menu

Europese venture capital beter dan gedacht

Europese venture capital beter dan gedacht

Vaak wordt gedacht dat Europese venture capital-fondsen doorgaans slechter presteren dan die in de Verenigde Staten. Maar het verschil tussen deze twee markten blijkt kleiner te zijn dan altijd werd gedacht. Dat komt door de manier waarop de twee met elkaar werden vergeleken.

Durfkapitaalfondsen in Europa worden vaak gezien als minder presterend in vergelijking met Amerikaanse concurrenten, maar een analyse van eFront laat zien dat dit beeld is opgewekt door een eenzijdige analyse van gegevens. Wat blijkt? Europese venture capitalfondsen deden de afgelopen twintig jaar eigenlijk niet onder voor die uit Amerika.

Vergelijkingen tussen Europa en VS waren eenzijdig

Vergelijkingen waren niet echt eerlijk, omdat bijvoorbeeld de prestaties van door de euro gedomineerde fondsen werden gemeten in dollars. Ook werden volwassen Amerikaanse fondsen, die in de jaren negentig bijzonder gunstige omstandigheden kenden, vergeleken met jongere Europese fondsen die dat niet hadden. En zo kan het zijn dat Amerikaanse venture capitalfondsen een TVPI van 1,58 laten zien in dollars, tegenover 1,29 voor Europese fondsen. (TVPI, een afkorting van total value to paid in,is een ratio die vertelt hoeveel geld een belegger méér krijgt dan hij geïnvesteerd heeft. Zo betekent een TVPI van 2 dat iedere ingelegde euro nu twee euro waard is.)

Europa doet niet onder voor VS

Maar wordt er gemeten in euro’s, dan blijken de TVPI’s al iets dichter bij elkaar te liggen: 1, 57 tegenover 1,32. En wordt er gekeken naar de afgelopen twintig jaar, dan worden de verschillen nog kleiner. In dollars gemeten kenden Amerikaanse venture capitalfondsen een TVPI van 1,34, tegenover 1,27 voor de Europese concurrenten, maar worden deze prestaties in euro’s gemeten, dan zijn de verschillen helemaal verwaarloosbaar: 1,31 tegenover 1,29.

‘Europese VC negeren is mislopen’

“Dit laat zien dat hoewel Europese venture capital misschien een aantal van de succesverhalen mist die Amerika wel heeft, zoals Facebook, Airbnb en Uber, maar de prestaties van Europese fondsen zijn over het algemeen zeer positief geweest en in lijn met de Amerikaanse prestaties”, aldus Thibaut de Laval van eFront. “Institutionele beleggers die venture capital in Europa negeren, kunnen een hoop mislopen.”

Reacties