Duurzaam investeren in crowdfunding

Duurzaam investeren is niet nieuw, maar wel sterk in opkomst. Zowel via grote beleggingsfondsen, als kleinschalige crowdfunding-projecten. Tegenwoordig kun je snel, makkelijk en met relatief weinig geld zelf besluiten wie er gebruik mag maken van jouw (spaar)geld.

Inhoud:

Spaargeld sociaal investeren

duurzaam investerenEen spaarrekening of pensioen- of beleggingsfonds kan een goede oplossing zijn voor je vermogen, maar veel mensen vinden dat er te veel macht ligt bij grotere instanties als olie-, technologische of financiële bedrijven.

Steeds meer investeerders zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en beleggen bewust niet in bedrijven die onvoldoende naar de toekomst kijken.

Maar als jij jouw spaargeld op de bank zet in ruil voor rente betekent dit dat de bank het ergens investeert voor een hoger rendement. Banken en pensioenfondsen investeren het geld dat jij opzij zet alsnog in aandelen of obligaties van bedrijven op de beurs. Het is maar de vraag hoe groen of maatschappelijk deze zijn. Als jij duurzame bedrijven wilt steunen, is het mogelijk om je geld duurzamer te beleggen.

Duurzame crowdfunding-projecten

Duurzame beleggers kunnen via crowdfunding, online pitches of business angel-platformen, zelf kiezen waarin ze investeren. Op deze platformen kun je op jaarbasis eenvoudig tientallen duurzame projecten vinden. Het spreiden van risico’s is makkelijker dan ooit.

Crowdfunding-platformen waarop je duurzaam kunt investeren:

Een crowdfunding-website waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 5-7% rente op jaarbasis. Investeren kan vanaf 10 euro. Beschikt over de ECSP-vergunning en staat onder toezicht van de AFM. Realiseerde al ruim 160 miljoen aan financieringen.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

DuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2016 heeft het in totaal meer dan €200 miljoen aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag verschilt per project.

Via EthicHub kunnen investeerders investeren in landbouwprojecten en rendement ontvangen op hun investeringen. Deze projecten worden zorgvuldig geselecteerd. Investeerders hebben de mogelijkheid om via smartcontracts direct bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame agrarische gemeenschappen.

Het Engelse Seedrs is een crowdfunding-platform voor durfkapitaal dat equity campagnes heeft voor bedrijven uit heel Europa. Heeft veel campagnes, waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen verhandelbaar zijn.

groen beleggen in duurzame bedrijven

Criteria van duurzame fondsen

Dankzij ESG-regels en een groeiende groep mensen die dit type factoren meewegen in hun beslissingen is er steeds meer informatie over de duurzaamheid van beursgenoteerde beleggingen. Maar handmatig selecteren op duurzaamheid is tijdrovend.

Fondsen geven aan in hoeverre ze duurzaam beleggen, maar misschien houd jij er andere criteria op na. Zelfs met duurzame fondsen is het lastig om zeker te zijn dat er geen enkele olie-, auto-, sigaretten- of wapenfabrikant tussen zit waar jij liever niet je geld aan uitleent.

Als belegger is het belangrijk om te weten dat je echt duurzame producten mogelijk maakt en er niet alleen wat vinkjes op checklists zijn behaald. Puur en alleen de ESG-criteria zijn dan vaak niet genoeg. Daarmee beperk je misschien het aanbod, maar het aanbod is ook bij strenge criteria ruim aanwezig.

Banken investeren spaargeld soms in bedrijven waar jij liever niet je geld aan uitleent.

Is duurzaam investeren financieel aantrekkelijk?

rendement duurzaam investerenAls je bepaalde bedrijven of beleggingen uitsluit beperk je misschien het aanbod, maar financieel rendement van een duurzame investering hoeft niet lager te zijn.

Vaak blijkt het juist slim als een bedrijf over de toekomst van haar producten of omgeving nadenkt. Je sluit ook risico’s uit als je bedrijven overslaat als die niet het beste voor hebben met het milieu, de maatschappij of de samenleving.

