Bedrijfskredieten zijn weer flink in trek

Bedrijfskredieten zijn weer flink in trek

Er zijn de afgelopen maand flink meer bancaire leningen verstrekt aan het bedrijfsleven in Europa. De afgelopen maanden vond er weliswaar een groeivertraging plaats, maar die lijkt dus van tijdelijke aard te zijn geweest. Bedrijfskredieten zijn weer erg populair.

Dit blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank gisteren heeft gepubliceerd en die zijn geduid door het Financieel Dagblad. Vorige maand hebben bedrijven in Europa voor 22 miljard euro aan extra krediet opgenomen, wat een verdubbeling is ten opzichte van de situatie in april.

Negen jaar lang niet zo’n hoog groeitempo

Op jaarbasis kunnen er nog steeds mooie groeicijfers worden overlegd. Wat heet: het groeitempo nam toe van 3,3 tot 3,6 procent en een dergelijk percentage is de afgelopen negen jaar nog niet vertoond.

Toename van bedrijfskredieten in Europa.
Toename van bedrijfskredieten in Europa.

Bedrijven zijn dus meer geld gaan lenen, ondanks dat er in Europa niet per se minder onzekerheid heerst over de economie. Het lijkt er meer op dat veel ondernemingen tegen de grenzen van hun productiecapaciteit aanzitten en extra werkkapitaal nodig hebben om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Bedrijvigheid in Europa neemt weer toe

Eind mei begon de economie in de eurozone ook weer aan te trekken, nadat er vier maanden flinke vertraging in de bedrijvigheid werd geregistreerd. Naast die positieve ontwikkeling trekt dus ook de geldgroei weer aan. De groei van de maatschappelijke geldhoeveelheid, dat al het chartaal en giraal geld bevat dat in handen is van het publiek, steeg van 7 naar 7,5 procent. Deze maatstaf wordt door economen als een belangrijke indicator voor de bedrijvigheid gezien.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten