Beleggingsfondsen

Veel mensen beleggen in een beleggingsfonds. Als je een passief inkomen zoekt is beleggen in een fonds misschien ook wel wat voor jou. Of je nu wilt beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of een combinatie hiervan: voor vrijwel elke strategie zijn er beleggingsfondsen te vinden. 

Inhoud:

Let op: beleggen in beleggingsfondsen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

beleggen in beleggingsfondsenGeld beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen, maar met voldoende spreiding kun je dat risico deels beperken. Een fonds spreidt vaak automatisch. Het kan grotere bedragen beleggen omdat het de inleg van meerdere particuliere beleggers samenvoegt.

Als het om zeer veel beleggers gaat kan een beleggingsfonds een enorme portefeuille met verschillende aandelen en obligaties aankopen. Naast het voordeel van spreiden zijn de transactie- of beheerkosten bij een fonds meestal lager dankzij het grote volume.

Door te beleggen in een beleggingsfonds kun je gemakkelijk geld spreiden.

Beleggingsfondsen kopen

Als je wilt beleggen in fondsen moet je een beleggingsrekening openen bij een online broker. Een broker is een beleggingsplatform waarmee je ook bijvoorbeeld kunt beleggen in aandelen, obligaties en andere beleggingen. Bekende brokers waarmee je zelf beursgenoteerde beleggingsfondsen kunt kopen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je tegen lage tarieven handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Naast beleggen biedt het ook spaarproducten met 3,15% (EUR) of 4,6% (USD) spaarrente zonder looptijd of tot 7.59% op USD-deposito's.

Soorten beleggingsfondsen

Je kunt beleggen in enorm veel verschillende beleggingsfondsen. Hoe het fonds handelt is afhankelijk van de strategie. Anders dan een investeringsfonds belegt het meestal passief volgens een vooraf bepaalde werkwijze. Of je nu zoekt naar aandelenfondsen, obligatiefondsen of juist mixfondsen: er is voor elke strategie of thema wel een passend fonds te vinden.

Ook spreiding per regio is gemakkelijk via een fonds. Veel fondsen zijn gericht op de Amerikaanse markt maar ook voor Europa, Azië of opkomende markten zijn er voldoende fondsen te vinden. Hierdoor lopen ook de kosten, risico’s en het rendement van fondsen enorm uiteen. Soms heeft een fonds beheerders die de keuzes maken. Andere fondsen hebben geen fondsbeheerder maar werken met een algoritme of beleggen in een index.

Voor elk thema of beleggingsstrategie zijn er grote betrouwbare fondsen te vinden.

Beleggen in vastgoedfondsen

zelf in vastgoed investerenInvesteren in vastgoed is enorm populair als beleggingsstrategie. Je kunt zelf beleggen in onroerend goed, maar als je budget beperkt is tot enkele (tien)duizenden euro’s ligt beleggen in een beleggingsfonds meer voor de hand. Via brokers kun je veel vastgoedfondsen vinden.

Buiten de beurs om zijn er ook beleggingsfondsen die investeren in vastgoed en rente-inkomsten genereren. Denk aan fondsen die kantoren, supermarktpanden of woningen kopen en deze verhuren.

Bij sommige van deze fondsen beleg je in aandelen en word je mede-eigenaar van het fonds, bij anderen beleg je in obligaties: je leent geld in ruil voor een (relatief) vast rendement. Bij beide fondsen is het meestal niet het koersverschil dat het rendement bepaalt, maar de vaste huurinkomsten.

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlandse woningen. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Je start met een vaste rente van 4,5 procent, jaarlijks neemt deze één procent toe tot 8,5 procent na 4 jaar. Download brochure voor meer info.

Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.

Deze fondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een gedeelte van de winst uit. Het voordeel is dat je direct na het instappen een grote spreiding hebt over verschillende vastgoedprojecten. Daarnaast kun je dankzij fondsen met relatief weinig geld beleggen in vastgoed, zonder dat dit jou echt veel tijd hoeft te kosten.

een fonds uitzoeken

Beleggen in indexfondsen

Veel beleggingsfondsen zijn samengesteld door professionele beleggers. Die proberen de beste keuzes te maken met de informatie die zij hebben. Als die een goed trackrecord hebben met hun beleggingen, is dit voor veel beleggers reden om die personen de keuzes te laten maken. Maar vaak zijn de kosten van het advies niet verwerkt in dit bruto-rendement. Die kosten hebben wel een grote invloed op jouw rendement.

Indexfondsen zijn populair dankzij de lage kosten.

Nog altijd beleggen veel beleggingsfondsen op deze manier maar er zijn inmiddels ook alternatieven ontstaan. Zo is indexbeleggen populair. Hierbij handel je in fondsen die werken met een vaste vooraf bepaalde strategie. Bijvoorbeeld in een ETF die de de AEX volgt. Je belegt dan in alle aandelen van de AEX en had afgelopen jaren dus automatisch KLM verkocht toen die uit de AEX verdween en Adyen gekocht toen die werd toegevoegd. Zie beleggen in ETF’s voor meer informatie over indexfondsen.
beleggingen gespreid over meerdere landen en sectoren

Waarom beleggen in fondsen?