In zijn algemeenheid kun je stellen dat duurzame investeringen juist financieel aantrekkelijker zijn. Duurzaamheid is bij bedrijven al lang het milieu- of marketinghoekje ontgroeid. Een groene toekomst gaat steeds vaker samen met innovatie. Nieuwe bedrijven zien in dat klanten niet alleen hun dienst of product beoordelen, maar het hele traject van het duurzaam fabriceren tot recyclen en afbreken aan toe.

Duurzaamheid gaat gaat vaak samen met innovatie.

Dat geldt ook voor de investeerders. Duurzaam investeren in crowdfunding-projecten doe je niet alleen uit fiscale voordelen of sociale overwegingen, maar omdat je zo beoordeelt of een bedrijf haar totale proces overziet. Alleen zo kunnen die ook toekomstige klanten en stakeholders centraal stellen. Door innovatie en continuïteit te waarborgen leveren duurzame bedrijven op langere termijn het beste rendement op.

Meer info over duurzame beleggingen? Zie investeren in vastgoed, onze informatie over crowdfunding of mogelijkheden rond geld beleggen of investeren.

Met zijn allen maken we het verschil

investeren in duurzame projecten

Omdat duurzaamheid steeds breder wordt gedragen, is het vliegwiel nu echt actief. Als steeds meer mensen duurzaam investeren en de beschikbaarheid van geld daardoor steeds afhankelijker wordt van een transparante en mens- en natuurvriendelijke werkwijze, zal het op den duur ook steeds meer topbedrijven raken.

Op dit moment is er nog een duidelijke scheiding te zien tussen échte duurzame platformen, beurzen en fondsen, maar steeds meer bedrijven zien het als vereiste voor de continuïteit. Met de huidige trends is  duurzaamheid op termijn ook een van de kernpunten van beurzen als de AEX of zelfs S&P 500.

financiering beoordelen

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over duurzaam investeren zijn:

Hoe kan ik investeren in duurzame projecten?

Investeren in duurzame campagnes is best eenvoudig en rijk hoef je er niet voor te zijn. Op de genoemde platformen in dit artikel kun je al investeren vanaf een paar tientjes per campagne.

Al loop je bij deze projecten vaak ook het risico dat je je inleg (deels) kunt verliezen, dus doe het alleen met spaargeld dat je kunt missen en besef dat het meestal slimmer is om je geld over meerdere campagnes, branches of regio’s te spreiden.

Duurzaam investeren vs. duurzaam beleggen: wat is het verschil?

Zowel bij beleggen als investeren spendeert men met de verwachting dat het rendement oplevert. De overeenkomsten zijn groot, en soms is er zelfs overlap. De termen beleggen en investeren worden regelmatig door elkaar gebruikt. Hoewel ze de nodige overeenkomsten vertonen, zijn er zeker ook verschillen.

Wat valt er allemaal onder duurzaam investeren?

Bij duurzaamheid denken veel mensen gelijk aan duurzame energie of natuur en milieu-doelen. Maar eigenlijk betekent het vooral dat iets langdurig vol te houden moet zijn. Ook sociale of maatschappelijke doelen vallen hier dus onder. Duurzame bedrijven combineren dit en steeds meer organisaties kiezen voor een duurzaam beleid waarmee ze zichzelf aantrekkelijk maken voor investeerders die hierop letten.

Is duurzaam investeren winstgevend?

Als je alles uitsluit dat niet duurzaam is beperk je misschien het aanbod, maar het rendement van je investering hoeft niet lager te zijn. Want je sluit ook risico’s uit door niet te investeren in bedrijven die niet het beste voor hebben met het milieu, de maatschappij of de samenleving. Vaak blijkt het juist slim als een bedrijf over de toekomst van haar producten of omgeving nadenkt.

Duurzame investeringen zijn zeker ook interessant voor mensen die juist heel winstgevend willen beleggen. Ook bij duurzaam investeren loop je het risico dat je je inleg (deels) verliest, maar in zijn algemeenheid kun je stellen dat het financieel aantrekkelijk is.

Gerelateerde berichten