Collin

Beleggingsfondsen

Veel mensen beleggen in een beleggingsfonds. Of je nu wilt beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of een combinatie hiervan: voor vrijwel elke strategie zijn er beleggingsfondsen te vinden. Als je een passief inkomen zoekt is beleggen in een beleggingsfonds misschien ook wel wat voor jou.

Inhoud:

Let op: beleggen in beleggingsfondsen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

beleggen in beleggingsfondsenGeld beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen, maar met voldoende spreiding kun je dat risico deels beperken. Een fonds spreidt vaak automatisch. Het kan grotere bedragen beleggen omdat een fonds de inleg van meerdere particuliere beleggers samenvoegt.

Als het om zeer veel beleggers gaat kan een beleggingsfonds een enorme portefeuille met verschillende aandelen en obligaties aankopen. Naast het voordeel van spreiden zijn de transactie- of beheerkosten bij een fonds meestal lager dankzij het grote volume.

Door te beleggen in een beleggingsfonds kun je gemakkelijk geld spreiden.

Beleggingsfondsen kopen

Als je wilt beleggen in fondsen moet je er meestal obligaties of aandelen van kopen. Dit kan via brokers. Een broker is een beleggingsplatform waarmee je ook bijvoorbeeld kunt beleggen in aandelen, obligaties en andere beleggingen. Bekende brokers waarmee je gemakkelijk zelf beursgenoteerde beleggingsfondsen kunt kopen zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Soorten beleggingsfondsen

Je kunt beleggen in enorm veel verschillende beleggingsfondsen. Hoe het fonds handelt is afhankelijk van de strategie. Anders dan een investeringsfonds belegt het meestal passief volgens een vooraf bepaalde werkwijze. Of je nu zoekt naar aandelenfondsen, obligatiefondsen of juist mixfondsen: er is voor elke strategie of thema wel een passend fonds te vinden. Ook spreiding per regio is gemakkelijk via een fonds. Veel fondsen zijn gericht op de Amerikaanse markt maar ook voor Europa, Azië of opkomende markten zijn er voldoende fondsen te vinden.

Hierdoor lopen ook de kosten, risico’s en het rendement van fondsen enorm uiteen. Soms heeft een fonds beheerders die de keuzes maken. Andere fondsen hebben geen fondsbeheerder maar werken met een algoritme of beleggen in een index.

Voor elk thema of beleggingsstrategie zijn er grote betrouwbare fondsen te vinden.

Beleggen in vastgoedfondsen

zelf in vastgoed investerenInvesteren in vastgoed is enorm populair als beleggingsstrategie. Je kunt zelf beleggen in onroerend goed, maar als je budget beperkt is tot enkele (tien)duizenden euro’s ligt beleggen in een beleggingsfonds meer voor de hand. Via brokers kun je veel vastgoedfondsen vinden.

Buiten de beurs om zijn er ook beleggingsfondsen die investeren in vastgoed en rente-inkomsten genereren. Denk aan fondsen die kantoren, supermarktpanden of woningen kopen en deze verhuren.

Bij sommige van deze fondsen beleg je in aandelen en word je mede-eigenaar van het fonds, bij anderen beleg je in obligaties: je leent geld in ruil voor een (relatief) vast rendement. Bij beide fondsen is het meestal niet het koersverschil dat het rendement bepaalt, maar de vaste huurinkomsten.

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen rondom grote steden.

Vooruitzicht (België)

VooruitzichtHet Belgische Vooruitzicht bouwt en ontwikkelt al meer dan 100 vastgoed in en rond Antwerpen. Momenteel zoekt het extra beleggers voor haar nieuwbouwprojecten. Deze hebben altijd een topligging qua bereikbaarheid, openbaar vervoer, groen en parken, supermarkt en winkels.

Deze fondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een gedeelte van de winst uit. Het voordeel is dat je direct na het instappen een grote spreiding hebt over verschillende vastgoedprojecten. Daarnaast kun je zo beleggen met relatief weinig geld en toch interessante rendementen verdienen, zonder dat dit jou echt veel tijd hoeft te kosten.

een fonds uitzoeken

Beleggen in indexfondsen

Veel beleggingsfondsen bestaan uit een pakket dat is samengesteld door professionele beleggers. Die proberen de beste keuzes te maken met de informatie die zij krijgen. Als die een goed trackrecord hebben met hun beleggingen, is dit voor veel beleggers reden om die personen de keuzes te laten maken. Maar vaak zijn dit bruto-rendementen waarin de kosten van dit advies niet zit verwerkt. Die kosten hebben verhoudingsgewijs een grote invloed op jouw rendement.

Populariteit van indexfondsen is aan het toenemen, mede dankzij de lage kosten.

Nog altijd beleggen veel beleggingsfondsen op deze manier maar er zijn inmiddels ook alternatieven ontstaan. Zo is indexbeleggen enorm in populariteit aan het toenemen. Hierbij handel je op basis van een vast vooraf bepaalde strategie. Bijvoorbeeld in ETF’s die de de AEX volgen. Hiermee beleg je in alle aandelen van de AEX en had je afgelopen jaren automatisch dus aandelen KLM verkocht toen die uit de AEX verdween, en Adyen gekocht toen die werd toegevoegd. Zie beleggen in ETF’s voor meer informatie over indexfondsen.
beleggingen gespreid over meerdere landen en sectoren

Waarom beleggen in fondsen

Hoe of waarom je belegt is voor elke belegger verschillend en afhankelijk van het vermogen en toekomstbeeld. Maar gemiddeld gezien zijn er twee belangrijke redenen:

De eerste reden waarom mensen kiezen voor beleggingsfondsen, is omdat het zelf handelen en bijhouden van alle beleggingen te tijdrovend is om zelf te doen. Daarnaast is het individueel lastiger om de juiste spreiding te realiseren wat de risico’s van beleggen kan beperken.

Door je geld te beleggen in fondsen, zorg je automatisch voor spreiding. En dankzij de grote volumes zijn de kosten van beleggingsfondsen meestal lager dan wanneer je zelf een vergelijkbare portefeuille samenstelt. Historisch gezien is het rendement van de meeste beleggingsfondsen niet verkeerd.

Niemand weet écht wat de beste belegging is. Door te beleggen in fondsen hoef je dat ook niet meer uit te zoeken.

waarom beleggen in een beleggingsfondsMet beleggingsfondsen beleg je zowel in de winnaars als in de verliezers, maar als de beurs stijgt pak je hiermee wel het gemiddelde mee tegen relatief lage kosten. Er is vast een betere strategie mogelijk, maar niemand weet vooraf écht wat de beste belegging is. En op de lange termijn blijkt een gemiddeld resultaat met beleggen ook al een goede investering.

Kosten

De kosten van beleggingsfondsen variëren sterk en zijn afhankelijk van activiteit, volume, regio, sector en de strategie. Grote aandelenfondsen die werken met fondsbeheerders hebben jaarlijkse beheerkosten die gemiddeld tussen de één en anderhalf procent van de inleg liggen. Daarnaast zijn er soms aankoopkosten of extra kosten van de vermogensbeheerder of broker. Hierdoor kunnen de kosten van een beleggingsfonds oplopen tot boven de twee procent. Dit heeft een grote invloed op het netto-rendement.

Indien je direct investeert, zonder tussenkomst van broker of vermogensbeheerder, zijn de kosten soms lager maar deze fondsen rekenen meestal in- en uitstapkosten naast jaarlijkse kosten. Deze kosten worden meestal in mindering gebracht op het rendement van het beleggingsfonds. Kijk bij rendement daarom altijd goed of het gaat om een netto- of bruto-rendement.

Betrouwbaarheid beleggingsfondsen

Welke fondsen zijn betrouwbaar?Grote Nederlandse beleggingsfondsen, waarin je als particuliere belegger kunt beleggen, staan meestal onder toezicht van de AFM. Deze  beleggingsfondsen zijn aan strenge regels gebonden. Als je wilt weten of een beleggingsfonds betrouwbaar is, kun je bij het fonds de AFM-informatie opvragen.

Wanneer de beleggingen of het fonds in het buitenland gevestigd zijn is het lastiger om de betrouwbaarheid te toetsen. De bekendere en oudere fondsen zijn meestal betrouwbaar te noemen, maar er zijn ook veel nieuwe fondsen gericht op nieuwe ontwikkelingen als crypto’s of duurzame energie. Zeker als deze niet beursgenoteerd zijn, kan het lastig zijn om de betrouwbaarheid te achterhalen.

Problemen kun je niet altijd voorkomen, maar wanneer een fonds een (bovengemiddeld) hoog rendement belooft tegen een laag risico is het slim om de essentiële beleggersinformatie op te vragen. Ook wanneer een beleggingsfonds haar strategie niet wil delen of met een vaag verhaal komt, is dit geen goed teken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in beleggingsfondsen zijn:

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds heeft de inleg van verschillende beleggers samengevoegd om vervolgens met dit geld te beleggen in meerdere bedrijven. Anders dan een investeringsfonds werkt het meestal passief volgens een vooraf bekende strategie.

Omdat het soms om zeer veel beleggers gaat, kan een fonds vaak een enorme portefeuille aankopen. Dat heeft als voordeel dat het makkelijker is om het geld te spreiden. Daarnaast zijn de transactie- of beheerkosten dankzij het grote volume meestal lager. Hoe het beleggingsfonds handelt is afhankelijk van de strategie.

Welke beleggingsfondsen moet ik kiezen?

Momenteel zijn vastgoed-, crypto- en indexfondsen in opkomst. In dit artikel geven we uitleg hoe dit komt, hoe je beleggingsfondsen kunt kopen en waar je op moet letten. Het antwoord op welke fondsen je moet kiezen hebben we helaas niet, daarvoor zijn er te veel mogelijkheden.

Voor elke regio, thema of strategie is er wel een fonds te vinden. Het maakt dus nogal wat uit of jij graag veel geld wilt verdienen in korte tijd, of dat je risico’s laag wilt houden en graag op een duurzame manier wilt beleggen.

Waar kan ik in beleggingsfondsen beleggen?

Beursgenoteerde beleggingsfondsen kun je kopen via brokers, dit zijn beleggingsplatforms waar je bijvoorbeeld ook in aandelen of obligaties kunt handelen. Maar er zijn ook veel fondsen die buiten de beurs om verhandeld worden. In dit artikel enkele voorbeelden hiervan.