Investeerders.nl
menu
Lendahand

Facturen verkopen

Je kunt wachten tot je debiteur betaalt maar een openstaande factuur verkopen zorgt ervoor dat jij binnen enkele dagen het geld op je rekening hebt. Facturen verkopen wordt ook wel factoring genoemd.

Openstaande factuur verkopenZelfs ondernemingen die succesvol verkopen kunnen in financiële problemen komen als de druk op werkkapitaal groot is. Je kunt dan geld lenen of aandelen verkopen om de liquiditeit te verbeteren maar ook je vorderingen verkopen. Dit zijn openstaande facturen voor geleverde diensten waarbij de debiteur nog tijd heeft om te betalen, of zich niet aan de betaaltermijn houdt.

Debiteurenbeheer en facturen verkopen via factoring? Werkt alleen met b2b-facturen. Via Factoring-offerte.nl kun je direct tarieven en mogelijkheden vergelijken.

Factoring: je openstaande vorderingen verkopen

Factoring is ook binnen het mkb een vrij populaire financieringsvorm. Hierbij heb je soms binnen 24 uur het geld op je rekening en nemen ze direct het debiteurenbeheer over.

Factoring zegt niets over hoe succesvol een bedrijf is. Als jij iets verkoopt verdien je geld, toch? Niet altijd. Je verdient het eerst alleen op papier. Zeker bij bedrijven onderling is het gebruikelijk dat je een factuur uitschrijft en jouw klant, de debiteur, een betalingstermijn krijgt van ongeveer een maand om deze factuur te voldoen. Zodra hij de factuur betaalt heb je geld verdiend maar soms duurt dit te lang. Als het saldo op de lopende rekening eerder opraakt kom je in de problemen met liquiditeit.

Bij factoring verkoop jij een onbetaalde factuur en heb je binnen 24 uur het bedrag op je rekening.

Je moet de inkoop eerst voorfinancieren. Vervolgens moet je het verkopen en daarvoor moet je kosten maken. Hiervoor heb je werkkapitaal nodig. Een bedrijf dat al langer bestaat en waarbij de geldstromen vrij stabiel zijn financiert dit vooraf met eerder gemaakte winst. Maar nieuwe starters of snelle groeiers hebben die luxe niet, die moeten soms maanden voorfinancieren terwijl er nog geen euro binnenkomt. Vorderingen verkopen kan dan redding bieden.

Factoring voor het midden- en kleinbedrijf

In Nederland zijn er veel verschillende organisaties actief die zich richten op het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook voor freelancers, zzp’ers en het mkb aanbieders die onbetaalde facturen voorfinancieren.

Factoringoffertes opvragen

Factoring-OfferteBij factoring-offerte.nl kun je per e-mail direct gratis (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factormaatschappijen. Ook geschikt voor het mkb. Vrijblijvend kosten vergelijken.

Floryn

Biedt bedrijven die leveren aan andere bedrijven en een omzet hebben boven de 100.000 euro een rekening courant-krediet (rood staan) tussen de 10.000 en 2.000.000 euro. Je bepaalt zelf je opnames en aflossingen. Je kredietlimiet groeit mee met je omzet. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Zie website.

Finturi

FinturiBiedt een afgeschermde online marktplaats voor facturen. Binnen 24 uur kun je via het platform tot tachtig project van factuurbedragen lenen. Gratis account aanmaken.

Btw van facturen voorfinancieren

Het verkopen van vorderingen zorgt voor snel werkkapitaal en dat heeft elk bedrijf nodig. Zo moet je bijvoorbeeld btw rekenen die je vervolgens moet afdragen aan de belastingdienst. Als jij een factuur hebt uitgeschreven wil de belastingdienst aan het einde van die periode – in de meeste gevallen aan het einde van het kwartaal – de btw over deze inkomsten. Geen probleem als de klant op tijd betaalt maar als dat niet zo is moet je dit dus voorfinancieren.

Het verkopen van facturen lost het probleem op van het voorfinancieren van btw.

Vrijwel elk bedrijf dat winst maakt financiert kosten en ingehouden btw voor. Op papier maak je omzet maar je bankrekening blijft leeg doordat je klanten de betalingstermijn bijvoorbeeld overschrijven. Dat kan om verschillende redenen. Omdat ze je factuur zijn kwijtgeraakt of dat je simpelweg een lange betalingstermijn hanteert. Maar het laten liggen van facturen kan ook een bewust beleid zijn om zo het saldo op hun eigen lopende rekening te ontlasten.

Als het niet in je aard zit om actief op te treden tegen je debiteuren kunnen het aantal openstaande facturen snel oplopen en de administratie hiervan al snel een aardig rommeltje en vervelende en tijdrovende klus worden. Vervolgens heb jij weer geen geld om jouw kosten te betalen, en ontstaat een vicieuze cirkel.

Hoe werkt het verkopen van onbetaalde facturen?

wachten tot je klant de openstaande factuur betaaltJe kunt je vorderingen verkopen om sneller werkkapitaal te realiseren. In plaats van wachten op de klant koopt een ander bedrijf de uitstaande factuur (vordering) over en maakt deze binnen 24 uur over. Zij wachten vervolgens tot de klant heeft betaald of dwingen dit af via een deurwaarder of incassobureau.

Natuurlijk kost deze tussenstap geld dus als je zelf actief je debiteuren kunt beheren en voldoende kasgeld hebt om alles vooraf te financieren is dit niet verstandig. Maar het is de vraag hoe streng en actief jij je facturen kunt opvolgen, in vergelijking tot een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is.

Het verkopen van openstaande facturen komt zeer vaak voor en er is zelfs een hele economie voor ontstaan. Webshops regelen het door alle transacties direct al bij de verkoop af te staan aan organisaties als Afterpay of Klarna. Deze nemen direct de vordering over voor een klein percentage van het bedrag. In de zorg is Famed zo’n organisatie. In de financieringswereld worden dit factoring genoemd.

De verschillen tussen een factoring- en incassomaatschappij

Het nadeel van factoring is dat de kosten direct voor jouw rekening komen. Het verschil met een incassobureau is dat deze meestal de factuur niet koopt maar eerst alleen het debiteurenbeheer overneemt. Hierdoor blijft de factuur op jouw balans staan. Al kun je er steeds vaker ook voor kiezen om facturen te verkopen aan een incassobureau. Er zijn verschillende incassobureaus die vorderingen wel willen overnemen.

Kans en opbrengst afhankelijk van risico-analyse

Factoring biedt geen garantie op succes. Als jij al maandenlang achter een debiteur aanzit en deze staat op randje van faillissement, dan wil niemand die vordering meer overnemen. Maar als het een normale legitieme factuur is en de klant is tevreden maar heeft simpelweg nog niet betaald, kun je op deze manier je werkkapitaal weer sneller aanvullen. Je kunt je vordering aanbieden waarna hier een kredietcheck op wordt gedaan. Hoe positiever deze uitvalt, hoe groter groter de kans dat je deze factuur verkopen kunt.