Financiering van familie en vrienden, handig?

Bij de zoektocht naar financiering voor je bedrijf kun je bij verschillende partijen aankloppen, waaronder investeerders, crowdfunding, banken en… familie en vrienden. Maar die laatste partij is misschien niet je droomkandidaat. En terecht, want er zitten nogal wat haken en ogen aan het inschakelen van bekenden om jouw onderneming te kunnen financieren. Wij geven je tips om dit toch in goede banen te kunnen leiden!

Familie, vrienden of andere externe personen die jou geld kunnen lenen worden in het Engels ook wel FFF (Friends, Family, Fools) genoemd. Fools, omdat het vaak om mensen gaat die niet al te bekend zijn met de risico’s, werkzaamheden en situatie en dus nog wel eens in de problemen kunnen raken. Als je leent van bekenden en dus gebruikmaakt van durfkapitaal moet je dan ook goed voorbereid te werk gaan!

Leg alles uit
Ga er niet zomaar vanuit dat je rijke tante of buurman weet wat jij weet, laat staan dat ze weten hoe investeringen in bedrijven werken. Leg ze daarom alles uit. De voorwaarden, de risico’s, de alternatieven, de werkwijze, de exitstrategieën , et cetera. Hiermee voorkom je dat mislukkingen of successen in de toekomst een negatieve invloed kunnen hebben op jullie relatie.

Leg alles vast
Om te voorkomen dat jullie goede relatie wordt aangetast, is het ook belangrijk om alles vast te leggen. Dus niet alleen verbaal, maar ook op papier! Zonder juridisch bindende overeenkomst moet je sowieso geen zaken doen met mensen, maar dus ook niet met bekenden. Het is verleidelijk om als je iemand goed kent en er zaken mee wilt doen elkaar even de hand te schudden en te denken dat alles dan in kannen en kruiken is, maar doe dit niet! Dit kan namelijk op den duur niet alleen je relatie met die persoon, maar ook je onderneming schaden. Leg alles wat je afspreekt vast en laat de ander het ondertekenen. Dit voorkomt een boel narigheid in de toekomst.

Denk er niet te lichtzinnig over
“Geld lenen van vrienden of familie, dat doe ik wel even.” Probeer niet zo te denken. Het mag dan misschien wel zo zijn dat deze groep mensen jouw startup eerder zal steunen dan anderen dat doen, maar dat wil nog niet zeggen dat je er zo gemakkelijk over moet denken. Denk net zo hard na over beslissingen, bereid je net zo goed voor en neem net zoveel factoren in overweging als je zou doen wanneer je met een investeerder, bank of andere externe partij in zee gaat.

Hou het simpel, maar duidelijk
Hou je pitch tegenover bekenden simpel, maar sluit geen informatie uit. Leg ze in Jip-en-Janneke-taal uit wat het voor hen betekent of kan betekenen als ze besluiten geld te lenen aan jou. Vertel ze dat ze al hun investeringen in rook kunnen zien opgaan. Vertel ze dat investeren niet zonder risico’s is. Ook al denk jij van je onderneming een groot succes te kunnen maken, dan nog moeten zij weten dat heel veel startups het níét halen.

Wees eerlijk
Je familie en vrienden zullen je (hopelijk) eerder geloven wanneer je iets beweert. Maar kijk hier mee uit. Zij zullen je in de meeste gevallen altijd blijven steunen, ook als het misgaat. Maak hier geen misbruik van door overdreven claims te doen en gouden bergen te beloven. Wees eerlijk tegen ze, op dezelfde manier als jij dat zou doen in het geval van een investeerder, bank of crowdfunding-platform.

Gerelateerde berichten