Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is eenvoudig, al kan het begin wel spannend zijn. Je kunt je je inleg verliezen, maar met voldoende spreiding en geduld kan beleggen ook een goed rendement opleveren. Wat is de beste strategie voor beginners en waarop moet je allemaal letten?

Let op: geld beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen via een handelsplatform

beginnen met beleggenAls je begint met beleggen kun je bij de bank waar je al een spaar- of betaalrekening hebt meestal ook een beleggingsrekening openen.

Als je een beleggingsrekening opent bij de bank rekent die kosten. Bijvoorbeeld voor elke transactie of zelfs voor de rekening zelf.

Nieuwe online brokers zijn vaak goedkoper. Ook zijn de dashboards of apps van brokers als DEGIRO, eToro of Saxo Bank meer gericht op de jonge nieuwe belegger.

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Kennis is niet nodig om te beginnen met beleggen

Waarin begin je met beleggen?Voor beginnende beleggers lijkt aandelen kopen op een avondje casino: ze zetten ergens geld op in met het gevoel dat dit met een beetje geluk verdubbelt, maar ook verloren kan zijn.

Ervaren beleggers zien het meestal anders. Beleggen betekent voor hen meeliften op de resultaten van toonaangevende bedrijven. Niemand kan de toekomst daarvan écht voorspellen en natuurlijk kan de waarde dalen. Maar op de lange termijn blijken beursgenoteerde bedrijven goed in staat om winstgevend te blijven en brengt beleggen meestal een positief financieel rendement.

Er is geen perfect moment om te starten, dus probeer dat ook niet te vinden. Begin gewoon, desnoods door het bedrag dat je wilt inleggen in stappen te beleggen. Bijvoorbeeld iedere maand een deel. Of dat beter of slechter is dan alles in één keer weet je pas achteraf. Maar uitstellen levert zeker geen goed resultaat op.
Martijn Rozemuller
Martijn Rozemuller
CEO Europa bij VanEck

Naast beleggen in beursgenoteerde bedrijven kun je ook investeren in mkb-financieringen via crowdfunding, of zelfs in consumentenkredieten beleggen via p2p-lending.

Beleggen voor beginners

Als je wat rendement wilt maken op je vermogen is het starten met beleggen vaak een goed idee, maar de risico’s houden starters tegen om te gaan beleggen. Ze zoeken een veilige ‘beleggen voor beginners’-methode en zijn bang om (een deel van) het spaargeld in korte tijd te verliezen.

Als je net je eerste aandeel koopt kan het nog alle kanten op. Vaak heb je in het begin verlies door de transactiekosten. Maar op de lange termijn stijgen koersen van de meeste bedrijven vaak. Een garantie heb je nooit, maar als je bij het starten met beleggen de inleg direct voldoende spreidt kun je het verlies van een aandeel dat onverwacht in waarde daalt meestal prima opvangen.

Om die reden spreiden ervaren beleggers meestal hun inleg als ze geld beleggen. Ook beginners beleggen beter als ze direct vanaf de start voldoende spreiding hebben. Moeilijk is dat niet, met beleggingsfondsen of indexbeleggen is je inleg direct gespreid over een groot aantal beleggingen.

ETF’s en indexbeleggen

verschillende beleggingen kiezenIndex- en in ETF-beleggen zijn in opkomst. In plaats van losse aandelen uit te kiezen beleg je bijvoorbeeld direct in alle bedrijven uit de hele AEX, of direct in de 250 grootste bedrijven wereldwijd.

De kans dat één aandeel daarvan slechter presteert dan verwacht is groot, maar als de andere bedrijven doen wat er van ze verwacht wordt kun je gemiddeld gezien toch een mooi rendement behalen op je totale belegging.

Via ETF’s of een index zijn je beleggingen automatisch gespreid over meerdere aandelen of andere producten.

Veel beleggers weten amper nog welke aandelen ze op die manier kopen. Maar de praktijk wijst uit dat het juist vrij slim is om op die manier te beleggen. Want zeg nu eerlijk: als jij begint met beleggen in aandelen van Coca-Cola, Apple of Google, omdat jij dit goede bedrijven vindt, hoe zeker ben je dan van je zaak? Hoeveel weet jij eigenlijk af van de toekomstige financiële ontwikkelingen van dit soort reuzen?

vermogen laten groeien met beheerd beleggen

Geld laten beleggen

Als je twijfelt kun je ook je geld laten beleggen door een beleggingsadviseur. Ook die weet niet welke beleggingen gaan winnen, maar een adviseur is wel voorbereid. Ze lezen meer jaarverslagen, hebben meer ervaring en als ze gericht zijn op specifieke branches dan kunnen ze beter de resultaten van deze sectoren vooraf inschatten. Al zitten er ook kosten aan beheerd beleggen, wat zeker meespeelt in het rendement.

Ook beleggingsadviseurs hebben geen voorkennis van beurskoersen.

Ook zij hebben geen voorkennis van de beurs maar ze helpen wel met een goede verdeling. Want zelfs als je alleen belegt in grote bedrijven met stabiele resultaten als Coca-Cola, Apple of Google is een forse koersdaling van het aandeel zeker een realistisch risico. Bij beleggen is een goede spreiding daarom altijd aan te raden en een adviseur kan hierbij helpen.

Veilig beleggen dankzij spreiding en geduld

veilig en duurzaam beleggenAls beginnende belegger kan het door het grote aanbod lastig zijn om aandelen of sectoren te kiezen die de komende jaren goed presteren.

Gelukkig hoeven beginners dat ook helemaal niet zelf uit te zoeken. Met indexbeleggen of beleggingsfondsen kies je automatisch voor beleggingen met een bepaalde spreiding over verschillende aandelen.

Bij voorkeur beleg je ook in verschillende fondsen, maar met bijvoorbeeld alleen een AEX-ETF beleg je al zowel in voeding (Ahold), financiële fondsen (ING) als telecom (KPN). De kans dat je hiermee ook in een bedrijf belegt waarvan de resultaten tegenvallen is groot, maar de resultaten van de andere beleggingen zijn meestal ruim voldoende om dat verlies op te vangen.

Want laten we eerlijk zijn: veel beursgenoteerde bedrijven maken de meeste jaren gewoon een mooie winst. Een andere oplossing om je risico’s te spreiden is om ook te beleggen in obligaties of vastgoed.

Het beste moment om te starten met beleggen

Als je hebt besloten dat je ermee gaat beginnen dan kun je zoeken naar het juiste moment. Als je gaat beleggen op het verkeerde moment kan dat tijdelijk veel verlies opleveren. Tijdens de financiële crisis, of elke andere crisis, hebben veel indexen ook harde klappen gehad.

Maar met voldoende geduld en spreiding werden die in enkele jaren daarna weer gecorrigeerd. Op korte termijn kun je zeker geld verliezen maar op langere termijn brengt beleggen meestal een positief rendement. Als je gaat beleggen moet je het geld daarom wel een paar jaar kunnen missen.

Periodiek geld inleggen is verstandig en daarmee kun je vandaag nog beginnen.

Bij voorkeur beleg je minimaal zo’n vijf of zelfs tien jaar. Het wordt daarom aangeraden om vandaag nog te starten met beleggen, maar ook om al je geld niet in één keer in te zetten. Je wilt niet net die ene dag voor die ene ramp al je geld hebben ingezet. Spreid je inleg minimaal over enkele maanden.

In rustige tijden verdien je dividend

beleggen in een aex-indexBeleggen kent risico’s en de koers van aandelen kan zowel stijgen als dalen. Stond de AEX rond het jaar 2000 niet al eens op 700? En die is afgelopen jaren meerdere keren tot onder de 500 gezakt! Besef dan dat het eerste 700-record nog in guldens was. Daarnaast is er daarin geen rekening gehouden met winstuitkeringen.

Winstgevende bedrijven keren vaak een deel van het bedrijfsresultaat uit aan aandeelhouders (dividend). Dat betekent dat in een jaar waarin weinig gebeurt op de beurs je toch een goed rendement kunt maken wanneer je in deze aandelen belegt.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Beginnen met beleggen in aandelen is spannend, maar als je het geld langer dan vijf of zelfs tien jaar kunt missen dan is kennis en expertise eigenlijk overbodig. Zolang je voldoende spreidt, zowel met je inleg als over sectoren en regio’s, en voldoende geduld hebt om te wachten totdat bedrijven een eventuele crisis weer te boven zijn, is beleggen historisch gezien vrijwel altijd een goed idee. Vandaag is dus het beste moment om hiermee te starten.