OPCduurzamegroei

Duurzaam investeren in crowdfunding

Duurzaam investeren is niet nieuw, maar wel sterk in opkomst. Zowel via grote beleggingsfondsen, als kleinschalige crowdfunding-initiatieven. Tegenwoordig kun je snel, makkelijk en met relatief weinig geld zelf besluiten wie er gebruik mag maken van jouw (spaar)centen.

Spaargeld sociaal investeren

duurzaam investerenEen spaarrekening of pensioen- of beleggingsfonds kan een goede oplossing zijn voor je vermogen, maar veel mensen vinden dat er te veel macht ligt bij grotere instanties als olie-, technologische of financiële bedrijven. Steeds meer investeerders zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en beleggen bewust niet in bedrijven die onvoldoende naar de toekomst kijken.

Maar als jij jouw spaargeld op de bank zet, en daar rente voor krijgt, betekent dit dat de bank het ergens wegzet voor een hoger rendement. Banken en pensioenfondsen investeren het geld dat jij opzij zet alsnog in aandelen of obligaties van bedrijven op de beurs. Het is maar de vraag hoe groen of maatschappelijk deze zijn. Voorheen had je hierop weinig invloed maar tegenwoordig is het mogelijk om echt duurzaam te beleggen.

Duurzame crowdfunding-projecten

Duurzame beleggers kunnen via crowdfunding, online pitches of business angel-platformen, zelf steeds meer aan de knoppen zitten. Op deze platformen kun je op jaarbasis eenvoudig tientallen duurzame projecten vinden. Het spreiden van risico’s is makkelijker dan ooit.

Crowdfunding-platformen waarop je duurzaam kunt investeren:

Lendahand

Crowdfundingplatform LendahandLendahand is een crowdfunding-website (zowel in 2018 als 2019 uitgeroepen tot beste platform van Nederland) waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 3-7% rente op jaarbasis. Investeren kan al vanaf €50. Lendahand beschikt over een AFM vergunning en heeft in mei 2021 de mijlpaal van 100 miljoen euro aan investeringen behaald.

Oneplanetcrowd

Crowdfundingplatform OneplanetcrowdDeze speler brengt innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen. Oneplanetcrowd heeft in haar eerste 10 jaar bijna 300 projecten en ondernemingen gefinancierd voor ruim 88 miljoen euro. Biedt ook converteerbare- en obligatieleningen aan.

DuurzaamInvesteren.nl

duurzaam investerenDuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2016 heeft het in totaal meer dan 200 miljoen euro aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag verschilt per project.

Goparity

GoparityHet aandelencrowdfunding-platform Goparity geeft investeerders de mogelijkheid om te investeren in bedrijven die duurzame projecten promoten. Beleggers kunnen een jaarlijks rendement behalen tot 8%. Begin met beleggen met slechts €5.

Seedrs

SeedrsHet Engelse Seedrs is een equity crowdfunding-platform voor durfkapitaal. Heeft veel campagnes voor bedrijven uit de Europese Unie waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waarmee het de aandelen verhandelbaar maakt.

groen beleggen in duurzame bedrijven

Criteria van duurzame fondsen

Handmatig alle beleggingen selecteren op duurzaamheid is tijdrovend, omslachtig of financieel oninteressant. Nieuwe technologie en communicatie maakt echter steeds duidelijker wat geldstromen teweegbrengen. Fondsen geven aan in hoeverre ze duurzaam beleggen, maar bedrijven zien die criteria ook. En misschien houd jij er andere criteria op na.

Zelfs met duurzame fondsen is het lastig om zeker te zijn dat er geen enkel olie-, auto, sigaretten- of wapenfabrikant tussen zit waar jij liever niet je geld aan uitleent. Als belegger is het belangrijk om te weten dat er niet alleen wat vinkjes op checklists zijn behaald, maar dat je werkelijk duurzame producten mogelijk maakt.

Banken investeren spaargeld soms in bedrijven waar jij liever niet je geld aan uitleent.

Duurzaam investeren financieel aantrekkelijk

rendement duurzaam investerenAls je bepaalde bedrijven of beleggingen uitsluit beperk je misschien het aanbod, maar het rendement van een duurzame investering hoeft niet lager te zijn. In zijn algemeenheid kun je stellen dat duurzame investeringen juist financieel aantrekkelijker zijn.

Duurzaamheid is bij bedrijven al lang het milieu- of marketinghoekje ontgroeid. Het gaat steeds vaker samen met innovatie. Nieuwe bedrijven zien in dat klanten niet alleen hun dienst of product beoordelen, maar het hele traject van het duurzaam fabriceren tot recyclen en afbreken aan toe. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het te zien als vereiste voor de continuïteit van het bedrijf.

Duurzaamheid gaat gaat vaak samen met innovatie.

Voor de investeerders geldt hetzelfde. Duurzaam investeren in crowdfunding-projecten doe je niet uit liefdadigheid of sociale overwegingen, maar omdat je het ziet als kenmerk van hoe goed een bedrijf haar totale bedrijfsproces overziet. Het is één van de factoren om ook toekomstige klanten en andere stakeholders centraal te stellen. Daarmee is het een eigenschap die met name innovatie en continuïteit waarborgt, en ervoor zorgt dat juist duurzame bedrijven op langere termijn de beste rendementen opleveren.

Meer info over duurzame beleggingen? Zie investeren in vastgoed, onze informatie over crowdfunding of mogelijkheden rond geld beleggen of investeren.

Met zijn allen maken we het verschil

investeren in duurzame projecten

Omdat de trend naar duurzaamheid en crowdfunding steeds breder wordt gedragen, is het vliegwiel nu echt actief. Als steeds meer mensen duurzaam investeren en de beschikbaarheid van geld daardoor steeds afhankelijker wordt van een transparante en mens- en natuurvriendelijke werkwijze, zal het op den duur ook steeds meer topbedrijven raken.

Op dit moment is er nog een duidelijke scheiding te zien tussen échte duurzame platformen, beurzen en fondsen, maar met de huidige tendens is het niet ondenkbaar dat duurzaamheid straks een van de kernpunten van beurzen als de AEX of zelfs S&P 500 wordt.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over duurzaam investeren zijn:

Hoe kan ik investeren in duurzame projecten?

Investeren in duurzame campagnes is best eenvoudig en rijk hoef je er niet voor te zijn. Op de genoemde crowdfunding-platformen in dit artikel kun je al investeren vanaf een paar tientjes per campagne.

Al loop je bij deze projecten vaak ook het risico dat je je inleg (deels) kunt verliezen, dus doe het alleen met spaargeld dat je kunt missen en besef dat het meestal slimmer is om je geld over meerdere campagnes, branches of regio’s te spreiden.

Duurzaam investeren vs. duurzaam beleggen: wat is het verschil?

Zowel bij beleggen als investeren spendeert men met de verwachting dat hier uiteindelijk rendement mee wordt behaald. De overeenkomsten zijn groot, en soms is er zelfs overlap. De termen beleggen en investeren worden regelmatig door elkaar gebruikt. Hoewel ze de nodige overeenkomsten vertonen, zijn er zeker ook verschillen.

Wat valt er allemaal onder duurzaam investeren?

Bij duurzaamheid denken veel mensen gelijk aan het milieu of de natuur. Maar eigenlijk betekent het niets meer of minder dan dat iets langdurig vol te houden moet zijn. Ook bedrijven die sociale of maatschappelijke doelen hoog in het vaandel hebben vallen hier dus onder. Steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzaam beleid en maken zichzelf aantrekkelijk voor investeerders die hierop letten!

Is duurzaam investeren winstgevend?

Als je alles uitsluit dat niet duurzaam is beperk je misschien het aanbod, maar het rendement van je investering hoeft niet lager te zijn. Ook bij duurzaam investeren loop je het risico dat je je inleg (deels) verliest, maar in zijn algemeenheid kun je stellen dat het financieel aantrekkelijk is.

In de praktijk blijkt het namelijk juist heel slim als een bedrijf over de toekomst van haar producten of omgeving nadenkt. Duurzame investeringen zijn zeker ook interessant voor mensen die juist heel winstgevend willen beleggen.