Lendahand

De grootste investeringen uit 2017

De grootste investeringen uit 2017

Vorig jaar vonden er een aantal mooie, omvangrijke investeringen plaats in Nederlandse bedrijven. Bekend is bijvoorbeeld de 100 miljoen euro die er werd gestoken in de online-only supermarkt Picnic, maar wist je ook dat een bedrijf dat de strijd met kanker wil aangaan een bedrag van 12,8 miljoen euro kreeg van een groep investeerders?

Het eerder genoemde Picnic is gelijk het bedrijf met het grootste bedrag aan opgehaald kapitaal. En het geld kwam eens een keer niet uit Amerika, maar volledig uit Nederland. Vier rijke ondernemersfamilies hebben gezamenlijk 100 miljoen euro in de snel groeiende supermarkt gestopt.

Grote Serie A-ronde voor MessageBird

Op nummer twee staat MessageBird. Dit Nederlandse softwarebedrijf haalde in oktober vorig jaar 60 miljoen dollar op. Naar eigen zeggen ging het hier om de grootste Serie A-ronde voor een Europese softwarebedrijf. Het geld hiervoor kwam bij MessageBird wel uit het buitenland, aangezien Accel uit Silicon Valley de ronde leidde en ook de Londense venture capitalist Atomico een flinke duit in het zakje deed.

Verder op het lijstje van Sprout staat insectenkweker Protix, dat 45 miljoen euro van onder andere Rabobank en particuliere investeerders wist op te halen. Ook de Utrechtse investeringsmaatschappij Aqua-Spark stelde kapitaal beschikbaar voor het bedrijf dat dierenvoedsel maakt op basis van insecten.

De top vijf wordt gecompleteerd door HackerOne, dat eerder al 35 miljoen dollar ophaalde vanuit Silicon Valley, maar vorig jaar nog eens 40 miljoen kreeg, en de bekende bloemenabonnementendienst Bloomon. Deze speler haalde in februari vorig jaar 21,4 miljoen euro op in een ronde die werd geleid door het Belgische fonds Fortino.

Administratiesoftware, ticketservice en nanobolletjes

Verder staan in de top tien van grootste investeringen in ons land: The Ocean Cleanup (16,7 miljoen euro), administratiesoftware Ohpen (15 miljoen euro), mobiele ticketservice Tiqets (14,2 miljoen euro), cybersecuritybedrijf EclecticIQ (14 miljoen euro) en Cristal Therapeutics (12,8 miljoen euro), dat nanobolletjes ontwikkelt om kankermedicijnen gericht op het lichaam af te leveren.

Gerelateerde berichten