Investeerders.nl
menu
Geldvoorelkaar

Beleggingsfondsen

Of je nu wilt beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of een combinatie hiervan: voor vrijwel elke strategie zijn er beleggingsfondsen te vinden.

Inhoud:

Let op: beleggen in beleggingsfondsen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

beleggingsfondsenEen beleggingsfonds heeft de inleg van meerdere beleggers samengevoegd om vervolgens met dit geld te beleggen. Anders dan een investeringsfonds werkt het meestal passief volgens een vooraf bekende strategie. Omdat het soms om zeer veel beleggers gaat kan hier een enorme portefeuille van worden aangekocht.

Dat heeft als voordeel dat het makkelijker is om het geld te spreiden. Daarnaast zijn de transactie- of beheerkosten dankzij het grote volume meestal lager. Hoe het beleggingsfonds handelt is afhankelijk van de strategie.

Soms zijn er beheerders die proberen de beste keuzes te maken. Andere fondsen baseren de strategie op basis van een algoritme. Daarnaast zijn er fondsen die werken op basis van een index. Er zijn enorm veel beleggingsfondsen in de wereld. Hierdoor is voor elke strategie of thema meestal wel een passend fonds te vinden.

Voor elk thema of beleggingsstrategie zijn er grote betrouwbare beleggingsfondsen te vinden.

Beleggingsfondsen kopen

De meeste beleggingsfondsen kun je kopen via brokers. Dit zijn beleggingsplatformen waarmee je ook bijvoorbeeld kunt beleggen in aandelen, obligaties en andere beleggingen. Bekende brokers waarmee je gemakkelijk zelf beleggingsfondsen kunt kopen zijn:

Binck

BinckBinck bestaat al sinds 2000 en is de eerste online broker van Nederland. Het bedrijf is al diverse malen uitgeroepen tot beste broker van ons land. Binck houdt zich niet bezig met nevenactiviteiten, zoals het verstrekken van creditcards en leningen. Het bedrijf heeft meerdere kantoren in Europa.

Peaks

PeaksPeaks is ontwikkeld door de Rabobank, maar een Rabobank-rekening is geen vereiste om de app te gebruiken. Via de app kun je je wisselgeld laten beleggen of zelf geld overmaken om te beleggen. Je kiest de aandelen en obligaties niet zelf maar belegt geld in een beleggingsfonds dat een index volgt.

InDelta

InDeltaInDelta biedt 9 beleggingsfondsen die samen het leeuwendeel van het beleggingsuniversum vertegenwoordigen. Volg een specifieke categorie, regio of financiële markt. De fondsen zijn samengesteld uit 50 aandelen die elk 2% van het fonds vertegenwoordigen. Investeren kan al vanaf 1 euro.

Beleggen in vastgoedfondsen

zelf in vastgoed investerenInvesteren in vastgoed is enorm populair als beleggingsstrategie. Je kunt zelf beleggen in onroerend goed, maar als je budget beperkt is tot enkele (tien)duizenden euro’s, dan ligt een beleggingsfonds meer voor de hand. Via brokers kun je ook veel vastgoedfondsen vinden maar die zijn soms sterk koersgevoelig.

Buiten de beurs om zijn er ook beleggingsfondsen die investeren in vastgoed om vervolgens rente-inkomsten te genereren. Denk aan fondsen die kantoren, supermarktpanden of woningen kopen en deze vervolgens doorverhuren. Bij sommige van deze fondsen word je mede-eigenaar van het fonds, bij anderen beleg je in obligaties: je leent geld in ruil voor een (relatief) vast rendement. In beide gevallen is het meestal niet het koersverschil dat het rendement moet realiseren, maar de vaste (rente)inkomsten.

Corum Investments

Corum InvestmentsBij Corum Investments  kun je investeren in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico’s: je investeert in 6 verschillende sectoren, verspreid over 16 landen en 4 valuta wereldwijd.

SynVest

SynVestVia SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed investeren. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Met het al langer bestaande Duitse vastgoedfonds investeert het ook in woningen in plaatsen rondom grote Duitse steden.

Deze fondsen beleggen in onroerend goed met behulp van jouw investering en keren een gedeelte van de winst uit. Het voordeel is dat je je kansen spreidt over verschillende vastgoedprojecten. Daarnaast kun je vaak instappen met relatief weinig geld en toch interessante rendementen verdienen, zonder dat dit jou echt veel tijd hoeft te kosten.

Beleggen in indexfondsen

Veel beleggingsfondsen bestaan uit een pakket dat is samengesteld door professionele beleggers. Deze proberen de beste keuzes te maken op basis van de informatie die zij krijgen.
Als die een goed trackrecord hebben met hun beleggingen, is dit voor veel beleggers reden om die personen de keuzes te laten maken. Maar vaak zijn dit bruto-rendementen waarin de kosten van het advies niet zit verwerkt. Die kosten kunnen verhoudingsgewijs een grote invloed hebben op jouw rendement.

Populariteit van indexfondsen is aan het toenemen, mede dankzij de lage kosten.

Nog altijd werken veel beleggingsfondsen op deze manier, maar er zijn inmiddels wel wat alternatieven ontstaan. Zo is indexbeleggen enorm in populariteit aan het toenemen. Hierbij handel je op basis van een vast vooraf bepaalde strategie. Bijvoorbeeld in ETF’s die de de AEX volgen. Hiermee beleg je in alle aandelen van de AEX en had je afgelopen jaren automatisch dus aandelen KLM verkocht toen die uit de AEX verdween, en Adyen gekocht toen die werd toegevoegd. Zie beleggen in ETF’s voor meer informatie over indexfonsen.

Waarom beleggen in fondsen

Hoe of waarom je belegt is voor elke belegger verschillend en afhankelijk van zijn vermogen en toekomstbeeld. Maar gemiddeld gezien zijn er twee belangrijke redenen:

De eerste reden waarom mensen kiezen voor beleggingsfondsen, is omdat het zelf handelen en bijhouden van alle beleggingen te tijdrovend is om zelf te doen. Daarnaast is het individueel lastiger om de juiste spreiding te realiseren. Door je geld in beleggingsfondsen te steken, zorg je automatisch voor spreiding. En dankzij de grote volumes zijn de kosten meestal lager dan wanneer je zelf een vergelijkbare portefeuille had samengesteld.

Mensen beleggen in fondsen omdat niemand écht weet wat de beste belegging is omdat je het dan niet zelf hoeft uit te zoeken.

Een tweede reden is omdat ervaren beleggers er meestal na verloop van tijd achter komen dat zij, noch de experts die ze kunnen inhuren, een glazen bol bezitten. Beleggingsfondsen blijken nooit de beste manier, want je belegt hiermee zowel in de winnaars als in de verliezers, maar als je denkt dat de beurs stijgt pak je hiermee wel het gemiddelde mee tegen relatief lage kosten.

Historisch gezien is het rendement hiervan zeker niet verkeerd te noemen. Er was vast een betere strategie mogelijk geweest, maar niemand weet vooraf écht wat de beste belegging is. En op de lange termijn blijkt een gemiddeld resultaat met beleggen ook al een goede investering. Om die reden kiezen mensen ervoor om hun geld te spreiden en zo het rendement van verschillende sectoren, regio’s of thema’s te bundelen tot een breed portfolio.

Kosten

De kosten van beleggingsfondsen variëren sterk en zijn afhankelijk van activiteit, volume, regio, sector en de strategie. Grote aandelenfondsen die werken met fondsbeheerders hebben jaarlijkse beheerkosten die gemiddeld tussen de één en anderhalf procent van de inleg liggen. Daarnaast zijn er soms aankoopkosten of extra kosten van de vermogensbeheerder of broker. Hierdoor kunnen de kosten van een beleggingsfonds oplopen tot boven de twee procent. Dit kan uiteraard een grote invloed hebben op het netto-rendement.

Indien je direct investeert, zonder tussenkomst van broker of vermogensbeheerder, zijn de kosten meestal lager maar ook deze fondsen rekenen meestal in- en uitstapkosten naast jaarlijkse kosten. Deze kosten worden meestal in mindering gebracht op het rendement van het beleggingsfonds. Kijk bij rendement daarom altijd goed of er over een netto- of bruto-rendement wordt gesproken.

Betrouwbaarheid beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen betrouwbaar?Grote Nederlandse beleggingsfondsen – waarin je als particuliere belegger kunt beleggen – staan meestal onder toezicht van de AFM. Als je wilt weten of een beleggingsfonds betrouwbaar is, kun je bij het fonds de AFM-informatie opvragen. Aan beleggingsfondsen zijn strenge regels gebonden en de bekendere en oudere fondsen zijn meestal betrouwbaar te noemen.

Wanneer de beleggingen of het fonds gevestigd zijn in het buitenland is het lastiger om de betrouwbaarheid te toetsen. Een bekend voorbeeld is Palm Invest, dat investeerde in vastgoed in Dubai. Toen dit vastgoedproject failliet ging, bleek dat slechts de helft van de inkomsten daadwerkelijk was belegd in onroerend goed, de andere helft ging hoofdzakelijk op aan privé-uitgaven.

Nu kun je dergelijke praktijken niet altijd voorkomen, maar wanneer een bedrijf een (bovengemiddeld) hoog rendement belooft tegen een laag risico wordt het wel tijd om wat extra informatie op te vragen. Ook wanneer een beleggingsfonds haar strategie niet wil delen of met een vaag verhaal komt, is dit geen goed teken.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggingsfondsen zijn:

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds heeft de inleg van meerdere beleggers samengevoegd om vervolgens met dit geld te beleggen. Anders dan een investeringsfonds werkt het meestal passief volgens een vooraf bekende strategie.

Omdat het soms om zeer veel beleggers gaat, kan hier een enorme portefeuille van worden aangekocht. Dat heeft als voordeel dat het makkelijker is om het geld te spreiden. Daarnaast zijn de transactie- of beheerkosten dankzij het grote volume meestal lager. Hoe het beleggingsfonds handelt is afhankelijk van de strategie.

Welke beleggingsfondsen moet ik kiezen?

Momenteel zijn vastgoed- en indexfondsen in opkomst. In dit artikel geven we uitleg hoe dit komt, hoe je beleggingsfondsen kunt kopen en waar je op moet letten. Het antwoord op welke beleggingsfondsen je moet kiezen hebben we helaas niet, daarvoor zijn er te veel mogelijkheden.

Voor elke regio, thema of strategie is er wel een te vinden. Het maakt dus nogal wat uit of jij graag veel geld wilt verdienen in korte tijd, of dat je risico’s laag wilt houden en graag op een duurzame manier wilt beleggen.

Waar kan ik beleggingsfondsen kopen?

De meeste beleggingsfondsen zijn via brokers, dit zijn beleggingsplatforms waar je bijvoorbeeld ook in aandelen of obligaties kunt handelen, te kopen. Maar er zijn ook veel fondsen die buiten de beurs om verhandeld worden. In dit artikel enkele voorbeelden hiervan.