn keuze uit.

‘Gisteren was de bank een instituut met aanzien’

Qua presentatie stippen de heren even aan waar de bank vandaan komt. “Een groot gebouw in elk dorp. Ondernemers gingen daar met knikkende knieën naar binnen, hopend op de zege van de bankmedewerker. Binnen was het niet veel anders. De manager had een mooiere bureaustoel en zat soms letterlijk net wat hoger dan zijn medewerkers.” Irving vertelt het bijna alsof hij het jammer vindt dat die tijd voorbij is. Om vooruit te komen, bedacht men vijfjarenplannen en voerde die vervolgens met oogkleppen uit. “Soms werd er vooraf wel een pilot geïntroduceerd, maar eigenlijk was dat onzin. Want alles werd toch uitgevoerd. Evalueren met de klant? Dat deden we niet.”

‘Jonge programmeurs zijn een bedreiging voor de bank’

Maar het is voorbij, legt Maarten uit. Hij vertelt dat de bank afgelopen jaren sterk onder druk is komen te staan door honderden nieuwe ‘fintech’-bedrijven. Kleine, jonge ondernemingen die zien dat door middel van nieuwe technologie er veel meer oplossingen zijn in de financiële wereld. Die sneller kunnen reageren op de ontwikkelingen en trends van vandaag. Om hen bij te houden is de bank (ook) gestart met agile teams. “We werken nu met sprints, organiseren hackathons, werken in groepjes in inspirerende omgevingen en dagen elkaar uit.” Een filmpje van zo’n hackathon afgelopen weekend – waarin een tafeltennistafel te zien is, een groepje danst en vooral veel jongeren plezier maken rond tafels met computers – moet ons overtuigen dat het nu beter gaat.

De bank reorganiseert. Talloze medewerkers worden ontslagen, maar daardoor komt er juist budget vrij voor mensen die technologisch een inhaalslag kunnen maken. De heren zijn van mening dat die inmiddels stevig is ingezet. “Ken je Tikkie.nl al? Het is één van de nieuwe initiatieven die snel is gelanceerd en in een jaar 600.000 gebruikers heeft verzameld. Of Gradefix, waarmee de risico-inschatting die ABN Amro kan maken van een klant, door deze klant zelf kan worden ingezien.” Als redactie zijn wij nog niet helemaal overtuigd door dit soort spinoff-projecten, maar de heren zelf zien weer toekomst in de bank.

‘Innovatie gericht op vier pijlers’

In het innovatiecentrum wordt gewerkt aan vier pijlers: Circulaire Economie, Blockchain, Artificial Intelligence en Open Banking. Al vragen wij ons af in hoeverre we dit serieus moeten nemen. Als één van de eerste heeft de bank crowdfunding omarmd, maar van de zeven projecten die er gestart zijn, zijn er vijf failliet gegaan. Daarom verwijst de bank ondernemers die crowdfunding willen inzetten inmiddels liever naar Funding Circle. En blockchain heeft vooral aandacht van de bank, omdat het denkt te kunnen bezuinigen door te decentraliseren. De woorden bitcoin of cryptocurrency duiden volgens deze heren vooral op crimineel geld.

En Open Banking dan? Dat is volgens Irving meer omdat het moet. “Door PSD2 worden we verplicht data te delen. Dat voelt onnatuurlijk, als bank. We kunnen daardoor in onze slachtofferrol kruipen, maar dat heeft geen zin. Dus moeten we het omarmen en de eerste bank zijn die met goede API’s komt waar men echt wat aan heeft.”

Reacties