Durfinvesteringen in startups gedaald

Durfinvesteringen in startups gedaald

Startups hebben vorig jaar wereldwijd beduidend minder durfkapitaal opgehaald in vergelijking met 2015. Werd er in dat jaar nog voor 140 miljard dollar geïnvesteerd door durfkapitalisten, vorig jaar kwam het bedrag niet verder dan 127 miljard dollar.

Dit blijkt uit een analyse van KPMG. Ook het aantal transacties nam flink af: van bijna 18.000 deals in 2015 tot ruim 13.500 vorig jaar. Met name in Amerika daalde de waarde van de investeringen flink. Werd er in 2015 nog voor 79 miljard dollar geïnvesteerd in startups, vorig jaar was dat met 69 miljard dollar meer dan 12 procent minder. In Europa daarentegen, was de daling minder fors: vorig jaar werd er voor een totaal bedrag van 16 miljard aan durfkapitaal geïnvesteerd in startups, terwijl dat in 2015 nog om een bedrag van 18 miljard ging.

Volgens KPMG zijn in de tweede helft van vorig jaar private financiers een stuk selectiever geworden en hebben ze beter nagedacht over potentiële investeringen. Het afgelopen jaar zijn het steeds meer grote ondernemingen die het aandurven om geld te stoppen in startups. Vorig jaar waren corporates goed voor 15 procent van alle investeringen in startups, terwijl dit een jaar daarvoor nog 13 procent bedroeg.

Goede ontwikkelingen in Europa

In Europa wordt er ondertussen van alles gedaan om het voor startups makkelijk te maken geld binnen te halen. Zo richtten Frankrijk en Duitsland gezamenlijk een investeringsfonds van 1 miljard euro op, om zo startups te helpen met groeien na de opstartfase, iets wat voor veel startups een moeilijke en uitdagende periode is. Ook ziet KPMG dat de verschillende techhubs in Europa steeds volwassener worden, en dat er vooral in Scandinavië en Frankrijk nieuwe centra ontstaan. “Deze ontwikkelingen bieden veel perspectief voor de startup investeringen in het nieuwe jaar”, aldus KPMG.

Venture capital in Europa

Gerelateerde berichten