menu

‘Europese financiering tech-startups moet beter’

Frankrijk en Duitsland willen dat er een Europees initiatief komt om innovatie en research in tech-startups te financieren. Op deze manier moet Europa effectiever de strijd kunnen aangaan met startups uit de Verenigde Staten en China.

Dit schrijft Reuters, dat daarbij gelijk maar vermeldt dat Europa, in vergelijking met de VS, al lang wordt gezien als een achterblijver in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ook zou in Europa een meer risicomijdende cultuur heersen, waarbij falen stigmatiserender werkt dan in Amerika, waar failliet gaan bijvoorbeeld niet als een nederlaag wordt gezien. Die houding in Europa zou mede een obstakel vormen voor het feit dat er op dit continent geen bedrijven met Google-achtige proporties ontstaan.

Venture capital in Europa verder verbeteren

Nu hebben Frankrijk en Duitsland de Europese Innovatieraad verzocht om ambitieuze tech-startups te financieren. Hiervoor presenteerden de twee landen tijdens de Balkon-top van vorige week een paper. “Er is ook een gezamenlijke inspanning nodig om de venture capital-omgeving en de regelgeving verder te verbeteren, zodat er een succesvolle marktoverdracht van baanbrekende innovaties kan plaatsvinden en dat nieuwe techbedrijven in Europa kunnen ontstaan en groeien”, zo valt in het stuk te lezen.

Innovaties uit wetenschap op de markt brengen

Frankrijk en Duitsland willen dat Europa een voorsprong krijgt op nieuwe digitale technologieën. De bedoeling is dan ook om een netwerk te creëren om baanbrekende innovaties uit de wetenschap op de markt te brengen en om datzelfde netwerk open te stellen voor andere geïnteresseerde EU-landen.

Frankrijk besteedt €1,5 miljard aan AI

Ook willen de twee landen dat nationale initiatieven worden aangevuld door EU-initiatieven, dit kan meer toegevoegde waarde bieden voor de oprichting en groei van tech-startups, zo denken ze. Frankrijk heeft al toegezegd 1,5 miljard euro te besteden aan kunstmatige intelligentie voor het jaar 2022, om zo een braindrain te voorkomen en tegelijkertijd de dominantie van Amerikaanse en Chinese technologiereuzen de doorbreken.

Reacties