Durfkapitaal staat onder druk

Het zijn donkere tijden voor venture capital. Institutionele beleggers als verzekeraars, pensioenfondsen en banken waren jarenlang de belangrijkste geldschieters, maar houden nu steeds vaker de boot af. 

Als je geld nodig hebt voor de start of groei van een onderneming kun je je eigen spaarrekening plunderen, een rijke tante of oom aankijken, maar als dat ook niet helpt moet je op zoek naar een investeerder.

Verschillende investeerders in venture capital helpen startende bedrijven met eigen geld, maar in het verleden werd dit regelmatig aangevuld met extern geld van banken, verzekeraars of andere grote institutionele fondsen. Helaas blijkt dit de laatste jaren steeds minder goed mogelijk. Dit is niet alleen vanwege de economische crisis, maar ook vanwege de aangescherpte regels in Europa. particuliere investeerders moeten daarom steeds vaker en dieper in de buidel tasten.

Vooral minder durfkapitaal door extra regelgeving

Een van de durfkapitalisten die er iets van merkt is Prime Ventures. “Het is voor banken en verzekeraars niet meer aantrekkelijk om kapitaal aan ons te verstrekken”, zo vertelt managing partner Sake Bosch tegenover het Financieel Dagblad. Dat komt onder andere doordat banken nu meer vermogen moeten reserveren om te kunnen investeren in durfkapitalisten en omdat pensioenfondsen onder strenger toezicht staan. Ze mogen minder risico’s lopen dan voorheen en dus sneuvelt vaak het langetermijn-beleggen in durfkapitaalfondsen.

Vooral startende bedrijven gedupeerd

Bedrijven die enkele honderdduizenden euro’s willen lenen en een goede financiële historie kunnen tonen weten meestal nog wel geld los te krijgen. De geldkraan gaat als eerste dicht bij kleinere leningen (honderdduizend of lager) of zonder aantoonbare groeicijfers.  Het grote slachtoffer lijken dan ook de innovatieve, jonge bedrijven te worden.

Want bij de bank hebben ze sowieso weinig te halen en bij durfinvesteerders wordt er het door de Europese regelgeving plús de economische crisis ook niet gemakkelijker op. Wat dan nog uitkomst zou kunnen bieden is hulp van de overheid. “Het overheidsbeleid heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van durfkapitaal. Iets terugdoen lijkt daarom logisch en noodzakelijk”, aldus Tjarda Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Particuliere investeerders moeten gat opvullen

Ondertussen proberen durfinvesteerders op andere manieren aan het gewenste kapitaal te komen, zij richten zich nu onder andere op informal investors, zoals de rijke familie Brenninkmeijer van C&A en andere particuliere investeerders met voldoende vermogen.

Een andere mogelijke oplossing is crowdfunding. Mede door de economische crisis, onrustige beurs en lage spaarrente is het voor particulieren die nu geld over hebben interessant om een relatief risicovolle investering te doen. Crowdfunding is momenteel dan ook sterk in opkomst.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten