Collin

Facturen verkopen

Je kunt wachten tot je debiteuren zelf facturen betalen maar als dat een keer te lang duurt kun je een openstaande factuur ook verkopen. Je hebt dan binnen 24 uur het geld op je rekening. Facturen verkopen wordt ook wel factoring genoemd en is een snelle manier om je werkkapitaal te verbeteren.

Openstaande vorderingen verkopen

Openstaande factuur verkopenAls je werkkapitaal onder druk staat kun je de liquiditeit verbeteren door vorderingen te verkopen. Een vordering is een openstaande factuur voor geleverde diensten waarbij de debiteur nog tijd heeft om te betalen, of zich niet aan de betaaltermijn houdt.

Grotere bedrijven werken vaak via factoring of een rekening courantkrediet. Ook binnen het mkb is het een vrij populaire financieringsvorm. Hierbij heb je soms binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening en het debiteurenbeheer uitbesteed.

Snel tijdelijk zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl! Belangrijke voorwaarden: je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Facturen direct betaald dankzij factoring

Als jij iets factureert kan het even duren voor het bedrag op je rekening staat bijgeschreven. Zeker bij bedrijven onderling is het gebruikelijk dat je een factuur uitschrijft en jouw klant een betalingstermijn krijgt van ongeveer een maand om deze factuur te voldoen. Soms duurt dit te lang. Als het saldo op de lopende rekening eerder opraakt kom je in de problemen met liquiditeit.

Bij factoring verkoop jij een onbetaalde factuur en heb je binnen 24 uur het bedrag op je rekening.

Je moet de inkoop eerst voorfinancieren. Vervolgens moet je het verkopen en daarvoor moet je kosten maken. Hiervoor heb je werkkapitaal nodig. Een bedrijf dat al langer bestaat en waarbij de geldstromen vrij stabiel zijn financiert dit vooraf met eerder gemaakte winst. Maar nieuwe starters of snelle groeiers hebben die luxe niet, die moeten soms maanden voorfinancieren uit eigen geld. Vorderingen verkopen kan dan redding bieden.

Factoring voor het midden- en kleinbedrijf

In Nederland zijn er veel verschillende organisaties actief die zich richten op het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook voor freelancers, zzp’ers en het mkb aanbieders die onbetaalde facturen voorfinancieren.

Voldaan

voldaan logoWil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig. Zie Factuurvoldaan.nl.

Factoringoffertes opvragen

Factoring-OfferteBij factoring-offerte.nl kun je per e-mail direct gratis (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factormaatschappijen. Ook geschikt voor het mkb. Vrijblijvend kosten vergelijken.

Finturi

FinturiBiedt een afgeschermde online marktplaats voor facturen. Binnen 24 uur kun je via het platform tot tachtig project van factuurbedragen lenen. Gratis account aanmaken.

Voorwaarden

Meestal kun je alleen een factuur verkopen als een bedrijf de debiteur is. De reden hierachter is dat het vaak makkelijker is om daarvan voldoende data te verzamelen. Daarnaast kan het alleen voor afgeronde prestaties. Je moet de dienst of het product dus al hebben geleverd.

Bij traditionele factoring krijg je meestal een kredietruimte op basis van alle openstaande facturen. Bij American factoring kun je zelf kiezen hoeveel facturen je wilt indienen. Verder is er bij American Factoring, waarbij je elke factuur los indient, meestal een kredietcheck per factuur, voordat het deze accepteert.

Btw van facturen voorfinancieren

verkoop je facturen en krijg binnen 24 uur uitbetaald
Verkoop je facturen en krijg binnen 24 uur uitbetaald

Het verkopen van vorderingen zorgt voor snel werkkapitaal en dat heeft elk bedrijf nodig. Zo moet je bijvoorbeeld btw rekenen over jouw facturen.  Als jij een factuur hebt uitgeschreven wil de belastingdienst aan het einde van die periode – meestal aan het einde van het kwartaal – dat je deze btw afdraagt. Geen probleem als de klant de factuur op tijd betaalt maar als dat niet zo is moet je dit dus voorfinancieren.

Het verkopen van facturen lost het probleem op van het voorfinancieren van btw.

Dat kan om verschillende redenen. Omdat je klant de factuur is kwijtgeraakt of dat je simpelweg een lange betalingstermijn hanteert. Maar het laten liggen van facturen kan bij bedrijven ook een bewust beleid zijn om zo de liquiditeit van het eigen lopende rekening te ontlasten.

Als het niet in je aard zit om actief op te treden tegen je debiteuren kunnen het aantal openstaande facturen snel oplopen en de administratie hiervan al snel rommelig en tijdrovend worden. Vervolgens heb jij geen geld om jouw kosten te betalen, en ontstaat een vicieuze cirkel.

Wil je niet wachten tot jouw debiteuren betalen? Verkoop de factuur aan Voldaan en bij akkoord is heb jij dezelfde dag je geld op je rekening. Er zijn geen jaarcijfers, borg of zekerheden nodig.

Hoe werkt het verkopen van een onbetaalde factuur?

wachten tot je klant de openstaande factuur betaaltJe kunt een vordering verkopen om sneller liquiditeit te realiseren. In plaats van wachten op de klant koopt een ander bedrijf de uitstaande factuur (vordering) over en maakt deze binnen 24 uur over. Zij wachten vervolgens tot de klant heeft betaald of dwingen dit af via een deurwaarder of incassobureau.

Natuurlijk kost deze tussenstap geld dus als je zelf actief je debiteuren kunt beheren en voldoende kasgeld hebt om alles vooraf te financieren is dit niet verstandig. Maar het is de vraag hoe streng en actief jij je facturen kunt opvolgen, in vergelijking tot een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is.

Het verkopen van openstaande facturen komt zeer vaak voor en er is zelfs een hele economie voor ontstaan. Webshops regelen het door alle transacties direct al bij de verkoop af te staan aan organisaties als Afterpay of Klarna. Deze nemen direct de vordering over voor een klein percentage van het bedrag. In de zorg is Famed zo’n organisatie. In de financieringswereld worden dit factoring genoemd.

Debiteurenbeheer en facturen verkopen via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Factoring- versus incassomaatschappij

Het nadeel van factoring is dat de kosten direct voor jouw rekening komen, terwijl je deze bij een incassobureau soms kunt doorberekenen naar je klant. Een nadeel van een incassobureau is dat deze meestal de facturen niet kopen maar eerst alleen het debiteurenbeheer overneemt.

Hierdoor blijft de factuur op jouw balans staan en heb je het factuurbedrag dus niet direct in handen. Al kun je er steeds vaker ook voor kiezen om facturen te verkopen aan een incassobureau.

Iincassobureaus willen steeds vaker facturen overnemen.

Er zijn verschillende incassobureaus die vorderingen wel willen overnemen. Natuurlijk zitten daar voorwaarden aan: als je klant op randje van faillissement staat dan wil niemand die vordering meer overnemen. Maar als het een normale legitieme factuur is en de klant is tevreden maar heeft simpelweg nog niet betaald, kun je op deze manier je werkkapitaal snel aanvullen.