menu
Corum Investments

Britse venture capitalists voelen impact Brexit

Britse venture capitalists voelen impact Brexit

Britse venture capitalists voelen de impact van de Brexit direct in hun portemonnee. Een steeds groter wordende lijst van Britse VC-fondsen heeft te horen gekregen dat ze geen financiële ondersteuning meer krijgen van het Europese Investeringsfonds.

Het Europese Investeringsfonds zorgt voor bijna de helft van het geld van de vc-industrie en draait nu de geldkraan richting het Verenigd Koninkrijk dicht, zo schrijft Politico. “De terugtrekking van het EIF zet het Verenigd Koninkrijk in een structurele achterstand ten opzichte van andere landen in Europa”, zo zegt risicokapitalist Fred Destin. “Het EIF is zo’n strategische partner. Onze regering moet echt actie ondernemen.” De overheid is wel bezig met een plan om dit gat in financiering – gezamenlijk honderden miljoenen euro’s waard – te dichten, maar dit verloopt vooralsnog erg traag.

Slechte timing

Het dichtdraaien van de geldkraan komt de VC-industrie in het Verenigd Koninkrijk niet echt lekker uit, nu er ook al zorgen bestaan over startups en ondernemers die Londen en andere Britse steden verlaten om hun heil te zoeken in landen als Frankrijk en Duitsland. Ook de constante toestroom van ontwikkelaars en engineers, vaak vanuit andere Europese steden, is tanende.

Het EU-agentschap dat de economische ontwikkeling in de regio moet bevorderen en waarvan de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank de grootste investeerders zijn, heeft de claim verworpen dat het zou zijn gestopt met het financieren van het Britse risicokapitaal, maar het geeft wel toe dat er een vertraging heeft plaatsgevonden.

Reacties