Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen betekent dat je investeert in beleggingen die een positief effect op de wereld hebben. Duurzame beleggingen kunnen een mooi rendement bieden. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat ze uiteindelijk veel meer opleveren dan niet-duurzame investeringen. Hoe start je als je groen wilt beleggen?

Let op: ook duurzaam beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat is duurzaam beleggen?

Beleggers die duurzaam beleggen willen een verantwoord rendement. Ze willen de negatieve invloed van het bedrijfsleven op de wereld verminderen, zoals klimaatschade of ongelijkheid. Duurzame investeringen hebben naast financieel rendement een positief effect op het milieu of sociale doelen van de maatschappij.

Denk aan beleggen in hernieuwbare energie, duurzamere landbouw of de gezondheidszorg. Daarnaast is investeren in mkb-ondernemers in opkomende economieën een populaire duurzame investeringsvorm. Naast het financiële rendement bieden deze beleggingen ook een duurzaam rendement.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

duurzaam beleggen in aandelen en groene fondsen

ESG-beleggen vs impact beleggen

Je kunt beginnen met duurzaam beleggen door te kijken naar de ESG-criteria. ESG staat voor environmental, social en governance. Oftewel: eigenschappen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. De ESG-score toetst beleggingen op risico’s rondom klimaateffecten, werkomstandigheden en ethisch leiderschap. Dit bepaalt of investeringen onderdeel kunnen worden van de beleggingsportefeuille.

Je kunt duurzaam beleggen met de ESG-criteria. Dit staat voor Environmental, Social en Governance.

Duurzaam investeren wordt ook wel maatschappelijk verantwoord investeren (MVI) of impact investeren genoemd. Toch is er een belangrijk verschil. Investeringen aan de hand van MVI en ESG zijn getoetst op het voorkomen van schade. Het begint bij een goed bestuur dat verder kijkt dan alleen financieel rendement.

Impact investeringen gaan nog een stapje verder door de maatschappelijke impact te meten en rapporteren. De sociale doelen gaan hier verder dan alleen duurzaamheid. De controle wordt door een derde partij gedaan om te verzekeren dat een duurzame investering ook echt doet wat het belooft.

Je kan ESG-beleggen in groene stroom

Rendement van ESG-beleggen

Je sluit bedrijven waarin je belegt uit als je alleen naar ESG-beleggingen kijkt, toch betekent dat niet dat je op financieel rendement moet inleveren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties, maar duurzame beleggingen bieden vaak een mooi resultaat.

Uit onderzoek van Morningstar en Morgan Stanley blijkt dat duurzame beleggingen op de lange termijn beter presteren en 88 procent van duurzame investeerders geeft aan dat hun investering bovengemiddeld presteert, aldus een onderzoek van Global Impact Investing Network.

Waar moet je op letten als je sociaal wilt beleggen?

Duurzaam beleggen is populair, zowel onder beleggingsfondsen als particuliere beleggers. Omdat de vraag naar duurzame producten groeit, willen aanbieders hier op inspelen. Het aanbod is dan ook groot: van duurzame fondsen en Exchange Traded Funds (ETFs) tot aandelen in groene bedrijven. Wel zijn er grote verschillen tussen de producten wat het lastig maakt om te bepalen welk fonds echt duurzaam belegt.

Er zijn grote verschillen tussen duurzame beleggingen.

Zo zijn er ESG-beleggingsfondsen die zeggen duurzaam te beleggen door niet te investeren in de wapen- en tabaksindustrie, maar bijvoorbeeld wel in grote oliebedrijven. Je kunt je afvragen of jij dit ook een ethische investering en duurzame keuzes vindt. Het belangrijkste om op te letten is hoeveel informatie een fonds of index je geeft. Als de prospectus van producten beperkt is, is dat meestal een slecht teken.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Sociaal, milieu en bestuur zijn onderdeel van ESG-investeren

Daarnaast zijn er een paar hulpmiddelen om beleggingen door te lichten. Kijk bijvoorbeeld eens of het beleggingsproduct voldoet aan de Europese regels voor duurzame fondsen, oftewel de Sustainable Finance Disclose Regulation (SFDR). Een ander handige leidraad is het overzicht van duurzame fondsen van Morningstar, met scores voor duurzaamheid en Co2-uitstoot.

Waarin duurzaam investeren?

Er zijn verschillende manieren om sociaal of duurzaam te beleggen. Iedereen wil een betere wereld en het is aan jou om te bepalen welke aspecten jij het belangrijkste vindt. Hecht je bij groen beleggen vooral aan goede arbeidsomstandigheden, armoedebestrijding of investeren in zorg? Vind jij dierenrechten belangrijk, of wil je bijdragen aan een duurzame planeet door groene energie of duurzame innovatie?

Bedenk waar je wel en vooral niet in wilt beleggen.

Minstens even belangrijk is waar jij vooral niet in wilt beleggen. Denk hierbij aan bedrijven en industrieën die jouw normen en waarden tegenspreken of niet toekomstbestendig zijn. Veel mensen vinden bijvoorbeeld dat er te veel macht ligt bij oliebedrijven, de tech-industrie of de financiële sector. Of dat deze industrieën te veel nadelige effecten hebben, zoals milieuvervuiling.

Deze bedrijven kun je dan uitsluiten als je kijkt naar duurzame beleggingsproducten. Bij grotere fondsen is dat soms lastig, omdat die periodiek van samenstelling wisselen. Met obligaties of aandelen speelt dit minder. Ook kun je investeren in startups, of duurzaam investeren in crowdfunding-projecten.

ESG vs impact investeren

Beleggen in duurzame aandelen

Als je een idee hebt van waar je wel en vooral niet in wilt beleggen, kun je kijken welk beleggingsproduct het beste bij je past. De meeste beleggers starten met het kopen van aandelen. Dit is een vorm van actief beleggen waarbij je je een beetje in bedrijven moet verdiepen, maar waarbij je wel echt kunt selecteren op duurzaamheid. Ook heb je niet al te veel voorkennis nodig en kun je niet meer dan je inleg verliezen.

Als je duurzame ondernemers wilt steunen, is het wel handig als je iets van het bedrijf af weet. Misschien ben je klant bij zo’n bedrijf of sta je achter een product, zoals producenten van vleesvervangers, duurzame alternatieven van consumentenproducten of bedrijven in groene stroom.

Een duurzaam bedrijf is toekomstbestendiger.

Beleggen in duurzame aandelen heeft als voordeel dat deze bedrijven toekomstbestendig zijn. De kans is dus aanwezig dat het bedrijf zal groeien, omdat het belang van duurzaamheid groeit. Hierdoor ga je ook bepaalde risico’s uit de weg. Een duurzame onderneming hoeft bijvoorbeeld geen boetes te betalen voor milieuvervuiling of loopt het minder snel imagoschade op door slechte werkomstandigheden, bijvoorbeeld.

Beleggen in duurzame fondsen

Wil je liever passief beleggen en geen omkijken naar je duurzame beleggingsportefeuille hebben? Dan zijn er Exchange Traded Funds (ETFs), duurzame beleggingsfondsen en indexfondsen. Hierbij spreid je jouw investering automatisch over verschillende groene investeringen wat de risico’s beperkt. In een duurzaam fonds kiest het bestuur de investeringen. Een duurzame index of ETF volgt bepaalde criteria.

Je kan duurzaam investeren in aandelen of fondsen

Het voordeel van beleggen in duurzame fondsen is dat het aanbod heel groot is en de kosten vaak beperkt blijven. Het kan wel lastig zijn om de beste te kiezen. Kijk daarom goed naar de informatie die beleggingen geven en welke aspecten jij het belangrijkste vindt om een weloverwogen keus te maken.

Groene obligaties

Tenslotte kun je beleggen in duurzame obligaties. Dit zijn leningen aan overheden of bedrijven. Obligaties staan bekend als een lange termijn belegging met lage risico’s. Groene obligaties zijn bijvoorbeeld leningen voor duurzame projecten, zoals duurzame energie en woningbouw. Op basis van het project kun je kiezen uit allerlei soorten, van impactobligaties, energieobligaties en klimaatobligaties tot waterstofobligaties.

Groene obligaties zijn leningen voor duurzame projecten.

Net als fondsen zijn duurzame obligaties erg populair. Naast het eigen resultaat is hier soms extra fiscaal voordeel mogelijk. Om greenwashing te voorkomen kun je kijken of de obligatie voldoet aan Europese richtlijnen: de Green Bond Standard. Zo moet een obligatie transparant zijn over wat er met het geld gebeurt. Een obligatie mag zich alleen duurzaam noemen als het voldoet aan deze voorwaarden.