Financiële administratie

Geld zien te krijgen is een ding. Dit administratief goed regelen is een tweede. Het opzetten van een goede financiële administratie is niet enkel een vanuit de Belastingdienst verplichte bezigheid, het geeft je ook goed inzicht in de verschillende geldstromen. Investeerders hechten veel waarde aan jouw bedrijfsadministratie.

Administratie van essentieel belang voor de bedrijfsvoering

Financiële administratieDe financiële administratie wordt vaak gezien als onnodig kwaad, als werkzaamheden die zijn opgelegd door de overheid. Het wordt gezien als kostenpost, die moet worden gecompenseerd door de marketing- en verkoopafdelingen. Toch kunnen beide werelden niet zonder elkaar.

Een administratie die goed is ingericht geeft naast fiscale informatie ook een kijkje in waar je geld kunt verdienen. Een goed online boekhoudprogramma toont welke uren, producten of verkopen een goede marge hebben. Welke klanten tijdig betalen en regelmatig terugkomen. Een goede administratie kan daarom als het perfecte fundament dienen voor inzicht in welke producten meer tijd en aandacht verdienen van marketing- of verkoopmedewerkers.

Goed inzicht in de financiën helpt bij het vinden van van geld. Niet alleen zijn investeerders benieuwd naar hoe winstgevend het bedrijf is, of wat de eigen vermogenspositie is, maar daarnaast kan een goede administratie ook zorgen dat uitgaven goed worden verspreid en inkomsten tijdig binnenkomen. Voor de meeste mkb-bedrijven geld dat iets meer optimalisatie van de liquiditeitsprognoses en debiteurenbeheer meer werkkapitaal kunnen opleveren dan een investeerder gemiddeld kan meebrengen.

Fiscale verplichtingen rond de administratie

  1. Bewijsmateriaal van alle opgegeven financiële transacties. als kassabonnen, facturen, bankafschriften en bewijzen van uitgaven en inkomsten. Hieronder valt ook privé gebruik.
  2. Eigendommen en schulden. Hieronder vallen ook verworven rechten en plichten. Hierover is het verplicht jaarlijks een balans en resultatenrekening op te maken. Elke post op deze resultatenrekening moet schriftelijk bewezen kunnen worden.
  3. Salarisadministratie. Indien er medewerkers zijn moeten alle gegevens bewaard worden. Facturen van een uitzendbureau of stagiaire zijn niet direct salaris administratie, maar vallen wel onder de administratie en moeten i.v.m het eerste punt worden bijgehouden.

Bovenstaande zaken moeten 7 jaar worden bewaard in verband met het opvragen van eventuele bewijslast voor de btw-, inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Financiële administratie uitbesteden

Gegevens verzamelen van inkomsten en uitgaven kun je enkel zelf doen. Een boekhouder of administratiebureau kan hiermee de boekhouding opzetten. Dat betekent dat je met de “schoenendoos met bonnetjes” naar een administratiekantoor kunt stappen dat daarna de vervolgstappen uit handen kan nemen m.b.t. de belastingdienst. Een boekhouder inschakelen is niet verplicht. Het invoeren bij de Belastingdienst van je btw- en inkomstenbelasting is heel eenvoudig.

Toch kan het aan te raden zijn om een boekhouder in te schakelen. Als deze goed zijn werk doet en voor jou een goede boekhouding kan opzetten, weet hij net die extra aftrekposten of andere voordeeltjes bij de belastingdienst te vinden waardoor hij zo zijn eigen tarief weer op belasting bespaart.

Voor de ondernemingsvormen als de besloten vennootschap en limited bedrijven is een jaarlijkse accountantsverklaring nodig. Deze geeft aan dat een onafhankelijke administratiespecialist de financiële cijfers heeft goedgekeurd. Meer over het uitbesteden van administratie op Ondernemeneninternet.nl.

Administratie bijhouden

Een administratiekantoor berekent doorgaans gewoon zijn uren. Het is geen probleem om te vragen of een boekhouder de administratie wil opzetten maar kijk of je daarna niet enkele werkzaamheden toch deels zelf al kan voorbereiden. Door de bonnetjes uit de schoenendoos alvast in een overzichtelijke spreadsheet of boekhoudprogramma te zetten bespaar je bijvoorbeeld vaak veel uren en daarmee administratie gerelateerde kosten.