Facturen verkopen

Je kunt wachten tot je debiteuren zelf jouw facturen betalen maar als dat te lang duurt kun je ook de openstaande facturen verkopen. Je hebt dan binnen 24 uur het geld op je rekening. Een factuur verkopen wordt ook wel factoring genoemd en is een snelle manier om je werkkapitaal te verbeteren.

Een openstaande factuur verkopen

Openstaande factuur verkopenAls je de opdracht succesvol hebt afgerond maar eigenlijk niet kunt wachten tot de klant jouw factuur betaalt, kun je die vordering ook verkopen.

Een vordering is een factuur voor geleverde diensten waarbij de debiteur nog tijd heeft om te betalen, of zich niet aan de betaaltermijn houdt.

Grotere bedrijven maken vaak gebruik van factoring of een zakelijk krediet maar ook in het mkb is factoring in opkomst. Hierbij heb je soms al binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening en verlost van het debiteurenbeheer.

Factoring voor het midden- en kleinbedrijf

In Nederland zijn er verschillende organisaties actief die facturen kopen van het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook voor freelancers, zzp’ers en het mkb aanbieders die onbetaalde facturen voorfinancieren.

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

Bij Svea kun je snel één factuur verkopen, of direct een serie indienen. Het bedrijf geeft je een snelle oplossing op maat, specifiek voor jouw bedrijfssituatie. De factoringtarieven variëren tussen 2 tot 5 procent per factuur.

Wil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig.

FreelanceFactoring bestaat sinds 2012 en richt zich specifiek op het kleinbedrijf. Het bedrijf hanteert een factorfee tussen de 1,5 en 5 procent van het factuurbedrag. Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg een op maat gemaakte oplossing.

Openstaande vorderingen kosten geld

Als jij iets factureert kan het even duren voor het bedrag op je rekening staat bijgeschreven. Zeker bij bedrijven onderling is het gebruikelijk dat je een factuur uitschrijft en jouw klant een betalingstermijn krijgt van ongeveer een maand om deze factuur te voldoen. Soms duurt dit te lang. Als het saldo op de lopende rekening eerder opraakt kom je in de problemen.

Bij factoring verkoop jij een onbetaalde factuur en heb je binnen 24 uur het bedrag op je rekening.

Je moet de inkoop eerst voorfinancieren. Hiervoor heb je werkkapitaal nodig. Een bedrijf dat al lang bestaat en stabiele inkomsten heeft financiert dit met eerder gemaakte winst. Nieuwe starters of snelle groeiers kunnen klussen niet voorfinancieren uit eigen geld, maar kunnen wel openstaande vorderingen verkopen.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Ontvang het factuurbedrag direct op je rekening.

Voorwaarden van factoring

Meestal kun je alleen een factuur verkopen als een bedrijf de debiteur is. De reden hierachter is dat het vaak makkelijker is om daarvan voldoende data te verzamelen. Daarnaast kan het alleen voor afgeronde prestaties. Je moet de dienst of het product dus al hebben geleverd.

Bij traditionele factoring krijg je meestal een kredietruimte op basis van alle openstaande facturen. Bij American factoring kun je zelf kiezen hoeveel facturen je wilt indienen. Verder is er bij American factoring, waarbij je elke factuur los indient, meestal een kredietcheck per factuur, voordat een factor deze accepteert.

Btw van facturen voorfinancieren

verkoop je facturen en krijg binnen 24 uur uitbetaald
Verkoop je facturen en krijg binnen 24 uur uitbetaald

Het verkopen van vorderingen zorgt voor snel werkkapitaal en dat heeft elk bedrijf nodig. Zo moet je bijvoorbeeld btw rekenen over jouw facturen.  Als jij een factuur hebt uitgeschreven wil de belastingdienst aan het einde van die periode,  meestal aan het einde van het kwartaal, dat je deze btw afdraagt. Geen probleem als de klant de factuur op tijd betaalt maar als dat niet zo is moet je dit dus voorfinancieren.

Het verkopen van facturen lost het probleem op van het voorfinancieren van btw.

Zelf actief optreden bij een onbetaalde factuur

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een klant wacht met betalen. Bijvoorbeeld omdat die de factuur is kwijtgeraakt of omdat je een te lange betalingstermijn hanteert. Maar er zijn ook bedrijven die bewust facturen even laten liggen om zo de liquiditeit van het eigen lopende rekening te ontlasten.

Als je het vervelend of moeilijk vindt om actief op te treden tegen je debiteuren kunnen het aantal openstaande facturen snel oplopen en de administratie hiervan al snel rommelig en tijdrovend worden. Vervolgens heb jij geen geld om jouw kosten te betalen, en kom je zelf in de financiële problemen.

Wachten debiteuren te lang met betalen? Via Incasso Advies Nederland kun je snel een offerte aanvragen bij een professioneel incassobureau, overal in Nederland.

Hoe werkt factoring?

wachten tot je klant de openstaande factuur betaaltJe kunt een vordering verkopen om sneller liquiditeit te realiseren. In plaats van wachten op de klant koopt een ander bedrijf de uitstaande factuur (vordering) over en maakt deze binnen 24 uur over.

Zij wachten vervolgens tot de klant betaalt of dwingen dit af via een deurwaarder of incassobureau.

Natuurlijk kost deze tussenstap geld dus als je zelf actief je debiteuren kunt beheren en voldoende kasgeld hebt om alles vooraf te financieren is dit niet verstandig. Maar het is de vraag hoe streng en actief jij je facturen kunt opvolgen, in vergelijking tot een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is.

Het verkopen van openstaande facturen komt zeer vaak voor en er is zelfs een hele economie voor ontstaan. Webshops regelen het door alle transacties direct al bij de verkoop af te staan aan organisaties als Riverty of Klarna. Deze nemen direct de vordering over voor een klein percentage van het bedrag. In de zorg is Famed zo’n organisatie. Voor dienstverlenende mkb-bedrijven zijn er vrij veel factoring-bedrijven.

Wachten debiteuren te lang met betalen? Via Incasso Advies Nederland kun je snel een offerte aanvragen bij een professioneel incassobureau, overal in Nederland.

Factoring- versus incassomaatschappij

Het nadeel van het verkopen van je facturen is dat de kosten direct voor jouw rekening komen, terwijl je deze bij een incassobureau soms kunt doorberekenen naar je klant. Een nadeel van een incassobureau is dat deze meestal de facturen niet kopen maar eerst alleen het debiteurenbeheer overneemt.

Hierdoor blijft de factuur op jouw balans staan en heb je het factuurbedrag dus niet direct in handen. Je moet dan dus nog altijd de btw afdragen aan de belastingdienst, en het blijft onzeker wanneer je debiteur werkelijk betaalt. Al kun je er steeds vaker ook voor kiezen om facturen te verkopen aan een incassobureau.

Incassobureaus willen steeds vaker facturen overnemen.

Er zijn verschillende incassobureaus die vorderingen overnemen, al hanteren die ook voorwaarden aan het verkopen van je facturen. Zo controleren ze vooraf de kredietwaardigheid van je klant. Als die op randje van faillissement staat dan neemt niemand die vordering meer over. Maar als het een normale legitieme factuur is en de klant is tevreden maar heeft simpelweg nog niet betaald, kun je zo snel je werkkapitaal aanvullen.