Lendahand

Eerste investering voor private-equityhuis Smile Invest

Eerste investering voor private-equityhuis Smile Invest

Het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Smile Invest heeft haar eerste investering gedaan. Voor enkele tientallen miljoenen euro’s neemt het voirg jaar opgerichte private-equityhuis een substantieel belang in de technische groothandel SmartSD uit Breda.

Smile Invest werd vorig jaar opgericht door de rijke Belgische ondernemer Urbain Vandeurzen, waarna diverse (familie)ondernemers uit België en Nederland hebben zich ook bij het investeringdsfonds hebben aangesloten.

Met 350 miljoen euro op de overnamemarkt

Met een totaal vermogen van 350 miljoen euro heeft Smile Invest nu haar debuut gemaakt op de overnamemarkt. Met de bedrijfsovername wil Smile Invest de groei van SmartSD, dat beveiligingsapparatuur levert aan installateurs, verder laten toenemen, ook buiten de huidige markt in de Benelux.

Volgens Smile Invest verdienen veelbelovende techbedrijven uit de Benelux bescherming en zijn ze ook beter af met kapitaal uit de eigen regio, zo staat in het FD. “Wij staan dichter bij de ondernemers dan buitenlandse partijen, spreken hun taal en begrijpen hun cultuur”, aldus managing partner Ivo Vincente.

’10 keer ebitda betalen schrikt ons niet af’

Dat Smile Invest zich uitgerekend nu op de overnamemarkt mengt, is wellicht niet ideaal, want er is nu – mede door de lage rente – veel investeringskapitaal beschikbaar. Investeerders zijn op zoek naar geschikte overnamekandidaten en dat zorgt ervoor dat de prijzen omhoog gegaan. Het FD schrijft dat voor middelgrote techbedrijven soms wel tien keer de ebitda wordt betaald. Iets wat Smile Invest niet afschrikt. “Onze achterban is wel wat gewend. Ze zijn gericht op de lange termijn en vertrouwd met de economische cycli.”

Op de overnamemarkt zal Smile Invest gaan concurreren met andere private-equityhuizen zoals Gilde Equity Management, Nordian Capital en AAC Capital.

Gerelateerde berichten