DNB: ‘Online leenplatforms zijn gevaarlijke belegging voor banken’

DNB: ‘Online leenplatforms zijn gevaarlijke belegging voor banken’

De Nederlandsche Bank lijkt niet zo happig te zijn op online leenplatforms als Funding Circle, Auxmoney en New10. Het noemt deze alternatieve leenbedrijven een gevaarlijke belegging voor financiële instellingen. DNB stelt dat online platforms vaak geen ervaring hebben met de afwikkeling van slechte kredieten en dat ze doorgaans geen informatie over hun kredietrisicomodellen verstrekken.

Dat nieuws valt vandaag te lezen in het Financieele Dagblad. Het reageert daarmee op de trend dat Nederlandse banken investeren in online leenplatforms. Zo heeft ING een belang genomen in het Spaanse bedrijf Kabbage, investeerde Aegon in het Duitse platform Auxmoney en Funding Circle en lanceerde ABN Amro met New10 zijn eigen online leningverstrekker.

Markt van online kredietverlening nog klein

De markt van online kredietverlening is momenteel weliswaar niet zo groot, banken lijken wel echt mogelijkheden te zien in deze vorm van computergestuurd lenen. Hoewel er in Europa slechts 0,1 procent van alle uitstaande krediet via online leenplatforms verloopt, is er toch ruim 5 miljard euro door deze bedrijven verstrekt sinds 2013.

De Nederlandsche Bank voorziet in ieder geval risico’s voor de toekomst, daarbij ervan uitgaand dat banken op termijn leningen gaan financieren die zijn verstrekt via online platforms. “Banken dragen het volledige kredietrisico. Online platforms hebben vaak geen ervaring met herstructurering en afwikkeling van slechte kredieten. Ook verstrekken ze doorgaans geen informatie over hun kredietrisicomodellen.” En dit heeft volgens DNB als gevolg dat banken moeilijk een goede kredietrisicobeoordeling kunnen maken, iets wat volgens de Bazelse akkoorden wel moet.

De toezichthouder is ook bang dat de risicomodellen van online leenplatforms minder robuust kunnen blijken wanneer er een recessie plaatsvindt. Dit omdat zelflerende algoritmes nog geen volledige kredietcyclus hebben doorgemaakt. “Daardoor is het onzeker of hun voorspelkracht adequaat is.” En daarmee is het risico op wanbetaling hoog, aldus DNB.

Funding Circle herkent zich niet in kritiek

Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland, reageert verbaasd op de berichten van DNB en zegt dan ook dat de toezichthouder hun in ieder geval niet heeft gebeld. “We hebben institutionele beleggers in alle soorten en maten aan boord, ook banken. Dat soort partijen doet zware due diligence over alle aspecten van onze werkwijze voordat ze investeren.”

Daarnaast stelt hij dat niet de algoritmes doorslaggevend zijn, maar hoe de risicobeoordeling op individueel niveau is geregeld. “Iedere lening wordt door vier ogen bekeken voordat we geld verstrekken.” Ook reageert hij op de kritiek dat ze onvoldoende ervaring zouden hebben met het herstructureren van slechte leningen. “We hebben een heel team dat met niets anders bezig is dan het terughalen van investeringen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten