Geldvoorelkaar

Crowdfundpanel vernieuwt haar crowdfunding-overzicht

Crowdfundpanel vernieuwt haar crowdfunding-overzicht

Online portfoliomanager Crowdfundpanel heeft een tool ontwikkeld waarbij investeerders in één oogopslag kunnen zien hoe hun crowdfund-beleggingen ervoor staan. De applicatie – die nu als bètaversie wordt getest – gebruikt hiervoor de data van de betaalrekening. Investeerders.nl ging hierover in gesprek met medeoprichter Jeroen van der Beek.

Door PSD2 moeten banken derde partijen toegang geven tot de betaalrekening van hun klant, mits die daar uiteraard toestemming voor geeft. Crowdfundpanel bood haar klanten al inzicht in hun portefeuille. Maar door de koppeling met de bankgegevens te maken, kan het bedrijf de aangesloten investeerders een nog uitgebreider financieel dashboard bieden.

‘Het algoritme voorspelt het uiteindelijke rendement’

Zodra de (versleutelde) informatie vanuit de betaalrekening binnen is, kan de investeerder volgens Jeroen een minuut later per crowdfunding-platform inzien hoeveel hij heeft geïnvesteerd, wat er al is terugbetaald en hoeveel rendement er is behaald. Deze informatie kon ook uit het oude dashboard worden gehaald, maar daarvoor moest de investeerder wel eerst handmatig zijn projecten en investeringsbedragen toevoegen.

Met de nieuwe inzichttool wordt al deze informatie uit de betaalrekening gehaald en automatisch verwerkt tot een totaaloverzicht. “Bovendien hebben we een algoritme gemaakt waarmee we een voorspelling doen van wat het uiteindelijke rendement kan zijn.” Jeroen legt uit dat dit een combinatie is van historische data – waarin bijvoorbeeld ook het default-percentage en de achterstallige projecten zijn opgenomen – en bankgegevens.

‘Hopelijk eind dit jaar driehonderd gebruikers’

Crowdfundpanel is eind 2016 opgericht en bedient inmiddels ruim 1500 investeerders. Ongeveer tien procent hiervan is afkomstig uit het buitenland. Jeroen vertelt dat de gemiddelde klant investeert in zo’n dertig projecten, maar er zijn de nodige uitschieters. “Een paar procent investeert in vele tientallen of zelfs honderden projecten. Een van onze klanten heeft momenteel achthonderd projecten lopen.”

De tool geeft investeerders meer controle.

De tool moet ervoor zorgen dat investeerders meer controle kunnen uitoefenen op hun beleggingen. Momenteel wordt de applicatie door 25 gebruikers uitvoerig getest, waarna Jeroen verwacht om in het vierde kwartaal van dit jaar live te gaan voor het grote publiek. “We hopen de eerste driehonderd gebruikers nog dit jaar aan te sluiten.”

Zodra investeerders wat meer bekend zijn met PSD2, en de voordelen die het hen kan bieden, verwacht Jeroen dat dit aantal snel kan oplopen. “De tool is erg schaalbaar en door de samenwerking met onze technologiepartner Tink.se, die de koppelingen verzorgt met de banken, kunnen we de applicatie in heel Europa aanbieden.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten