menu

Nu op Collin Crowdfund: Vastgoed-belegging met rendement van 6%, LTV van 72% en eerste hypotheek. Zie de campagne van Carpenter Investment B.V.

Dealroom ziet daling in investeringen van angels

Dealroom ziet daling in investeringen van angels

Dealroom, een platform dat openbare deals tussen startups en business angels in kaart brengt, ziet voor het eerst in jaren een daling in ons land. Hoewel het jaar nog niet ten einde is, is de kans klein dat de omvang van particuliere investeringen die van vorig jaar weet te bereiken. Volgens Dealroom blijft de teller dit jaar rond de 8,4 miljoen euro steken.

En dat is een stuk minder dan de 10,75 miljoen euro die vorig jaar via angel-investeringen werd opgehaald volgens Dealroom.co. Het platform kijkt dus alleen naar deals die publiekelijk bekendgemaakt zijn. Je kunt je afvragen wat het aandeel is van deze publiekelijke deals ten opzichte van alle deals die er dagelijks door business angels worden gesloten, maar een aardige indicatie over de markt is het natuurlijk wel.

Angel Academy, dat op basis van de beschikbare data een rapport heeft opgesteld, hoopt dan ook dat meer startups de door hen gesloten deals bekendmaken, zodat men een beter beeld kan krijgen van de markt van business angels in Nederland.

Angel-investeringen in Nederland.
Angel-investeringen in Nederland. Bron: Angel Academy

Angel-investeringen in Europa stijgen wel

In Europa is het bedrag dat door angel-investeringen is gefinancierd nog wel goed aan het stijgen. In het derde kwartaal van dit jaar zitten we al bijna op hetzelfde niveau als tijdens het eind van 2017 en de verwachting is dat er aan het eind van dit jaar bijna 4 miljard euro door angels is gefinancierd.

Angel-investeringen in Europa.
Angel-investeringen in Europa.

Hoewel angel-investeringen dus toenemen in Europa, is het juist in Nederland al een tijdje aan het afnemen. Dat valt vooral op als er wordt gekeken op kwartaalniveau. Zo ging er 4,8 miljoen euro om in het eerste kwartaal vorig jaar, terwijl dat meer dan was gehalveerd naar 2,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar.

Angel-investeringen in 2017 en 2018.
Angel-investeringen in 2017 en 2018.

Bedrijfssoftware, marketing en IoT

Bedrijven in Nederland die zijn gefinancierd door business angels, zijn met name actief in de bedrijfssoftware. Andere populaire industrieën zijn marketing, Internet of Things, mode, reizen en beveiliging.

Reacties