Geldvoorelkaar

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto: de bitcoin is door zijn pieken en dalen veruit de meest bekende crypto-munt, maar tegenwoordig kun je ook beleggen in veel andere cryptovaluta. Dit zijn net als de bitcoin digitale munten, maar vaak met een heel eigen ontwikkelteam en strategie.

Wat is een cryptocurrency?

Beleggen in crypto als bitcoin en ethereumEen crypto-currency is te omschrijven als digitale valuta. De bekendste crypto’s zijn bitcoin en ethereum.

Al is een cryptocurrency – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – eigenlijk geen geld, maar een soort programmeercode op basis van een nieuwe technologie (de blockchain). Je kunt ze verplaatsen en deze transacties gemakkelijk controleren.

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Je kunt in cryptomunten handelen maar veel mensen verwachten dat de toepassingen van crypto’s en hun code in de toekomst veel groter zijn. Veel kenners verwachten bijvoorbeeld dat op termijn de technologie achter cryptovaluta ook andere waardepapieren vervangen. Door te investeren in crypto kun je hiervan meeprofiteren. Al zijn er ook veel specialisten uit de financiële sector juist sceptisch omdat crypto meestal geen onderliggende waarde heeft en de koers van cryptomunten dus afhangt van vraag en aanbod. Als de vraag ook maar even afneemt kunnen koersen snel instorten.

Brokers die (ook) in crypto handelen

Om te handelen in crypto heb je een digitale wallet nodig. Als je een account opent bij een online broker is een wallet meestal inbegrepen, maar je kunt ook losse digitale wallets openen via mobiele apps of speciale usb-sticks voor fysieke opslag. Daarna kun je eenvoudig crypto’s kopen bij grote en bekende platforms als:

Bitvavo

bitvavoBitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Bitvavo biedt meer dan 175 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.


Zie ook ons complete overzicht met cryptocurrency brokers.

De waarde van een cryptocurrency bepalen

Welke cryptocurrencies nieuwe toepassingen brengen is hoogst onzeker. Online kun je wel al allerlei visies en strategieën vinden van organisaties die hiervoor cryptocoins lanceren. Daarbij zijn er twee mogelijkheden. Sommige van deze valuta zijn zogenoemde stablecoins. De waarde van deze digitale munten is vooraf bepaald of komt tot stand via een combinatie van factoren, zoals de waarde van de euro of dollar.

Je kunt soms geld verdienen met stablecoins als de waarde die ze vertegenwoordigen verandert. Bijvoorbeeld bij een stablecoin die een hoeveelheid goud vertegenwoordigd. Ook zijn er stablecoins waarbij de uitgevende partij dividend uitkeert. Maar de meeste mensen die beleggen in cryptovaluta doen dat in cryptocoins die hun waarde laten bepalen door de markt.

Geld verdienen met koersverschillen van crypto’s

Er zijn dus cryptomunten waarbij de prijs relatief vast staat, maar de meest bekende crypto’s danken hun waarde helemaal aan de markt van vraag en aanbod. Bij cryptocoins als bitcoin, ethereum of ripple xrp is de koers sterk in beweging, en dat geeft mogelijkheden voor beleggen. Vaak is vooraf bepaald hoeveel van deze coins er in omloop komen maar meestal is er geen onderliggende waarde. Er staat dus geen ruilwaarde tegenover. Hoeveel geld een cryptocoin dan waard is, is helemaal afhankelijk van de kopers en verkopers.

De meest bekende cryptocoins danken hun waarde helemaal aan de markt van vraag en aanbod.

Mochten ze werkelijk wereldwijd worden ingezet dan ontstaat er mogelijk een schaarste, wat kan resulteren in een enorme waardestijging van deze crypto. Geld beleggen in een cryptocurrency als bitcoin, ethereum of ripple xrp kan een goed rendement opleveren. Maar er zijn ook veel cryptomunten waarbij het ontwikkelteam alweer is afgehaakt en die dus compleet waardeloos geëindigd zijn.

Via Bux Zero een online broker kun je naast voor aandelen en ETF's ook eenvoudig crypto's kopen. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Beleggen in bitcoins

Beleggen in bitcoin
Beleggen in bitcoin is erg populair.

De meeste mensen die cryptocurrencies kopen beleggen in bitcoins. Dit heeft meerdere redenen. Om te beginnen is bitcoin kopen eenvoudig, en om andere munten te kopen moet je soms betalen met bitcoin. En ook als je je cryptovaluta weer wilt omwisselen naar euro’s, moeten je deze soms eerst omwisselen naar bitcoin. Hierdoor is de kans groot dat je als cryptohandelaar – naast andere munten – ook bitcoin in je portfolio hebt.

Daarbij is de bitcoin een van de oudste, waardevolste en bekendste digitale cryptomunten waarin dagelijks veel transacties plaatsvinden. Dat maakt deze makkelijk te kopen of te verkopen. Veel mensen die zeer beperkt beleggen in crypto kopen dan ook alleen bitcoins.

De meeste mensen die investeren in crypto kopen (ook) bitcoin.

Ook wanneer je veel geld wilt beleggen in digitaal geld, kan het gezien de populariteit van de bitcoin verleidelijk zijn om het hele bedrag dat je in crypto wilt investeren te besteden aan bitcoin. Dit klinkt logisch, want de munt is een belangrijke graadmeter voor het hele fenomeen. Veel marktontwikkelingen volgen de koers van de bitcoin. Op het moment dat de bitcoin stijgt of daalt, heeft dit vaak invloed op de waarde van andere cryptocurrencies. Op die manier kun je de bitcoin dus bijna zien als een tracker of ETF in de aandelenhandel.

bitcoin was de eerste cryptomunt

Al je geld beleggen in bitcoins?

Of je het meeste geld verdienen kunt met bitcoin, of met andere crypto, is erg lastig te zeggen. Bitcoin heeft laten zien dat het in korte tijd snel kan stijgen. Maar deze crypto mag dan populair zijn en een grote impact hebben, het blijft slechts een enkele cryptomunt die jaren bekend is en al een grote waarde vertegenwoordigt. Er zijn zo’n 17 miljoen bitcoins in omloop en er zullen er in totaal maximaal 21 miljoen ontstaan.

Dit betekent dat de schaarste van de cryptomunt al realiteit is. En aangezien dit bekend is, is het nog maar de vraag of deze cryptocurrency het hardst zal stijgen. Of zelfs de huidige koers vast kan houden. Net als bij andere beleggingen is het advies om je kansen te spreiden ook bij crypto populair. Al bedoelt men daar soms ook mee dat je niet al je geld moet investeren in crypto. De kans dat het fout gaat is immers minstens zo groot als de kans dat een cypto-belegging je rijk maakt.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Mercury Redstone biedt een breed gespreide crypto-portefeuille op basis van de Digital Assets 25 Index van MVIS: de 25 grootste en meest liquide crypto-assets.

Wat zijn altcoins en kun je daarin investeren?

beleggen in EthereumBitcoin was de eerste cryptocoin. Alle andere cryptocoins, die dus na de bitcoin op de markt zijn gekomen, worden omschreven als altcoin, oftewel alternatieve coin. Dit zijn zowel de bekendere namen als ethereum en litecoin, maar ook tal van andere cryptovaluta die zich nog niet of nauwelijks hebben bewezen.

Veel beleggers zijn gestart met bitcoin, maar beleggen inmiddels ook in enkele andere crypto. Wat de ideale verhouding is als je gaat beleggen in verschillende cyptocurrencies hangt af van hoe jij graag belegt, de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen en de tijd die je hebt om eventuele verliezen te compenseren.

Naast bitcoin zijn er nog zeer veel cryptocoins waarin je kunt investeren.

Non-fungible tokens

Met crypto beleggen kun je ook handelen in digitale kunst, video’s of muziek. Voor verhandelbare crypto’s is met non-fungible tokens een oplossing bedacht. Je kan een NFT dus het best zien als een digitaal verzamelobject.

De koper krijgt een digitaal bestand, een NFT blijft altijd in de blockchain. Elk NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen. Dit is anders bij andere cryptovaluta’s. Een bitcoin of ether is wél op te delen in kleine stukjes. Daarnaast is elke bitcoin of ether altijd gelijk aan een andere bitcoin of ether in waarde.

Een NFT is een digitaal verzamelobject. Deze crypto’s zijn niet in kleine stukjes op te delen.

De markt is nog jong en zowel bitcoin als alle andere crypto’s kun je momenteel zien als een zeer riskante belegging. Bij elke cryptobelegging is de kans groot is dat je een deel van je inleg verliest. Toch is ook hierbij een kanttekening wel op z’n plaats, want ondanks dat het zeer onzeker is welke cryptocoin straks veel geld oplevert, is er wel steeds meer erkenning voor de totale cryptowereld.

Een keuze maken tussen alle cryptovaluta

Investeren in cryptocoinsEr zijn veel bedrijven opgericht waarin dagelijks door veel programmeurs wordt gewerkt. Net als bij reguliere startups is het op lange termijn goed mogelijk dat er enkele doorbreken en werkelijk iets gaan toevoegen aan de wereld. Als je ook hiervan wilt meeprofiteren, kun je naast bitcoins ook andere cryptomunten (altcoins) in je portfolio opnemen.

Om een goede selectie te maken tussen de duizenden verschillende digitale cryptomunten die er inmiddels in omloop zijn, adviseren kenners om het gros van de investering in te zetten op de bitcoin en enkele grote altcoins. Onder meer via de site CoinMarketCap kun je achterhalen welke munten al een relatief goede basis hebben en hierdoor minder risicovol zijn. Met de overige cryptocurrencies kun je dan wat meer risico nemen. Let wel: er is een reële kans dat je deze belegging in rook ziet opgaan. Maar mocht het een succes worden, dan is het rendement hoog.

Hoe zit het met investeren in ICO’s?

Ook de aanschaf van ICO’s (Initial Coin Offering) wordt gezien als (zeer!) risicovol. Met een ICO wordt een nieuwe digitale valuta gelanceerd. Deze hebben lang niet allemaal als doel om nieuwe technologie te brengen maar worden soms uitgebracht als alternatief voor aandelen, obligaties of zelfs als alternatief van een IPO (beursgang). Heel soms staat er zelfs een bestaande waarde tegenover in de vorm van aandelen. Bovendien bestaat de kans dat de valuta populair wordt en al snel een veelvoud van z’n beginwaarde waard is.

Helaas is de kans minstens zo groot dat de ICO amper in waarde stijgt zodra deze op de exchange verschijnt. Er zijn namelijk inmiddels veel digitale cryptomunten in omloop en veel hiervan blijken in de praktijk nauwelijks een waarde te vertegenwoordigen. Sterker nog, er hoeft niet eens een waarde tegenover een ICO te staan. Juridisch gezien doneer je meestal geld in ruil voor een belofte.

Crypto kopen via een exchange

Wie digitale valuta op de cryptomarkt wil kopen, kan hiervoor terecht bij verschillende partijen. De meeste cryptohandelaren melden zich aan op een platform – een bitcoin exchange – waar ze kunnen handelen met andere gebruikers.

Ook zijn er diverse Nederlandse exchanges, waar je veelal vanaf tien euro bitcoins en andere cryptocoins kunt aanschaffen. Meestal krijg je bij het account aanmaken direct een eigen wallet. Dit is een soort digitale portemonnee waar je crypto’s kunt opslaan. Maar niet elke exchange heeft zo’n digitale portemonnee (de virtuele plek waar je de munten opslaat). Ga je voor een exchange zonder eigen wallet, dan moet je eerst een digitale wallet aanmaken voordat je de cryptocurrencies op kunt slaan. Dit is geen ramp, maar het maakt het handelen – zeker in het begin – wel wat ingewikkelder.

Wanneer je in het bezit bent van een wallet, is het ook mogelijk om de cryptocurrencies rechtstreeks aan te schaffen van iemand die (een deel van) zijn coins wil verkopen. Wil je niet met al je cryptocurrencies handelen, dan is het aan te raden om slechts een deel op een exchange te zetten. Stel dat een exchange failliet gaat of wordt gehackt, kan dit betekenen dat je de coins in je online wallet kwijtraakt.

Beleggen in cryptocurrencies via fondsen

Investeren in blockchain-bedrijven
Je kan ook investeren in blockchain-bedrijven.

Verder zijn er aantal fondsen actief, zoals het Crypto Index Fonds in Nederland, waarbij je kunt beleggen in (de top van de) cryptocurrencies. Het voordeel van zo’n fonds is dat je investeert in een groot aantal munten, waardoor je direct een spreiding aanbrengt binnen je portefeuille. Aangezien je participeert in een fonds is het niet nodig om zelf cryptomunten aan te schaffen. Ook doet het fonds – volgens de vooraf afgesproken investeringsstrategie – de beleggingen voor je.

Nederlandse cryptofondsen werken (vooralsnog) zonder AFM-vergunningsplicht. Concreet houdt dit in dat de fondsen niet onder toezicht staan. Dit is wel iets om bij stil te staan. Zeker gezien het feit dat de fondsen een hoge toegangsdrempel hanteren. Om bijvoorbeeld te mogen investeren moet je soms minimaal 100.000 euro inleggen.

Houd je het liever wat laagdrempeliger, dan kun je via online brokers handelen in aandelen die profiteren van de cryptocurrency-hype. Ook kun je denken aan investeren in blockchain-bedrijven.

Risico’s en rendement van cryptovaluta

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar met cryptogeld zijn die wel echt hoog te noemen. Successen en verliezen liggen in de cryptowereld niet ver van elkaar vandaan. Je moet er dus nooit meer in beleggen dan je echt kunt missen. Waar de beurs je de ene dag goed gezind kan zijn, kan het de dag erop totaal instorten.

De grillige koersen zorgen ervoor dat er investeerders zijn met rendementen van duizenden procenten, maar er zijn ook investeerders die hun hele inleg zagen verdwijnen. Een belegging in cryptocurrency is er eentje voor de lange(re) termijn. De waarde van een munt kan snel stijgen, maar kan ook heel hard weer dalen.

Beleg niet je hele vermogen in cryptocurrencies

Beleggen in cryptogeld betekent meestal dat je belegt buiten het toezicht van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, of andere toezichthouders. Dat het een risicovolle belegging is, blijkt ook uit het feit dat kenners adviseren om maximaal vijf procent van je vermogen te beleggen in cryptovaluta. Ter vergelijking: bij reguliere beleggingen is dit tien procent. Dit komt onder meer doordat de technologie nog nieuw is en zich nog moet bewijzen.

Bovendien is het lastig om de markt te timen. Naast de algemene beleggersrisico’s heb je te maken met speculaties rondom de groeiverwachting van de technologie. Tot slot is het lastig te voorspellen hoe de ontwikkelingen wereldwijd zullen uitpakken op het gebied van wet- en regelgeving.

Beleggen in crypto - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp