menu
Corum Investments

Beleggen in cryptocurrencies

beleggen in cryptocurrencies: de bitcoin is door zijn pieken en dalen veruit de meest bekende munt, maar tegenwoordig kun je ook beleggen in veel andere cryptovaluta. Dit zijn net als de bitcoin digitale munten, maar vaak met een heel eigen ontwikkelteam en strategie.

Beleggen in cryptocurrencies

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn te omschrijven als digitale valuta. Al is een cryptocurrency – ook wel cryptovaluta of cryptocoin genoemd – eigenlijk geen geld, maar een soort programmeercode op basis van een nieuwe technologie (de blockchain). Deze is zo ontwikkeld dat je bepaalde stukjes kunt verplaatsen en deze gemakkelijk kunt controleren.

Hierdoor kun je de code onder meer gebruiken om mee te handelen. Maar de toepassingen worden waarschijnlijk veel omvattender dan dit. Veel specialisten verwachten namelijk dat op termijn ook andere waardepapieren worden vervangen door deze technologie.

Hoe wordt de waarde van cryptocurrencies bepaald?

Welke cryptocurrencies zullen worden gebruikt voor nieuwe toepassingen is hoogst onzeker. Online kun je wel al allerlei visies en strategieën vinden van organisaties die hiervoor cryptocoins lanceren. Sommige van deze valuta zijn zogenoemde stablecoins. Ze hebben hun waarde vooraf bepaald of deze komt tot stand via een combinatie van factoren, zoals de waarde van de euro of dollar.

Ook zijn er cryptocurrencies, zoals de bitcoin, die hun waarde laten bepalen door de markt. Vaak is vooraf bepaald hoeveel van deze coins er in omloop komen. Mochten ze werkelijk wereldwijd worden ingezet dan ontstaat er mogelijk een schaarste, wat kan resulteren in een enorme waardestijging. Beleggen in deze cryptocurrencies kan dan een goed rendement opleveren.

Beleggen in bitcoin

Beleggen in bitcoin
Beleggen in bitcoin is erg populair.

De meeste mensen die beleggen in cryptocurrencies kopen in ieder geval bitcoins. Dit heeft meerdere redenen. Om te beginnen heb je bitcoins vaak nodig om andere munten te kunnen kopen. En ook als je je cryptovaluta weer wilt omwisselen naar euro’s, moeten deze doorgaans eerst worden omgewisseld naar bitcoins. Hierdoor is de kans groot dat je als cryptohandelaar – naast andere munten – ook bitcoins in je portfolio hebt.

Daarbij is de bitcoin een van de oudste, waardevolste en bekendste digitale munten. Het is tevens de munt waar dagelijks veel transacties in plaatsvinden, waardoor deze relatief makkelijk te kopen of te verkopen is. Veel mensen die zeer beperkt beleggen in cryptocurrencies kopen dan ook alleen bitcoins.

Maar ook wanneer je meer wilt investeren, kan het gezien de populariteit van de bitcoin verleidelijk zijn om je gehele vermogen hierop in te zetten. Dit klinkt logisch, want de munt is een belangrijke graadmeter voor het hele fenomeen. Veel marktontwikkelingen volgen de koers van de bitcoin. Op het moment dat de bitcoin stijgt of daalt, heeft dit vaak invloed op de waarde van andere cryptocurrencies. Op die manier kun je de bitcoin dus bijna zien als een tracker of ETF in de aandelenhandel.

Alles inzetten op bitcoins?

Toch gaat bovenstaande verhaal niet helemaal op. Want de bitcoin mag dan populair zijn en een grote impact hebben, het blijft slechts een enkele munt die jaren bekend is en al een grote waarde vertegenwoordigt. Er zijn zo’n 17 miljoen bitcoins in omloop en er zullen er in totaal maximaal 21 miljoen ontstaan.

Dit betekent dat de schaarste van de munt al realiteit is. En aangezien dit bekend is, is het nog maar de vraag of deze cryptocurrency het hardst zal stijgen. Net als bij ander beleggingen is het belangrijkste advies dus om je kansen te spreiden. De kans dat het fout gaat is immers minstens zo groot als de kans dat je er rijk van wordt.

Bovendien zal je koersstijgingen van nieuwe of opkomende munten niet merken als je uitsluitend belegt in bitcoins. Ook hierbij is een kanttekening wel op z’n plaats, want net als bij de bitcoin is een koersstijging van deze munten lang niet zeker. Maar omdat ook hier dagelijks door veel programmeurs en bedrijven aan wordt gewerkt, is het goed mogelijk dat er eentje doorbreekt. Om hiervan mee te profiteren, is het een must om naast bitcoins ook andere munten (altcoins) in je portfolio op te nemen.

Wat zijn altcoins?

Alle digitale munten die na de bitcoin op de markt zijn gekomen, worden omschreven als altcoin, oftewel alternatieve coin. Dit zijn zowel de bekendere namen als ethereum en litecoin, maar ook tal van munten die zich nog niet of nauwelijks hebben bewezen. Wat de ideale verhouding is als je gaat beleggen in verschillende cyptocurrencies hangt af van de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen en de tijd die je hebt om eventuele verliezen te compenseren.

