Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is niet moeilijk, al kan het begin wel spannend zijn. Je kunt je inleg verliezen, maar met voldoende spreiding en geduld kan het ook een goed rendement opleveren. Hoe beperk je nu de risico’s van beleggen en hoe begin je er eenvoudig mee?

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen via een handelsplatform

beginnen met beleggenAls je begint met beleggen kun je bij de bank waar je al een spaar- of betaalrekening hebt lopen meestal vrij gemakkelijk ook een beleggingsrekening openen. Dat is eenvoudig, al verliest deze oplossing aan populariteit.

De bank rekent veel geld voor een beleggingsrekening en de dashboards of apps van nieuwe online brokers als BUX of DEGIRO zijn meer gericht op de jonge nieuwe belegger.

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Kennis is niet nodig om te beginnen met beleggen

Waarin begin je met beleggen?Voor veel mensen lijkt het starten met beleggen op een avondje casino: ze zetten ergens geld op in met het gevoel dat dit met een beetje geluk verdubbelt, maar ook verloren kan zijn. Ervaren beleggers zien het meestal anders: beleggen betekent voor hen meeliften op de resultaten van toonaangevende bedrijven.

Wat hebben ervaren beleggers dat beginners niet hebben? Vertrouwen en het besef dat niemand de toekomst en beurskoers van een aandeel écht kan voorspellen.

Naast aandelen en obligaties van beursgenoteerde bedrijven kun je ook investeren in mkb-financieringen via crowdfunding, of zelfs in consumentenkredieten beleggen via p2p-lending.

Beleggen voor beginners

Als je wat rendement wilt maken op je vermogen is beleggen vaak een goed idee, maar de risico’s houden starters tegen om te beleggen. Terecht, want het is niet leuk om (een groot deel van) je spaargeld in korte tijd te zien verdwijnen.

Besef dan wel dat er op de meeste dagen geen onverwachte koersdalingen zijn. Op de lange termijn stijgen koersen van de meeste bedrijven juist vaak mee met inflatie, of zelfs meer. Een garantie heb je nooit, maar met voldoende spreiding en geduld kun je een verliesgevend aandeel meestal prima opvangen. Om die reden spreiden ervaren beleggers meestal hun inleg als ze geld beleggen. Moeilijk is dat niet: vooral indexbeleggen zit de laatste jaren in de lift.

ETF’s en indexbeleggen

beleggingen in aandelenIndex- en in ETF-beleggen zijn in opkomst. Daarmee beleg je bijvoorbeeld direct in de hele AEX of direct in de 250 grootste bedrijven wereldwijd. De kans dat één daarvan slechter presteert dan verwacht is groot, maar als de andere bedrijven doen wat er van ze verwacht wordt kun je gemiddeld gezien toch een mooi rendement behalen.

Via ETF’s of een index zijn je beleggingen automatisch gespreid over meerdere aandelen of andere producten.

Veel beleggers weten amper nog welke aandelen ze op die manier kopen. Maar de praktijk wijst uit dat het juist vrij slim is om op die manier te beleggen. Want zeg nu eerlijk: als jij begint met beleggen in aandelen van Coca-Cola, Apple of Google, puur en alleen omdat jij vindt dat die het goed doen, hoe zeker ben je dan van je zaak? Hoeveel weet jij eigenlijk af van de toekomstige financiële ontwikkelingen van dit soort reuzen?

Geld laten beleggen

Als je twijfelt kun je ook je geld laten beleggen door een beleggingsadviseur. Ook die weet niet welke beleggingen gaan winnen, maar natuurlijk zijn die wel goed voorbereid. Ze lezen wat meer jaarverslagen, hebben meer ervaring en als ze gericht zijn op specifieke branches dan zullen ze de inschatting per sector misschien beter maken.

Ook beleggingsadviseurs hebben geen voorkennis van beurskoersen.

Ook zij hebben geen voorkennis van de beurs maar ze kunnen wel helpen met een goede verdeling. De kans dat Coca-Cola, Apple of Google opeens failliet zijn is klein, maar een forse koersdaling van het aandeel is een realistisch risico, en om die reden is een goede spreiding aan te raden.

Veilig beleggen dankzij spreiding en geduld

veilig en duurzaam beleggenMet het grote aanbod kan het lastig zijn om aandelen of sectoren te kiezen die de komende jaren goed presteren. Gelukkig hoef je dat ook helemaal niet zelf uit te zoeken. Met indexbeleggen of beleggingsfondsen kies je automatisch voor een bepaalde spreiding.

Als je bijvoorbeeld belegt in een AEX-ETF dan beleg je zowel in voeding (Ahold), financiële fondsen (ING) als telecom (KPN). Op deze manier spreid je automatisch je beleggingen over verschillende sectoren. De kans dat je hiermee ook in een bedrijf belegt dat het slecht doet is groot. Maar meestal zijn de resultaten van de andere aandelen ruim genoeg om dat verlies op te vangen.

Want laten we eerlijk zijn: veel beursgenoteerde bedrijven maken de meeste jaren gewoon een mooie winst. Een andere oplossing om je risico’s te spreiden is om ook te beleggen in obligaties of vastgoed.

Het beste moment om te starten met beleggen

Tijdens de financiële crisis, of elke andere crisis, hebben veel indexen ook harde klappen gehad. Maar met voldoende geduld en spreiding werden die in enkele jaren daarna weer gecorrigeerd.

Het wordt daarom aangeraden om vandaag nog te starten met beleggen, maar ook om al je geld niet in één keer in te zetten. Je wilt niet net die ene dag voor die ene ramp al je geld hebben ingezet. Spreid je inleg minimaal over enkele maanden.

Periodiek geld inleggen is verstandig en daarmee kun je vandaag nog beginnen.

Daarnaast is beleggen een kwestie van geduld. Je moet je geld wel een paar jaar kunnen missen. Bij voorkeur minimaal zo’n vijf of zelfs tien jaar. Want na tien jaar is beleggen met voldoende spreiding vrijwel altijd een goed idee.

In rustige tijden verdien je dividend

beleggen in een aex-indexDe koers van aandelen kan zowel stijgen als dalen. Stond de AEX jaren geleden niet al eens op 700? En die is afgelopen tien jaar meerdere keren tot onder de 500 gezakt! Besef dan dat het 700-record nog in guldens was. Daarnaast is er daarin geen rekening gehouden met dividend.

Winstgevende bedrijven keren vaak een deel van deze winst uit aan aandeelhouders (dividend). Dat betekent dat in een jaar waarin weinig gebeurt op de beurs, je toch een goed rendement kunt maken wanneer je in deze aandelen belegt.

Als je begint met beleggen heb je een account nodig bij een handelsplatform. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Beginnen met beleggen in aandelen is niet zonder risico’s. Maar als je het geld langer dan vijf of zelfs tien jaar kunt missen dan is kennis en expertise eigenlijk overbodig. Zolang je voldoende spreidt, zowel met je inleg als over sectoren en regio’s, en voldoende geduld hebt om te wachten totdat bedrijven een eventuele crisis weer te boven zijn, is beleggen historisch gezien vrijwel altijd een goed idee. Vandaag is dus het beste moment om hiermee te starten.