Hoe of waarom je belegt is voor elke belegger verschillend en afhankelijk van het vermogen en toekomstbeeld. Maar er zijn enkele belangrijke redenen waarom mensen kiezen voor beleggingsfondsen. De eerste is omdat het zelf handelen en bijhouden van alle beleggingen tijdrovend en ook vaak duurder is.

Door de grote volumes zijn de kosten van beleggingsfondsen meestal lager dan wanneer je zelf een vergelijkbare portefeuille samenstelt. Daarnaast is het individueel lastiger om de juiste spreiding te realiseren. Dit is nodig om de risico’s van beleggen te beperken. Door je geld te beleggen in fondsen spreid je automatisch.

Niemand weet écht wat de beste belegging is. Door te beleggen in fondsen hoef je dat ook niet meer te weten.

Rendement

waarom beleggen in een beleggingsfondsHistorisch gezien is het rendement van de meeste beleggingsfondsen niet verkeerd. Met beleggingsfondsen beleg je zowel in de winnaars als in de verliezers, maar als de beurs stijgt pak je hiermee wel het gemiddelde mee tegen relatief lage kosten.

Er is vast een betere strategie mogelijk, maar niemand weet vooraf écht wat de beste belegging is. En op de lange termijn blijkt een gemiddeld resultaat met beleggen ook al een goede investering.

Kosten

De kosten van beleggingsfondsen variëren sterk en zijn afhankelijk van activiteit, volume, regio, sector en de strategie. Grote aandelenfondsen die werken met fondsbeheerders hebben jaarlijkse beheerkosten die gemiddeld tussen de één en anderhalf procent van de inleg liggen.

Daarnaast zijn er soms aankoopkosten of extra kosten van de vermogensbeheerder of broker. Hierdoor kunnen de kosten van een beleggingsfonds oplopen tot boven de twee procent. Dit heeft een grote invloed op het netto-rendement.

De kosten van een fonds beïnvloeden het rendement.

Indien je direct investeert, zonder tussenkomst van broker of vermogensbeheerder, zijn de kosten soms lager maar deze fondsen rekenen meestal in- en uitstapkosten naast jaarlijkse kosten. Kijk bij het rendement van een fonds daarom altijd goed of het gaat om een netto- of bruto-rendement.

Betrouwbaarheid beleggingsfondsen

Welke fondsen zijn betrouwbaar?Grote Nederlandse beleggingsfondsen, waarin je als particuliere belegger kunt beleggen, staan meestal onder toezicht van de AFM. Deze  beleggingsfondsen zijn aan strenge regels gebonden. Als je wilt weten of een beleggingsfonds betrouwbaar is, kun je bij het fonds de AFM-informatie opvragen.

Wanneer de beleggingen of het fonds in het buitenland gevestigd zijn is het lastiger om de betrouwbaarheid te toetsen. Van bekendere en oudere fondsen is veel informatie te vinden maar er zijn ook veel nieuwe fondsen waarmee je belegt in nieuwe ontwikkelingen als crypto’s of duurzame energie. Zeker als deze niet beursgenoteerd zijn, is het belangrijk om vooraf eerst na te gaan of deze betrouwbaar zijn.

Problemen kun je niet altijd voorkomen, maar wanneer een fonds een (bovengemiddeld) hoog rendement belooft tegen een laag risico is het slim om de essentiële beleggersinformatie op te vragen. Ook wanneer een beleggingsfonds haar strategie niet wil delen of met een vaag verhaal komt, is dit geen goed teken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in beleggingsfondsen zijn:

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds heeft de inleg van verschillende beleggers samengevoegd om vervolgens met dit geld te beleggen in meerdere bedrijven. Anders dan een investeringsfonds belegt het meestal passief volgens een vooraf bekende strategie.

Omdat het soms om zeer veel beleggers gaat, kan een fonds vaak een enorme portefeuille aankopen. Dat heeft als voordeel dat het makkelijker is om het geld te spreiden. Daarnaast zijn de beheer- of transactiekosten dankzij het grote volume meestal lager. Hoe het beleggingsfonds handelt is afhankelijk van de strategie.

Welke beleggingsfondsen moet ik kiezen?

Momenteel zijn vastgoed-, crypto- en indexfondsen in opkomst. In dit artikel geven we uitleg hoe dit komt, hoe je beleggingsfondsen kunt kopen en waar je op moet letten. Het antwoord op welke fondsen je moet kiezen hebben we helaas niet, daarvoor zijn er te veel mogelijkheden.

Voor elke regio, thema of strategie zijn er meerdere fondsen te vinden. Het hangt ook af of jij graag veel geld wilt verdienen in korte tijd, of dat je risico’s laag wilt houden en graag in een duurzaam fonds wilt beleggen.

Waar kan ik in beleggingsfondsen beleggen?

Beursgenoteerde beleggingsfondsen kun je kopen via brokers, dit zijn beleggingsplatforms waar je bijvoorbeeld ook in aandelen of obligaties kunt handelen. Maar er zijn ook veel fondsen die buiten de beurs om verhandeld worden. In dit artikel enkele voorbeelden hiervan.