Om een goede selectie te maken tussen de duizenden verschillende digitale munten die er inmiddels in omloop zijn, adviseren kenners om het gros van de investering in te zetten op de bitcoin en enkele grote altcoins. Onder meer via de site CoinMarketCap kun je achterhalen welke munten al een relatief goede basis hebben en hierdoor minder risicovol zijn. Met de overige cryptocurrencies kun je dan wat meer risico nemen. Let wel: er is een reële kans dat je deze belegging in rook ziet opgaan. Maar mocht het een succes worden, dan is het rendement hoog.

Hoe zit het met ICO’s?

Ook de aanschaf van ICO’s (Initial Coin Offering) wordt gezien als (zeer) risicovol. Met een ICO wordt een nieuwe digitale valuta gelanceerd. Deze hebben lang niet allemaal als doel om nieuwe technologie te brengen maar worden soms uitgebracht als alternatief voor aandelen, obligaties of zelfs als alternatief van een IPO (beursgang). Heel soms staat er zelfs een bestaande waarde tegenover in de vorm van aandelen. Bovendien bestaat de kans dat de valuta populair wordt en al snel een veelvoud van z’n beginwaarde waard is.

Helaas is de kans minstens zo groot dat de ICO amper in waarde stijgt zodra deze op de exchange verschijnt. Er zijn namelijk inmiddels veel digitale munten in omloop en veel hiervan blijken in de praktijk nauwelijks een waarde te vertegenwoordigen. Sterker nog, er hoeft niet eens een waarde tegenover een ICO te staan. Juridisch gezien doneer je meestal geld in ruil voor een belofte.

Cryptocurrencies kopen via een exchange

Wie digitale valuta wil kopen, kan hiervoor terecht bij verschillende partijen. De meeste cryptohandelaren melden zich aan op een platform – een bitcoin exchange – waar ze kunnen handelen met andere gebruikers. Bekende platformen zijn Bitfinex.com, Coinbase.com of Bitstamp.net.

Ook zijn er diverse Nederlandse exchanges, waar je veelal vanaf tien euro bitcoins en andere cryptocoins kunt aanschaffen. Wat wel een aandachtspunt is, is dat niet elke exchange een eigen wallet heeft (de virtuele plek waar je de munten opslaat). Ga je voor een exchange zonder eigen wallet, dan zal je via een externe partij een wallet moeten aanmaken. Dit is geen ramp, maar het maakt het handelen – zeker in het begin – wel wat ingewikkelder.

Wanneer je in het bezit bent van een wallet, is het ook mogelijk om de cryptocurrencies rechtstreeks aan te schaffen van iemand die (een deel van) zijn coins wil verkopen. Wil je niet met al je cryptocurrencies handelen, dan is het aan te raden om slechts een deel op een exchange te zetten. Stel dat een exchange failliet gaat of wordt gehackt, kan dit betekenen dat je de coins in je online wallet kwijtraakt.

Beleggen in cryptocurrencies via fondsen en indices

Investeren in blockchain-bedrijven
Je kan ook investeren in blockchain-bedrijven.

Verder zijn er aantal fondsen actief, zoals het Crypto Index Fonds in Nederland, waarbij je kunt beleggen in (de top van de) cryptocurrencies. Het voordeel van zo’n fonds is dat je investeert in een groot aantal munten, waardoor je direct een spreiding aanbrengt binnen je portefeuille. Aangezien je participeert in een fonds is het niet nodig om zelf cryptomunten aan te schaffen. Ook doet het fonds – volgens de vooraf afgesproken investeringsstrategie – de beleggingen voor je.

Nederlandse cryptofondsen werken (vooralsnog) zonder AFM-vergunningsplicht. Concreet houdt dit in dat de fondsen niet onder toezicht staan. Dit is wel iets om bij stil te staan. Zeker gezien het feit dat de fondsen een hoge toegangsdrempel hanteren. Om bijvoorbeeld te mogen investeren moet je soms minimaal 100.000 euro inleggen.

Houd je het liever wat laagdrempeliger, dan kun je via online brokers handelen in aandelen die profiteren van de cryptocurrency-hype. Ook kun je denken aan investeren in blockchain-bedrijven.

Risico’s en rendement

Successen en verliezen liggen in de cryptowereld niet ver van elkaar vandaan. Waar de beurs je de ene dag goed gezind kan zijn, kan het de dag erop totaal instorten. De grillige koersen zorgen ervoor dat er investeerders zijn met rendementen van duizenden procenten, maar er zijn ook investeerders die hun hele inleg zagen verdwijnen. Een belegging in cryptocurrency is er eentje voor de lange(re) termijn. De waarde van een munt kan snel stijgen, maar kan ook heel hard weer dalen.

Ook betekent beleggen in cryptogeld dat je belegt buiten het toezicht van de AFM of andere toezichthouders. Dat het een risicovolle belegging is, blijkt ook uit het feit dat kenners adviseren om maximaal vijf procent van je vermogen te beleggen in digitale munten. Ter vergelijking: bij reguliere beleggingen is dit tien procent. Dit komt onder meer doordat de technologie nog nieuw is en zich nog moet bewijzen.

Bovendien is het lastig om de markt te timen. Naast de algemene beleggersrisico’s heb je te maken met speculaties rondom de blockchain-technologie. De waarde van de munt hangt immers voor een groot gedeelte samen met de groeiverwachting van de technologie. Tot slot is het lastig te voorspellen hoe de ontwikkelingen wereldwijd zullen uitpakken op het gebied van wet- en regelgeving.