Fiscaal voordeel voor business angels in kaart gebracht

Fiscaal voordeel voor business angels in kaart gebracht

Het European Business Angel Network, dat ruim 30.000 business angels in Europa vertegenwoordigt, heeft in kaart gebracht hoe in elk Europees land fiscaal voordeel voor business angels mogelijk is. Vooral Frankrijk, Italië en de UK zijn interessant voor business angels en dienen als voorbeeld voor andere landen.

Dit blijkt uit het rapport ‘Tax outlook in Europe – business angels perspective’ [pdf], dat EBAN deze week heeft uitgebracht. Hieruit kwam ook naar voren dat de Europese markt van investeringen in de vroege fase 11,4 miljard euro waard was vorig jaar. Hiervan werd 7,3 miljard geïnvesteerd door business angels. Dat is een groei van 6 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Business angel investeert gemiddeld €25.400

In totaal waren er vorig jaar net geen veertigduizend deals en kwam de gemiddelde financieringsronde uit op 182.000 euro. Gemiddeld investeerde een business angel vorig jaar iets meer dan 25.000 euro, daar waar dat bedrag een jaar ervoor nog op 22.500 euro lag.

Business angels 2017

In Europa zijn er een aantal landen die speciale voorwaarden bieden voor investeren in een vroege fase. Maar er zijn er slechts drie die uitgebreide regelingen bieden met fiscale voordelen voor business angels. Het gaat om Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn er vrijwel geen belastingvoordelen voor investeerders.

Voordelen voor business angels in Frankrijk

In Frankrijk profiteren business angels van een vermindering van de inkomstenbelasting van 18 procent van het geïnvesteerde bedrag (met een limiet van 50.000 euro). De investering moet minstens vijf jaar aanhouden en het geïnvesteerde bedrijf moet een midden- en kleinbedrijf zijn. Daarnaast kunnen investeerders die in aanmerking komen voor vermogensbelasting maximaal 90.000 euro investeren en zo de vermogensbelasting met 50 procent verlagen. Deze belastingvermindering geldt ook bij investeringen in mkb’s in één van de 27 EU-landen. De vermogensbelastingvermindering en de bovengenoemde vermindering van de inkomstenbelasting kunnen niet worden toegepast op één en dezelfde investering.

Voordelen voor business angels in Italië

Meerwaarde gerealiseerd door business angels (niet betrokken bij zakelijke activiteiten waar de deelneming aan verbonden is), is voor 50,28 procent vrijgesteld. De resterende 49,72 procent wordt opgenomen in het belastbaar inkomen van de individuele aandeelhouder. Over het algemeen is het dus mogelijk om dergelijke winsten te compenseren met de verliezen die werden gerealiseerd bij de verkoop van deelnemingen van dezelfde categorie.

Voordelen voor business angels in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk kunnen business angels profiteren van twee regelingen, met daarnaast nog een derde nieuwe regeling die sociale-impactinvesteringen ondersteunt. Het eerste wordt Entrepreneurs’ Relief genoemd. Hierbij betalen ondernemers 10 procent belasting voor de eerste 10 miljoen pond aan meerwaarde, in plaats van percentages die kunnen oplopen tot 28 procent.

Verder is er de Enterprise Investment Scheme (EIS), dat 30 procent van wat de belegger betaalt voor de aandelen, verleent als een krediet om de inkomstenbelasting te verminderen. En als de aandelen worden verkocht, is er geen vermogenswinstbelasting.

En dan is er nog de SEED Enterprise Investment Scheme, een speciaal belastingvoordeel van 50 procent bedoeld om investeerders te laten investeren in startups. In de eerste anderhalf jaar heeft dit geleid tot business-angel-investeringen ter waarde van 100 miljoen euro in meer dan duizend startende bedrijven.

De Social Investment Tax Relief Scheme werd in 2014 geïntroduceerd om belastingvoordeel te bieden voor investeringen in organisaties met een sociaal doel, zoals goede doelen en community interest companies. Business angels die hierin investeren kunnen 30 procent van de kosten van hun belegging in mindering brengen op hun inkomstenbelasting.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten