Investeren in crypto

Investeren in crypto: bitcoin en ethereum zijn door de pieken en dalen veruit de meest bekende crypto-munten, maar tegenwoordig kun je ook beleggen in veel andere cryptovaluta. Uitleg over hoe je bitcoin of andere digitale munten kunt kopen, veilig opslaat en waarop je moet letten als je erin belegt.

Inhoud:

Wat is een cryptocurrency?

Beleggen in crypto als bitcoin en ethereumEen crypto-currency is een digitale valuta. De bekendste crypto’s zijn bitcoin en ethereum, maar er zijn inmiddels veel verschillende cryptomunten, elk met een heel eigen ontwikkelteam en strategie.

Je kunt ze verplaatsen en deze transacties gemakkelijk controleren. Al is een cryptocurrency – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – eigenlijk geen geld, maar een programmeercode op basis van een nieuwe blockchain-technologie.

Let op: beleggen in cryptomunten als bitcoins gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Brokers die (ook) in crypto handelen

Om te investeren in crypto heb je een digitale wallet (digitale portemonnee) nodig. Als je een account opent bij een online broker is zo’n wallet meestal inbegrepen. Zo kun je eenvoudig crypto’s kopen bij platforms als:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 200 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 40 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten.

Zie ook ons complete overzicht met cryptocurrency brokers.

De waarde van een cryptocurrency bepalen

Je kunt in cryptomunten handelen of internationale transacties uitvoeren, maar veel mensen die beleggen in crypto denken dat toepassingen van crypto’s en hun code in de toekomst groter zijn. Ze verwachten bijvoorbeeld dat de technologie bestaande financiële producten en waardepapieren kan vervangen.

Door te beleggen in crypto kun je hiervan meeprofiteren. Al zijn er ook veel specialisten uit de financiële sector juist sceptisch omdat cryptovaluta meestal geen onderliggende waarde bieden en de waarde van cryptomunten dus afhangt van vraag en aanbod. Als de vraag afneemt kunnen koersen snel instorten.

Zonder vraag kan de waarde van een crypto snel instorten.

Sceptici raden aan om te wachten tot er strengere regels gelden. Welke cryptocurrencies nieuwe toepassingen brengen is hoogst onzeker. Maar een onzekere tijd kan ook kansen bieden. Als je wilt beleggen in deze markt zijn er twee mogelijkheden.

Sommige crypto’s zijn stablecoins. De waarde van deze digitale munten is vooraf bepaald of afhankelijk van bijvoorbeeld de waarde van bestaande valuta als de dollar. Ook met stablecoins kun je geld verdienen. Bijvoorbeeld bij een stablecoin die een hoeveelheid goud vertegenwoordigd. Ook zijn er stablecoins waarbij de uitgevende partij dividend uitkeert. Maar de meeste mensen die beleggen in cryptovaluta doen dat in cryptocoins die hun waarde laten bepalen door de markt.

digitaal geld

Geld verdienen met koersverschillen van crypto’s

Er zijn dus cryptomunten waarbij de prijs relatief vast staat, maar de meest bekende crypto’s danken hun waarde helemaal aan de markt van vraag en aanbod. Bij cryptocoins als bitcoin, ethereum of ripple xrp is de koers sterk in beweging, en dat geeft mogelijkheden voor beleggen.

Koerswisselingen kunnen kansen bieden, maar er staat verder geen ruilwaarde tegenover. Van bitcoins is vooraf bepaald hoeveel coins er in omloop komen maar verder hebben crypto’s vaak geen onderliggende waarde. Hoeveel geld een goede cryptomunt waard is, is helemaal afhankelijk van de kopers en verkopers.

De meest bekende cryptocoins danken hun waarde helemaal aan de markt van vraag en aanbod.

Schaarste kan resulteren in een enorme waardestijging van een crypto. Geld beleggen in bitcoin of een cryptocurrency als ethereum of ripple xrp kan een goed rendement opleveren. Maar er zijn ook veel cryptomunten waarvan het groepje enthousiaste programmeurs alweer is afgehaakt en de coins compleet waardeloos geëindigd zijn.

Via Etoro, een internationale broker, kun je naast aandelen en ETF's ook investeren in crypto's. De crypto-exchange Bitvavo biedt 150 digitale valuta en een eenvoudige manier om crypto's te staken.

Investeren in bitcoins

investeren in bitcoin
Beleggen in bitcoin is erg populair.

De meeste mensen die cryptocurrencies kopen beleggen in bitcoins. Om te beginnen is bitcoin kopen eenvoudig, en om andere munten te kopen moet je soms betalen met bitcoin. En ook als je je cryptovaluta weer wilt omwisselen naar euro’s, moeten je deze soms eerst omwisselen naar bitcoin. Hierdoor is de kans groot dat je als cryptohandelaar – naast andere munten – ook bitcoin in je portfolio hebt.

Daarbij is de bitcoin een van de oudste, waardevolste en bekendste digitale cryptomunten waarin dagelijks veel transacties plaatsvinden. Dat maakt deze makkelijk te kopen of te verkopen. Veel mensen die zeer beperkt beleggen in crypto kopen dan ook alleen bitcoins.

Mensen die investeren in crypto kopen (ook) bitcoin.

Ook als je veel geld wilt beleggen in digitaal geld, kan het gezien de populariteit van de bitcoin verleidelijk zijn om het hele bedrag dat je in crypto wilt investeren te besteden aan bitcoin. De munt is een belangrijke graadmeter voor het hele fenomeen en veel marktontwikkelingen volgen de koers van de bitcoin. Op het moment dat de bitcoin stijgt of daalt, heeft dit vaak invloed op de waarde van andere cryptocurrencies. Op die manier kun je de bitcoin dus bijna zien als een tracker of ETF in de aandelenhandel.

bitcoin was de eerste cryptomunt

Al je geld beleggen in bitcoins?

Of je het meeste geld kunt verdienen met bitcoin of met andere crypto, is erg lastig te zeggen. Bitcoin heeft laten zien dat het in korte tijd snel kan stijgen. Maar deze crypto mag dan populair zijn en een grote impact hebben, het blijft slechts een enkele cryptomunt die jaren bekend is en al een grote waarde heeft.

Er zijn zo’n 17 miljoen bitcoins in omloop en er zullen er in totaal maximaal 21 miljoen ontstaan waardoor de schaarste van de cryptomunt al realiteit is. Hierdoor is het de vraag of deze cryptocurrency het hardst zal stijgen of zelfs de huidige koers vast kan houden. Net als bij andere beleggingen is het advies om te spreiden ook bij crypto populair en moet je zeker niet al je geld investeren in crypto.

Indexbeleggen in cryptovaluta? Via Finst.com kun je naast losse crypto ook direct in Crypto Bundels investeren. Spreid je inleg direct over de top-10 of top-25 crypto's zonder minimumbedrag.

Wat zijn altcoins en kun je daarin investeren?

beleggen in EthereumBitcoin was de eerste cryptocoin. Alle andere cryptocoins, die dus na de bitcoin op de markt zijn gekomen, worden omschreven als altcoin, oftewel alternatieve coin. Dit zijn zowel de bekendere namen als ethereum en litecoin, maar ook tal van andere cryptovaluta die zich nog amper hebben bewezen.

Veel beleggers zijn gestart met bitcoin, maar investeren inmiddels ook in enkele andere crypto. Wat de ideale verhouding is als je gaat beleggen in verschillende cyptocurrencies hangt af van hoe jij graag belegt, de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen en de tijd die je hebt om eventuele verliezen te compenseren.

Naast bitcoin zijn er nog zeer veel cryptocoins waarin je kunt investeren.

Beleggen in crypto-NFT’s (non-fungible tokens)

Met crypto beleggen kun je ook handelen in digitale kunst, video’s of muziek. Voor verhandelbare crypto’s is met NFT’s (non-fungible tokens) een oplossing bedacht. Elk NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen. Je kan een NFT dus het best zien als een digitaal verzamelobject. De koper krijgt een digitaal bestand, een NFT blijft altijd in de blockchain.

Dit is anders bij andere cryptovaluta’s. Een bitcoin of ether is wél op te delen in stukjes en elke bitcoin of ether is  altijd evenveel waard als een andere bitcoin of ether. Let wel op: unieke digitale kunst is gevoelig voor (gegenereerde) hypes. Een NFT kun je daarom momenteel zien als een zeer riskante belegging.

Een NFT is een digitaal verzamelobject. Deze crypto’s zijn niet in kleine stukjes op te delen.

Een keuze maken tussen alle cryptovaluta

Geld investeren in cryptoEr zijn veel bedrijven opgericht waarin dagelijks door veel programmeurs wordt gewerkt. Net als bij reguliere startups is het op lange termijn goed mogelijk dat er enkele doorbreken en werkelijk iets gaan toevoegen aan de wereld. Als je ook hiervan wilt meeprofiteren, kun je naast bitcoins ook andere cryptomunten (altcoins) in je portfolio opnemen.

Om een goede selectie te maken tussen de duizenden verschillende digitale cryptomunten die er inmiddels in omloop zijn, adviseren kenners om het gros van de investering in te zetten op de bitcoin en enkele grote altcoins. Onder meer via de site CoinMarketCap kun je zien welke munten al een relatief goede basis hebben en hierdoor minder risicovol zijn, al is er altijd een reële kans dat je bij crypto je inlegt verliest.

De markt is nog jong en grotendeels ongereguleerd. Zowel bitcoin als alle andere crypto’s fluctueren soms sterk in waarde en bij elke cryptobelegging is de kans groot is dat je een deel van je inleg verliest. Tegenover het hogere risico van andere cryptocurrencies staat mogelijk een hoger rendement.

Crypto kopen via een exchange

Wie digitale valuta op de cryptomarkt wil kopen, kan hiervoor terecht bij verschillende partijen. De meeste cryptohandelaren melden zich aan op een platform – een bitcoin exchange – waar ze kunnen handelen met andere gebruikers.

Ook zijn er diverse Nederlandse exchanges, waar je veelal vanaf tien euro bitcoins en andere cryptocoins kunt aanschaffen. Meestal krijg je bij het account aanmaken direct een eigen wallet. Dit is een soort digitale portemonnee waar je crypto’s kunt opslaan. Maar niet elke exchange heeft zo’n digitale portemonnee.

Als je gaat investeren via een exchange zonder eigen wallet, dan moet je eerst een digitale wallet aanmaken waar je de cryptocurrencies opslaat. Je kunt zelf digitale wallets openen via mobiele apps of speciale usb-sticks voor fysieke opslag. Dit maakt het handelen – zeker in het begin – wel wat ingewikkelder. Al heeft een eigen wallet met een eigen private key ook voordelen.

Wil je niet actief handelen met je cryptocurrencies? Dan hoef je ze niet op een wallet van een exchange te zetten.

Met een wallet op een exchange ben je altijd afhankelijk van die organisatie. Stel dat je exchange failliet gaat of wordt gehackt, dan kun je hierdoor de coins in je online wallet kwijtraken. Wanneer je in het bezit bent van een eigen digitale portemonnee ben je onafhankelijk van brokers. Hiermee is het ook mogelijk om de cryptocurrencies rechtstreeks te kopen van iemand die (een deel van) zijn coins wil verkopen. 

Beleggen in cryptocurrencies via fondsen

fondsen, etf's en blockchain-bedrijven
Je kan ook investeren in blockchain-bedrijven.

Verder zijn er aantal fondsen actief in Nederland, waarbij je kunt beleggen in (de top van de) cryptocurrencies. Het voordeel van deze crypto-fondsen is dat je investeert in een groot aantal munten, waardoor je direct een spreiding aanbrengt binnen je portefeuille.

Als je participeert in een fonds is het niet nodig om zelf alle nieuwe coins te leren kennen of cryptomunten aan te schaffen. Het fonds belegt voor jou volgens de vooraf afgesproken investeringsstrategie.

Nederlandse cryptofondsen werken (vooralsnog) zonder AFM-vergunningsplicht. Concreet houdt dit in dat de fondsen niet onder toezicht staan. Zeker gezien het feit dat fondsen soms een hoge toegangsdrempel hanteren. Zo moet je soms minimaal 100.000 euro inleggen om te mogen beleggen.

Houd je het liever wat laagdrempeliger, dan kun je via online brokers beleggen in aandelen die profiteren van cryptocurrency-ontwikkelingen. Ook kun je denken aan investeren in blockchain-bedrijven.

Risico’s en rendement van cryptovaluta

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar met cryptogeld zijn de risico’s echt hoog. Successen en verliezen liggen in de cryptowereld niet ver uit elkaar vandaan. Beleg nooit meer in crypto dan je echt kunt missen. Waar de beurs je de ene dag goed gezind kan zijn, kan het de dag erop totaal instorten.

Een belegging in cryptocurrency is er eentje voor de lange(re) termijn. Dit komt onder meer doordat de technologie nog nieuw is en zich nog moet bewijzen. Bovendien is het lastig om de markt te timen. De waarde van een munt kan snel stijgen, maar kan ook heel hard weer dalen. Daardoor zijn er investeerders  met rendementen van duizenden procenten, maar ook investeerders die hun hele inleg hebben verloren.

Beleg niet je hele vermogen in cryptocurrencies

Naast de algemene beleggersrisico’s heb je te maken met speculaties rondom de groeiverwachting van de technologie. Tot slot is het lastig te voorspellen hoe de ontwikkelingen wereldwijd zullen uitpakken op het gebied van wet- en regelgeving.

Beleggen in cryptogeld betekent meestal dat je belegt buiten het toezicht van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, centrale banken of andere toezichthouders. Dat het een risicovolle belegging is, blijkt ook uit het feit dat toezichthouders het afraden, en crypto-kenners adviseren om maximaal vijf procent van je vermogen te beleggen in cryptovaluta. Ter vergelijking: bij reguliere beleggingen is dit tien procent.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over crypto-beleggingen zijn:

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is te omschrijven als digitale valuta. Al is een cryptomunt – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – eigenlijk geen geld, maar een soort programmeercode op basis van een nieuwe technologie (de blockchain). Deze is zo ontwikkeld dat je bepaalde stukjes kunt verplaatsen en deze gemakkelijk kunt controleren.

Hierdoor kun je de code onder meer gebruiken om mee te handelen. Maar de toepassingen van een cryptocurrency zijn mogelijk omvattender dan dit. Veel specialisten verwachten bijvoorbeeld dat op termijn de technologie achter cryptovaluta ook andere waardepapieren vervangen.

Hoe kan ik geld verdienen met mijn crypto-investering?

Je kunt het kopen en verkopen van cryptomunten zien als beleggen in digitaal goud. Je kunt geld verdienen door op de juiste momenten te handelen in jouw favoriete crypto’s en zo koerswinst maken. Andere beleggers zien bitcoin of ethereum als een manier om hun vermogen minder gevoelig te maken voor inflatie.

Hoe risicovol is beleggen in crypto?

Beleggen in cryptocoins gaat gepaard met grote risico’s, je kunt je inleg verliezen en hebt weinig wettelijke bescherming. Beleggen valt meestal niet onder het depositogarantiestelsel van de Europese Centrale Bank. Via een crypto-broker is de kans groot dat je zelfs belegt buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Toezichthouders raden het meestal af om te beleggen in crypto.

Hoe zit het met investeren in ICO's?

De aanschaf van nieuwe crypto’s via ICO’s (Initial Coin Offering) is (zeer!) risicovol. Een ICO lanceert een nieuwe digitale valuta. Soms als doel om nieuwe technologie te brengen maar meestal als alternatief voor aandelen, obligaties of zelfs van een IPO (beursgang).

Er zijn inmiddels veel digitale cryptomunten in omloop gekomen en de waarde hiervan is meestal beperkt gebleven. Heel soms staat er een bestaande waarde tegenover de nieuwe coins van een ICO, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, maar juridisch gezien doneer je meestal je geld in ruil voor een belofte.

Investeren in crypto - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp