De donkere kant van crowdfunding

Crowdfunding is een mooie manier om als ondernemer geld binnen te halen. Je spreekt de ‘crowd’ aan, probeert ze te overtuigen om te investeren in je project en als het benodigde bedrag binnen is kun je beginnen. Dat het niet áltijd goed gaat, bewijst een Kickstarter-project dat beef jerky van het exclusieve Japanse kobe-vlees wilde maken. Een documentairemaker rook onraad en ontdekte een grote fraudezaak…

Vorige maand verscheen op de populaire crowdfunding-site Kickstarter een project getiteld ‘Kobe Red‘. De bedoeling was dat het bedrijf Magnus Fun Inc beef jerky zou maken van het exclusieve vlees uit Japan. Klinkt natuurlijk hartstikke goed en het feit dat beef jerky door veel Amerikanen veelvuldig wordt verslonden droeg bij aan de populariteit van het project. De benodigde 2300 dollar waren binnen no-time binnengehaald en het project wist zelfs meer dan 120.000 dollar binnen te slepen.

Wat gelijk al opvalt aan het project is dat de bijbehorende video enkel bestaat uit generieke plaatjes. Je ziet nergens een introductie of uitleg door een van de projectleiders, iets wat wel gebruikelijk is bij dit soort initiatieven. Ook is er verder weinig (persoonlijke) informatie te vinden over de mensen achter het bedrijf Magnus Fun.

Campagne niet helemaal pluis…
De mensen achter ‘Kickstarted’, een documentaire over Kickstarter-projecten, wilden contact opnemen met de Kobe Red-bedenkers, maar ontdekten al snel dat het niet helemaal pluis was. Ze ontdekten onder andere dat de Kobe Red-mensen na de mailconversatie gelijk op hun Kickstarter-pagina meldden dat een student-filmmaker hen zou filmen, terwijl dat nog helemaal niet bevestigd was door de documentairemakers.

Al snel kregen de documentairemakers mailtjes van diverse ‘backers’ (mensen die een Kickstarter-project financieel ondersteunen) met de vraag of zij wisten of Kobe Red nou echt was of niet. De documentairemakers besloten er eens goed in te duiken en kwamen al binnen een dag tot de conclusie dat het hier om een fraudezaak ging. Zo bleek een van de mensen die telkens als er weer eens iemand in de reacties twijfels had, positief over Kobe Red berichtte de persoon te zijn die ook de website van Magnus Fun had geregistreerd.

Verder is er door de project-starters nooit enige persoonlijke informatie gedeeld en zijn de enige testimonials iPhone-screenshots, die gemakkelijk te manipuleren zijn. De namen die in die testimonials voorkwamen, waren nergens op het internet te vinden of na te trekken. Al met al was het al snel duidelijk dat het hier ging om fraude en Kickstarter werd dan ook gewezen op dit soort misbruik van de site. Het Kobe Red-project is nu stopgezet en gelukkig hadden mensen nog niet definitief geld overgemaakt.

“Het is een verdienste van Kickstarter en de collectieve kracht van de menigte. Samen zijn we in staat om fraude te stoppen voordat het begint. We kunnen niet verwachten dat Kickstarter elke scammer pakt en dit is een goed voorbeeld geweest van hoe de gemeenschap werkt als ‘backup'”, zo melden de documentairemakers. Die en passent financiering vragen voor hún Kickstarter-project, de documentaire over Kickstarter-projecten. Nu maar hopen dat dát geen fraude is…

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten