menu

Eerste angelmeeting voor offshore windindustrie een feit

Afgelopen donderdag vond de eerste angelmeeting van het samenwerkingsverband van Offshore Wind Innovators plaats in Haarzuilens. Direct duidelijk was de potentie die deze markt heeft, al mag het aantal aanwezige angels zeker groeien.

Offshore Wind Innovators is een conglomeraat van ruim honderd toeleverende bedrijven voor de offshore windindustrie in de Noordzee. Een gebied vlakbij huis met waanzinnige eigenschappen. Zo is er veel wind, zijn de golven goed te overzien en is het water veel minder diep dan op vergelijkbare plaatsen in de rest van de wereld. En – niet onbelangrijk – er wordt op zeer korte termijn voor vele miljarden in geïnvesteerd.

Eerste editie een succes, meerdere zullen volgen

Samen met Business Angels Connect is voor deze sector nu een business angelsnetwerk opgericht. Deze samenwerking heeft voor andere sectoren eerder al bijeenkomsten gehouden, maar voor de offshore windenergie was afgelopen donderdag de eerste editie.

Verschillende ondernemers waren geselecteerd en konden hun verhaal direct pitchen aan business angels, en napraten bij een compleet verzorgde barbecue. René Reijtenbagh, oprichter van Business Angels Connect, noemt het een succes al mag de opkomst van angels volgens hem groter worden.

Aan de potentie of snelheid van deze markt zal het niet liggen. Die is extreem disruptief. De groei zat er al goed in, maar met het klimaatakkoord en Europese doelstellingen is er afgelopen periode een extreme groeiversnelling ingezet. In een kwestie van jaren is dit alleen al voor Nederland een markt van honderden miljarden. Als je ook de potentie van de kust rond de landen om ons heen meerekent zal deze industrie al in 2020 een enorme omvang aannemen.

Niet rendement, maar analyse van risico overtuigt angels

Met de juiste investering kun je dus een extreem hoog rendement behalen. Toch zal dat niet direct investeerders over de streep trekken, denkt René. “Mensen denken vaak dat investeerders mikken op de nieuwe Google of Apple. Maar investeren is geen gokken. Een investeerder stapt niet in als hij niet zeker is dat dit bedrijf het gaat maken en bij windenergie kan het lastig zijn om dat in te schatten”, legt hij uit.

Het is niet het rendement maar juist de analyse van het risico die business angels gewoonlijk over de streep trekt, denkt hij. “Een angel investeert het liefst in een bedrijf waar hij zelf door zijn kennis een succes van kan maken of via zijn netwerk direct een grote klant aan kan koppelen. Op die manier is hij vrijwel verzekerd van succes van zijn investering.”

‘Het is nu het moment om je hier stevig in te verdiepen’

Bij offshore windenergie is de kennis en het netwerk onder angels beperkt. Sommigen hebben kennis van de energiemarkt, anderen van de maritieme, logistieke of technologische markt. Maar de combinatie hiervan en de snelheid met wat er momenteel al in de Noordzee gebeurt, maken dit een markt die eigenlijk helemaal nieuw is. Aan de andere kant is de markt rond de Noordzee dichtbij huis en goed te overzien. Het is dus een kwestie van jezelf snel wijs maken in deze materie.

Grote maatschappijen als Shell of Siemens zullen hun plek zeker opeisen, maar bieden ook voldoende ruimte voor innovatieve startups. Die moeten zich eerst bewijzen en daarvoor zijn angels de aangewezen persoon. “Juist omdat deze markt compleet nieuw is. Anderen hebben niet meer kennis hebben dan jij. Dat maakt het interessant voor mensen die nu de moeite nemen om zich hierin te verdiepen.”

Reacties