Corum Investments

Beleggen via apps

Met een beleggingsapp kun je altijd en overal inspelen op de beursontwikkelingen. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen beleggen via een app in plaats van via de bank. Bovendien werken de meeste beleggingsapps met een laag drempelbedrag, waardoor beleggen voor een steeds grotere groep interessant wordt.

Let op: beleggen via apps gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

beleggen appsWanneer je wilt beginnen met beleggen en dit puur via je mobiel wilt regelen kun je kijken welke mogelijkheden je eigen bank biedt. Maar naast dat het (nog) niet bij elke bank mogelijk is om te beleggen via een mobiele app zijn de opties vaak beperkt. Bij sommige banken kun je via je mobiel je aandelen (ver)kopen, maar dit is niet standaard het geval.

Ook is de koers- of aanvullende beleggingsinformatie via een app van de bank meestal vrij beperkt. Daarnaast zijn er nog wel wat andere nadelen bij de bank. Naast de bank zijn er verschillende beleggingapps waarmee je kunt beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen.

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen via apps?

Voordat je kunt beleggen op de beurs heb je een broker nodig. Deze partij kun je zien als tussenpersoon tussen jou en de beurs. Het voordeel van online brokers ten opzichte van banken is dat zij hun platform hebben ontwikkeld vanuit de mobiele gedachte. Zolang je internet hebt, kun je dus bij je beleggingen.

Bovendien is beleggen via apps vaak goedkoper dan wanneer je belegt via de bank en vaak is het aanbod groter. Dit komt omdat banken meestal een combinatie aanbieden van vermogensbeheer en beleggingsadvies en hier hangt een prijskaartje aan. Een online broker geeft doorgaans geen persoonlijk advies. Wel is het gebruikelijk dat deze partijen dashboards hebben die je helpen bij het beleggen.

Beleggen kan via je bank, maar mobiel is een losse beleggingsapp gebruiksvriendelijker en completer.

De geringe mate van advies kan een nadeel zijn van mobiel beleggen al zijn beleggingsapps vaak redelijk gebruiksvriendelijk, zodat iedereen ermee overweg kan.  Mobiel beleggen is hierdoor ook toegankelijk voor een doelgroep die weinig kaas heeft gegeten van de materie. Al betekent beleggen natuurlijk wel dat je jouw geld kunt verliezen en dat is bij beleggingsapps niet anders.

Wat zijn geschikte apps om te beleggen?

In de afgelopen jaren zijn er flink wat beleggingsapps op de markt gekomen, zowel van Nederlandse aanbieders als van buitenlandse spelers. In ons werkveld komen wij onderstaande partijen het meest tegen.

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

Binck

Binck als brokerBinck  is een Nederlandse broker en heeft inmiddels meerdere kantoren in Europa. Om te kunnen handelen in onder meer opties, ETF’s en beleggingsfondsen heb je een Binck-rekening nodig, die je eenvoudig online kunt openen. Het bedrijf is meerdere keren verkozen tot beste broker van Nederland. Dit komt onder andere door het gebruiksgemak en de tools die ze bieden om vertrouwd te raken met beleggen. Het verdienmodel zit in de transactiekosten en de maandelijkse service fee. Binck heeft regelmatig acties, waarbij je een bepaald bedrag op je rekening krijgt gestort aan transactietegoed.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen en/of zelf een bedrag laten beleggen. Ga je voor de eerste optie dan worden de betalingen die via de gekoppelde rekening lopen afgerond naar boven. Dit geld wordt eens per week voor je belegd.

Bij Peaks bepaal je niet zelf in welke aandelen en obligaties je belegt, aangezien het bedrijf werkt met indexfondsen. Wel heb je de keuze uit verschillende indexfondsen. Als je start met beleggen zijn de eerste drie maanden gratis. Daarna betaal je een euro per maand als de waarde van je beleggingen lager dan 2500 euro is of 0,5 procent per jaar als de gemiddelde waarde van je portfolio hoger is dan 2500 euro. In beide gevallen worden de kosten maandelijks geïncasseerd.

Bux

BuxBux is gevestigd in Nederland, maar is actief in heel Europa. Via de app beleg je in aandelen, CFD’s of cryptovaluta. Wie wil kan een demo-account openen, zodat je eerst kunt oefenen met beleggen zonder dat het je geld kost. Bux geeft geen beleggingsadvies en ook de analysemogelijkheden worden door gebruikers als beperkt omschreven. Hier staat tegenover dat de kosten ook gering zijn. Bux heeft regelmatig acties, waarbij je bij je aanmelding bijvoorbeeld een bepaald aandeel cadeau krijgt.

eToro

eToroeToro  is in Nederland nog relatief nieuw maar verovert in snel tempo de internationale markt. Deze beleggingsapp heeft als missie om beleggen altijd en overal voor iedereen toegankelijk te maken. Via de app kun je handelen in onder meer aandelen, grondstoffen, indexen, ETF’s en (crypto)valuta. Ook is het mogelijk om met behulp van sjablonen te beleggen in specifieke sectoren, zoals technologie of de gezondheidszorg.

eToro heeft haar online handelsplatform gecombineerd met een eigen social mediaplatform, waar je andere gebruikers kunt volgen en van elkaar beleggingsstrategie kunt leren. Wie wil kan eerst oefenen met een virtueel portfolio. eToro is relatief goedkoop maar hoeveel commissie je uiteindelijk betaalt hangt af van de type beleggingen. Over het algemeen wordt er gewerkt met spreads, waarbij je een percentage betaalt over het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.