menu

€731 miljoen naar startups en scale-ups in 2017

Vorig jaar is er in Nederland ruim zevenhonderd miljoen euro naar startups en snelgroeiende bedrijven gegaan. Venture-capitalbedrijven staken 320 miljoen euro in meer dan tweehonderd jonge en snelgroeiende bedrijven, terwijl er 411 miljoen euro aan groeikapitaal in scale-ups en andere snelgroeiende ondernemingen werd geïnvesteerd.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, ook wel de NVP genoemd. Vorig jaar kregen 233 jonge en snelgroeiende bedrijven een investering van een venture capitalist. In totaal gaat het om een bedrag van 320 miljoen euro. En daarmee is dat bedrag een stuk hoger dan in de afgelopen jaren, toen er maximaal 212 miljoen euro in dit soort bedrijven werd geïnvesteerd door venture capitalisten uit binnen- en buitenland.

Bij zeven bedrijven werden in totaal 13 transacties gesloten van meer dan 5 miljoen euro. “Vooral bij jonge bedrijven wordt er vaak in een consortium geïnvesteerd, vandaar dat jonge bedrijven meerdere investeringen krijgen”, zo legt de NVP uit.

54 bedrijven kregen seed-investering

Venture capitalists investeren vaak pas als een business angel al is ingestapt. Vorig jaar werden er volgens de NVP relatief veel investeringen gedaan in de vroegste levensfase van een bedrijf. Zo kregen 54 bedrijven een seed-investering van een venture capitalist. Ter vergelijking: de afgelopen jaren ging het om niet meer dan 31. “Dit is onder andere te verklaren uit het feit dat het aantal en de diversiteit aan seed-fondsen is toegenomen in de afgelopen jaren”, aldus de branchevereniging.

Vorig jaar investeerden participatiemaatschappijen uit binnen- en buitenland 411 miljoen euro aan groeikapitaal in 81 verschillende Nederlandse bedrijven. Geen record, want in het jaar ervoor werd er zo’n tachtig miljoen euro meer geïnvesteerd. Het groeikapitaal ging naar scale-ups, relatief jonge bedrijven met een net ontwikkeld product of bedrijfsmodel, en naar volwassen bedrijven die een groeispurt naar bijvoorbeeld het buitenland inzetten.

€2,7 miljard aan buyouts in 92 bedrijven

Uit de jaarcijfers van de NVP blijkt ook dat er vorig jaar voor 2,7 miljard euro aan buyouts werd gerealiseerd. Deze buyouts vonden plaats in een recordaantal van 92 Nederlandse bedrijven. Vooral in het segment tussen de 15 en 50 miljoen vonden er vorig jaar een flink aantal buyouts plaats.

Reacties