menu

Nu op Collin Crowdfund: Vastgoed-belegging met rendement van 6%, LTV van 72% en eerste hypotheek. Zie de campagne van Carpenter Investment B.V.

Europese techbedrijven halen €3,5 miljard op in Q2

Europese technologiebedrijven hebben 3,47 miljard euro opgehaald in het tweede kwartaal dit jaar, verdeeld over 275 financieringsrondes. De gemiddelde investering in deze analyse blijkt 11,38 miljoen euro te bedragen, terwijl meer dan de helft van al het geld dat in het tweede kwartaal werd opgehaald ging naar de tien grootste deals in deze periode.

Dat blijkt uit een analyse van website Tech.eu. Zij keken naar welke investeringsdeals er werden gesloten in 275 verschillende financieringsrondes (seed-fase en hoger). Daaruit bleek dat er in totaal 23 landen in Europa zijn waar de techbedrijven zijn gevestigd die in april, mei of juni venture capital ophaalden.

‘Veel geld van buiten Europa’

Tech.eu merkt overigens op dat de 3.47 miljard euro die is opgehaald door de techbedrijven significant hoger is dan de 2 miljard euro die door Europese venture capital-fondsen is opgehaald in dezelfde periode. “Het bewijst hiermee dat Europa nog steeds “achtergesteld is wat betreft de aanwezigheid van durfkapitaal, terwijl het tegelijkertijd ook aantoont dat het geld van beleggers van buiten Europa duidelijk binnenkomt, vooral in de grotere financieringsrondes.”

In de top tien van grootste financieringsrondes in het tweede kwartaal van 2015 zien we op één Spotify, dat 475 miljoen euro ophaalde, gevolgd door Oneweb (€452 miljoen) en Infinidat (€136 miljoen). Het meest geld in deze periode ging naar techbedrijven die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd. Van de 3,47 miljard euro aan durfkapitaal eindigde 992,9 miljoen euro in de UK. Zweden (€583 miljoen), Israël – dat door Tech.eu als deel van Europa wordt gezien – (€541 miljoen) en Duitsland (€494 miljoen) waren ook populaire eindbestemmingen.

“Duitsland is misschien en klein beetje verrassend te noemen, als je het vergelijkt met het Verenigd Koninkrijk, maar in dat licht is het ’t vermelden waard dat veel van hun financieringsrondes niet werden bekendgemaakt”, zo licht Tech.eu toe. “Dat betekent dat de kans aanwezig is dat er een beetje meer werd opgehaald dan de bijna 500 miljoen euro die wel werd onthuld.”

‘Meer dan 10 miljard dit jaar’

De website gaat er vanuit dat Europa de grens van tien miljard euro aan durfkapitaal zal voorbijgaan dit kalenderjaar, wat zou betekenen dat het totaal aan opgehaalde venture capital met op z’n minst 20 procent zal stijgen, aangezien vorig jaar 7,9 miljard euro werd opgehaald.

Eerder bleek al dat Nederlandse startups gezamenlijk 101 miljoen euro ophaalden in het tweede kwartaal van 2015.

Reacties