Lendahand

Duurzaam investeren in crowdfunding

Duurzaam investeren is niet nieuw, maar wel sterk in opkomst. Zowel via grote beleggingsfondsen, als kleinschalige crowdfunding-initiatieven. Tegenwoordig kun je snel, makkelijk en met relatief weinig geld zelf besluiten wie er gebruik mag maken van jouw (spaar)centen.

Spaargeld sociaal investeren

duurzaam investerenElke spaarrekening of pensioen- of beleggingsfonds kan een goede oplossing zijn voor je vermogen, maar veel mensen vinden dat er te veel macht ligt bij grotere instanties als olie-, technologische of financiële bedrijven. Ze beleggen hier bewust niet in.

Maar als jij jouw spaargeld op de bank zet, en daar rente voor krijgt, betekent dit dat de bank het ergens wegzet voor een hoger rendement. Banken en pensioenfondsen investeren het geld dat jij opzij zet, alsnog in aandelen of obligaties van bedrijven op de beurs. Voorheen had je hierop weinig invloed.

Criteria van duurzame fondsen

Fondsen geven aan in hoeverre ze duurzaam investeren, maar bedrijven zien die criteria ook. En misschien houd jij er andere criteria op na. Zelfs met duurzame fondsen is het lastig om zeker te zijn dat er geen enkel olie-, auto, sigaretten- of wapenfabrikant tussen zit waar jij liever niet je geld aan uitleent.

Handmatig alle beleggingen selecteren op duurzaamheid is tijdrovend, omslachtig of financieel oninteressant. Dankzij nieuwe technologie en communicatie wordt het echter steeds duidelijker wat geldstromen teweegbrengen.

Banken investeren spaargeld soms in bedrijven waar jij liever niet je geld aan uitleent.

Duurzaam investeren in crowdfunding

Voor duurzame beleggers is de bank of beurs steeds minder noodzakelijk. Door internet en andere nieuwe technologie kun je via crowdfunding, online pitches of business angel-platformen, zelf steeds meer aan de knoppen zitten. En dankzij deze platformen is het helemaal geen probleem meer om op jaarbasis tientallen duurzame projecten te vinden. Het spreiden van risico’s is makkelijker dan ooit.

Crowdfunding-platformen waarop je duurzaam kunt investeren:

Lendahand.com

Crowdfundingplatform LendahandIn westerse landen zorgt het mkb voor 60 procent van de banen. In opkomende economieën ligt dit percentage veelal onder de 30 procent. Een oorzaak daarvan is omdat het mkb in opkomende economieën vaak geen toegang heeft tot financieringen. Lendahand.com wil hierin het verschil maken door leningen te verstrekken. Investeringen leveren jou rente op, maar daarnaast investeer je ook direct in de werkgelegenheid in gebieden waar dit vaak het hardst nodig is. Meer over Lendahand.com.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdGestart in 2012 is dit een van de eerste en meest toonaangevende crowdfunding-platformen van ons land op het gebied van duurzaamheid. Oneplanetcrowd staat voor investeren met financieel rendement én een positieve impact op mens en milieu. Het biedt een divers aanbod van duurzame projecten om een lening of converteerbare lening aan te verstrekken. Ondernemers die duurzaam omgaan met energie, de circulaire economie of die een sociale bijdrage aan de maatschappij leveren kunnen zich aanmelden bij dit platform. Meer over Oneplanetcrowd.

Duurzaam investeren financieel aantrekkelijk

rendement duurzaam investerenAls je alles uitsluit dat niet duurzaam is beperk je misschien het aanbod, maar het rendement van je investering hoeft niet lager te zijn. In zijn algemeenheid kun je stellen dat duurzaam investeren financieel aantrekkelijk is. Duurzaamheid is bij bedrijven al lang het milieu- of marketinghoekje ontgroeid. Het gaat steeds vaker samen met innovatie.

