Collin

Durfkapitaal in Europese techbedrijven verviervoudigd

Durfkapitaal in Europese techbedrijven verviervoudigd

Het gaat goed met investeringen in technologiebedrijven in Europa. Vorig jaar werd hier 19 miljard euro in geïnvesteerd, wat een toename was van 36 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Met name durfkapitaal dat in de earlystage-fase werd geïnvesteerd is sterk gegroeid: in slechts drie jaar verviervoudigde deze financieringsvorm.

Dit blijkt uit het rapport ‘Seed the future‘ van onder andere Tech.eu en Stripe. Hieruit kwam ook naar voren dat Nederland op de zesde plek staat in Europa, wanneer er wordt gekeken naar het aandeel startfinancieringen op het totale bedrag aan technologie-investeringen in de afgelopen drie jaar. In Nederland ging het om 3,83 procent, oftewel 546 miljoen euro. Het eindigt hiermee achter het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Spanje.

3,6 miljard euro aan durfkapitaal in eerste helft 2018

Volgens het rapport werd er in de eerste helft van dit jaar voor 3,6 miljard euro aan durfkapitaal tijdens de earlystage-fase gestoken in techbedrijven in Europa. Tijdens de eerste helft van 2015 ging het nog maar om 875 miljoen euro, dus deze vorm van financiering is in die relatief korte tijd verviervoudigd.

Vooral fintechs en medtechs profiteren

Uit ‘Seed the future’ blijkt ook dat het vooral fintech- en medtech-startups zijn die het meest hebben geprofiteerd van de investeringsgolf die momenteel door Europa woedt. De eerste industriesector haalde 2,32 miljard euro binnen, terwijl medtechs het met 2,08 miljard euro in de afgelopen drie jaar ook zeker niet slecht doen.

Gerelateerde berichten