EIB leent 100 miljoen uit via Funding Circle

EIB leent 100 miljoen uit via Funding Circle

De Europese Investeringsbank gaat 100 miljoen euro uitlenen aan kleine bedrijven. Dit doet het via het platform van Funding Circle. Het geld is bedoeld om ondersteuning te bieden aan meer dan tweeduizend kleine bedrijven in Nederland en Duitsland.

De kapitaalinjectie is een vervolg op de samenwerking die al gold tussen de EIB en Funding Circle in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2016 heeft de Europese Investeringsbank al zo’n 120 miljoen euro uitgeleend aan kleine Britse bedrijven. Nu gaat de bank hetzelfde doen, maar dan voor kleine ondernemingen in Nederland en Duitsland. De verwachting is dat dit zal bijdragen aan het creëren en ondersteunen van ongeveer drieduizend banen.

Vermogensbeheerder investeert 25 miljoen

De 100 miljoen euro die de EIB gaat uitlenen via Funding Circle is onderdeel van het Investeringsplan voor Europa, wat ook wel het Juncker-plan wordt genoemd. Naast deze geldinjectie zal een grote internationale vermogensbeheerder ook nog eens 25 miljoen euro gaan investeren.

De investering van de EUB wordt gedekt door een garantie van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. De financiering moet zorgen voor een versterking van het concurrentievermogen van de Europese economie.

18% mkb kreeg niet volle banklening

Het is niet onlogisch dat er nu weer geld gaat richting de kleine bedrijven. Een recent onderzoek van de Europese Commissie liet al zien dat 18 procent van de mkb-bedrijven in Europa vorig jaar niet de volle banklening kreeg waar ze op hadden gerekend.

Mkb is belangrijke aanjager van economie

“Kleine en middelgrote bedrijven zijn belangrijke aanjagers van groei, werkgelegenheid en innovatie in Europa; ze vertegenwoordigen 90 procent van de bedrijven en bieden werk aan twee derde van de actieve beroepsbevolking”, aldus Ambroise Fayolle vicepresident van de EIB. “De EU-Bank wil ervoor zorgen dat deze bedrijven in alle stadia van ontwikkeling een betere toegang krijgen tot bedrijfsfinanciering, via een breed aanbod aan op maat gemaakte instrumenten.”

Ook Jeroen Broekema, directeur Funding Circle Nederland, is erg te spreken over de samenwerking. Hij noemt het fantastisch nieuws voor Nederlandse en Duitse ondernemingen. “Door financiering toegankelijker te maken, helpen we kleine bedrijven in heel Europa om te groeien en meer mensen in dienst te nemen. De financiering van de EIB zal bijdragen aan het creëren en ondersteunen van ongeveer 3.000 banen in Nederland en Duitsland.”

Gerelateerde berichten