Duurzaamheid gaat gaat vaak samen met innovatie.

Nieuwe bedrijven zien in dat niet alleen hun dienst of product wordt beoordeeld door de klant, maar het hele traject van het duurzaam fabriceren tot recyclen en afbreken aan toe. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het te zien als vereiste voor de continuïteit van het bedrijf.

Voor de investeerders geldt hetzelfde. Duurzaam investeren in crowdfunding-projecten doe je al lang niet meer uit liefdadigheid of sociale overwegingen. Het wordt gezien als een kenmerk van hoe goed een bedrijf haar totale bedrijfsproces in kaart kan brengen, innovatie kan toepassen en op de toekomst is voorbereid. Het is één van de factoren om ook in de toekomst de klant en andere stakeholders centraal te kunnen stellen. Daarmee is het een eigenschap die met name innovatie en continuïteit kan waarborgen, en ervoor zorgt dat juist duurzame bedrijven op langere termijn vaak de beste rendementen kunnen opleveren.

Meer info over duurzame mogelijkheden? Zie investeren in vastgoed, onze informatie over crowdfunding of mogelijkheden rond geld beleggen of investeren.

Met zijn allen maken we het verschil

investeren in duurzame projecten

Omdat de trend naar duurzaamheid en crowdfunding steeds breder wordt gedragen, is het vliegwiel nu echt actief. Als steeds meer mensen duurzaam investeren en de beschikbaarheid van geld daardoor steeds afhankelijker wordt van een transparante en mens- en natuurvriendelijke werkwijze, zal het op den duur ook steeds meer topbedrijven gaan raken.

Op dit moment is er nog een duidelijke scheiding te zien tussen échte duurzame platformen, beurzen en fondsen, maar met de huidige tendens is het niet ondenkbaar dat duurzaamheid straks een van de kernpunten van beurzen als de AEX of zelfs S&P 500 wordt.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over duurzaam investeren zijn:

Hoe kan ik investeren in duurzame projecten?

Investeren in duurzame campagnes is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer! En rijk hoef je er ook helemaal niet voor te zijn. Op de in dit artikel genoemde platformen kun je al investeren vanaf een paar tientjes per campagne.

Al loop je bij deze projecten vaak ook het risico dat je je inleg (deels) kunt verliezen, dus doe het alleen met spaargeld dat je kunt missen en besef dat het meestal slimmer is om je geld over meerdere campagnes, branches of regio’s te spreiden.

Duurzaam investeren vs. duurzaam beleggen: wat is het verschil?

Zowel bij beleggen als investeren spendeert men met de verwachting dat hier uiteindelijk rendement mee wordt behaald. De overeenkomsten zijn groot, en soms is er zelfs overlap. De termen beleggen en investeren worden regelmatig door elkaar gebruikt. Hoewel ze de nodige overeenkomsten vertonen, zijn er zeker ook verschillen.

Wat valt er allemaal onder duurzaam investeren?

Bij duurzaamheid denken veel mensen gelijk aan het milieu of de natuur. Maar eigenlijk betekent het niets meer of minder dan dat iets langdurig vol te houden moet zijn. Ook bedrijven die sociale of maatschappelijke doelen hoog in het vaandel hebben vallen hier dus onder. Steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzaam beleid en maken zichzelf aantrekkelijk voor investeerders die hierop letten!

Is duurzaam investeren winstgevend?

Als je alles uitsluit dat niet duurzaam is beperk je misschien het aanbod, maar het rendement hoeft niet lager te zijn. Ook bij duurzaam investeren loop je het risico dat je je inleg (deels) verliest, maar in zijn algemeenheid kun je stellen dat het financieel aantrekkelijk is.

In de praktijk blijkt het namelijk juist heel slim als een bedrijf over de toekomst van haar producten of omgeving nadenkt. Duurzaam investeren is dus zeker ook interessant voor mensen die juist heel winstgevend willen beleggen.