menu

De toekomst van crowdfunding

Crowdfunding is eigenlijk niet meer weg te denken als je op zoek bent naar een manier om online geld bij elkaar te sprokkelen. De crowdfunding-industrie groeit dan ook jaar op jaar met flinke cijfers. Maar welke toekomst heeft crowdfunding? Welke platforms zijn in opkomst en hoe zien de verhoudingen er over een paar jaar uit?

Vorig jaar hebben wereldwijd zo’n driehonderd crowdfunding-platforms in totaal 2,1 miljard euro opgehaald. Dat is een toename van 81 procent in vergelijking met het bedrag dat in 2011 werd opgehaald. De verwachting is dat de crowdfunding-platforms in 2013 bijna de vier miljard euro zullen aantikken, een verwachte groei van 89 procent.  Die cijfers zijn wereldwijd, maar crowdfunding vindt eigenlijk vooral plaats in Europa en Noord-Amerika. Zo’n 720 miljoen euro werd opgehaald in Europa, terwijl meer dan de helft van al het crowdfunding-geld, 1,22 miljard euro, in Noord-Amerika werd opgehaald.

Vormen van crowdfunding
Crowdfunding kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo heb je een vorm waarbij er donaties plaatsvinden op basis van beloningen. Een ondernemer of artiest haalt dan allemaal kleine bedragen op van een grote groep mensen en in ruil daarvoor krijgen die donateurs bijvoorbeeld het product in betàfase, een vermelding op een speciale site of in een filmpje, of iets anders wat leuk is om te krijgen. Van de 2,1 miljard euro die vorig jaar bij elkaar werd gesprokkeld, werd 1,07 miljard euro op deze manier opgehaald, via platforms als Kickstarter en Indiegogo.

Crowdfunding op basis van leningen, waarbij campagnestarters hun investeerders op een gegeven moment dus moeten terugbetalen, was vorig jaar goed voor zo’n 916 miljoen euro. En dan is er nog crowdfunding op basis van aandelen. Hierbij ontvangen investeerders een aandeel in het desbetreffende bedrijf in ruil voor hun financiering. Deze manier van crowdfunding was het kleinst: slechts 88,5 miljoen euro ging hier in om. Dat komt mede doordat dit in Amerika eigenlijk nog niet mag. President Obama had dan wel de JOBS Act ondertekend waardoor de wetgeving omtrent crowdfunding in Amerika werd aangepast, maar het kan nog even duren voordat het echt een feit is en ‘equity-based crowdfunding’ kan gaan plaatsvinden.

Toekomst crowdfunding
Mocht deze vorm van crowdfunding officieel toegestaan worden, dan zal het niet lang meer duren voordat de verhoudingen van deze drie vormen van crowdfunding gaan verschuiven. Het is afwachten welke kant op precies, maar we gaan er sowieso vanuit dat de equity-based crowdfunding flink aan populariteit zal winnen. Ook zou er door de menigte wel eens meer geld worden gestopt in projecten waarbij een ondernemer een plan heeft uitgewerkt om complexe en sociale problemen op te lossen. Uitvindingen waar een grote groep mensen wat aan heeft zullen door dit soort financieringsprojecten vaker uitgewerkt kunnen worden. Een andere trend die we op het gebied van crowdfunding wel eens zouden kunnen gaan zien is dat er meer projecten op een bepaalde lokale gemeenschap worden gericht.

Reacties