menu

Doe je dadelijk je bankzaken met Google?

Doe je dadelijk je bankzaken met Google?

De branches waarin Google verkeert, kent geen grenzen. Het Amerikaanse techbedrijf heeft met haar investeringstak GV al heel wat investeringen gedaan in fintech. Zal Google ooit als bank gaan functioneren? Dat is wellicht moeilijk te voorspellen, de aanwijzingen liegen er in ieder geval niet om.

Het verhaal van Google is bekend. Het bedrijf begon ooit als zoekmachine en is niet alleen op dat vlak de grootste geworden, het heeft in de loop der jaren (Google is ‘pas’ 20 jaar oud) al heel wat andere succesvolle diensten op de markt gebracht of overgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Gmail, Android, Google Maps, Chrome en YouTube.

Banken zijn bang dat grote ecosystemen, zoals die van Apple, Facebook of Google, hen uiteindelijk gaan vervangen. “Die zijn immers op klanten gebaseerd. De klanten zijn al gebruikers van deze omgevingen. Als zij beginnen met het pushen van financiële diensten richting hun klantenkring, dan kunnen deze ecosystemen uiteindelijk klanten van banken wegtrekken”, zo zegt Alessandro Hatami, die verantwoordelijk was voor digitale betalingen en innovatie bij de Britse Lloyds Bank.

Google investeert veel in fintech-bedrijven

In een achtergrondartikel op Emerce vraagt Yoshi Tuk zich hardop af of Google de gehoopte nieuwe bank wordt. En die vraag lijkt op het eerste gezicht met een ja beantwoord te kunnen worden. Google heeft met haar betaalsysteem Android Pay al een goede eerste stap gezet, maar er lijkt meer in het vat te zitten. Via GV, de investeringstak van Google’s moederbedrijf Alphabet, heeft het in 245 ondernemingen geïnvesteerd, waarvan 13 procent als een fintech-bedrijf gezien kan worden.

Omzet banken in gevaar

Volgens Accenture is een derde van de omzet die banken momenteel genereren in gevaar. Met de innovaties, investeringen en overnames die bedrijven als Google doen duurt het waarschijnlijk een paar jaar voordat zij niet-banken worden en die omzet kunnen bijschrijven. Google en consorten zullen waarschijnlijk niet een volwaardige bank worden, maar komen wel met ingenieuze oplossingen bovenop de bestaande techniek.

Reacties