ChemieLink lanceert business angel-netwerk voor de chemie

ChemieLink lanceert business angel-netwerk voor de chemie

Voor veel mkb-ondernemers in de chemie is het financieren van een onderneming niet eenvoudig. De investering – denk alleen al aan de benodigdheden als een laboratorium – loopt al snel in de tonnen en de winstgevendheid is in het begin lang niet altijd gegarandeerd. Om dit te veranderen is ChemieLink een samenwerking aangegaan met Business Angels Connect en BAN Nederland, waardoor business angels kunnen investeren in veelbelovende chemiebedrijven.

ChemieLink, een label van InnovatieLink, richtte zich al op het helpen van innovatieve chemici bij het vinden van een locatie met de juiste faciliteiten. En sinds de samenwerking met BAN Nederland komt daar ook de bemiddeling bij het vinden van de juiste investeerders bij. “Chemici zijn gewend om hun financieringsaanvraag bij de bank en/of de overheid onder te brengen. Maar als je bedenkt dat een investering al snel een half miljoen euro is, snap je dat dit zeker voor startups niet altijd haalbaar is”, zegt directeur Chris Bruijnes.

Duurzaam investeren in chemiebedrijven

Middels het initiatief Business Angels Network ChemieLink, oftewel BANC, moeten mkb-ondernemers in de chemiesector eenvoudiger toegang krijgen tot angel-investeerders. De doelstelling is volgens Chris tweeledig. Allereerst kunnen business angels geld investeren in veelbelovende chemiebedrijven. Daarnaast kunnen de chemici, die bijzonder goed zijn in hun vakgebied maar niet altijd uitblinken in de vertaling naar een praktische businesscase, hun bedrijfsmodel optimaliseren naar aanleiding van de feedback van de angels.

ChemieLink ziet voor zichzelf een belangrijke taak als bemiddelaar. Ondersteuning voor een werkruimte, partners of communicatie was al aanwezig. Dit wordt nu aangevuld met een nieuw business angel-netwerk. De aanbeveling van ChemieLink kan daarbij gaan fungeren als extra doorslaggevende factor. “Natuurlijk leggen we bedrijven pas voor bij investeerders als we hier zelf in geloven.”

“Wij kennen de chemiebranche als geen ander. Als startups zelf naar een angel stappen is het maar de vraag of ze die direct kunnen overtuigen. Wij kennen talloze startups in de chemie. Als wij ervoor kiezen om er een aan te dragen, en daarbij kunnen aangeven dat deze ook de goedkeuring van een hoogleraar of andere specialist op haar vakgebied heeft gekregen, kan dat misschien sneller een investeerder over de streep trekken.”

Bereik van ruim 500 innovatieve ondernemers

De vraag naar financiering komt uit de hotspots voor nieuwe bedrijvigheid die worden gecoördineerd door ChemieLink. Via haar eigen netwerk is er een bereik van ruim 500 chemiebedrijven en met behulp van BAN Nederland kan nu dus ook de match worden gemaakt met potentiële investeerders.

Vanaf januari gaat het officieel van start, maar de eerste stappen zijn al in gang gezet. Chris vertelt momenteel in gesprek te zijn met twee bedrijven die respectievelijk 650.000 en 1 miljoen euro nodig hebben. “Financieringsaanvragen van dit formaat zijn in de chemiebranche niet uitzonderlijk.”

Begin december vindt de eerste bijeenkomst voor investeerders plaats, waarbij er een aantal geselecteerde chemiebedrijven worden geïntroduceerd. Vanaf januari wil ChemieLink de eerste bedrijven van een bedrijfsfinanciering gaan voorzien. “Komend jaar willen we elk kwartaal zo’n 5 bedrijven helpen bij hun financieringsaanvraag. Gezien de financieringsomvang in de chemie komt dat neer op zo’n 15 tot 20 miljoen euro aan investeringskapitaal.”

Gerelateerde berichten