Friends, Family en Fools: ‘iets minder denigrerend graag’

Friends, Family en Fools: ‘iets minder denigrerend graag’

Er wordt soms neerbuigend gesproken over de ‘friends, family en fools’ die geld uitlenen aan startende ondernemers uit hun familie- of vriendenkring. Maar deze fools zorgden er bijvoorbeeld wel voor dat Amazon kon uitgroeien tot een bedrijf van wereldformaat. Business angel Marius Veenker pleit voor vaker geld investeren in plaats van simpelweg uitlenen.

Marius Veenker is zo’n zeven jaar actief als business angel. Voor Investeerders.nl schreef hij onderstaand opiniestuk:

Er wordt nog wel eens geringschattend gedaan over familieleden of andere naasten die als allereerste investeren in een starter. Uiteraard, zoiets brengt ook veel risico’s met zich mee, maar als je kijkt naar alle lijstjes waaraan een succesvolle ondernemer moet voldoen, dan gaat het toch vooral om de geschiktheid van de persoon, en wat voor ondernemende kwaliteiten hij of zij heeft. En laat die friends, family en fools daar nu net het meest inzicht in hebben…

‘Met lening waren ze 25 miljard armer geweest!’

Die gedachte kwam weer eens bij me op toen ik een artikel las over wat de ouders van Amazon-oprichter Jeff Bezos hadden verdiend aan de investering in hun zoon. In 1995 besloten zij om bijna 250 duizend dollar te investeren in wat toen nog een klein webwinkeltje was. Zoonlief waarschuwde nog wel dat er een kans van 70 procent was dat zijn ouders het geld nooit zouden terugzien. De rest is geschiedenis! En stel je nu eens voor dat pa en ma Bezos hun geld niet hadden geïnvesteerd, maar in de vorm van een lening hadden gegoten. Dan waren ze nu bijna 25 miljard euro armer geweest!

Denk eens aan investeren in aandelen

De meeste friends, family en fools investeren in de vorm van een lening. Logisch, want je wilt een vriend of familielid graag helpen, maar je wil ook wel heel graag je geld terugzien, het liefst met wat rente. Maar denk ook eens aan investeren in aandelen. Het ligt wellicht wat minder voor de hand, maar je investeert hiermee wel voor langere termijn in de onderneming. En dat zonder de molensteen van rente en aflossing om de nek van de ondernemer.

Een onderhandse lening geeft voor de korte termijn meteen lucht voor de ondernemer, maar is vaak niet genoeg voor de ontwikkeling van de onderneming. Mogelijke investeerders in een volgende ronde zijn vaak namelijk niet erg happig als er alleen vreemd vermogen op de balans staat.

Leg afspraken én verwachtingen vast

Mocht je geld investeren in een jong bedrijf, leg de afspraken én de verwachtingen dan vast in een zakelijke overeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld bij een platform voor hetzij leningen hetzij equity. Dit voorkomt teleurstellingen en is daarnaast gelijk een goede voorbereiding voor de volgende stap.

Informeer investeerders als het tegenzit

Vaak duurt de ontwikkeling van de startup wat langer dan vooraf was ingeschat en even zo vaak mislukt het project helemaal. Ondernemers raad ik aan om degene die echt heel risicovol in je bedrijf investeren óók goed te informeren als het wat tegenzit of ronduit slecht gaat. Investeerders daarentegen moeten er echt rekening mee houden dat ze hun geld nooit terugzien. Word ook niet te gulzig naar de rente- of rendementsverwachtingen. Ook als het slecht gaat, moet je ‘friend’ of ‘family’ blijven…

Investeerders: bied luisterend oor

Gebruik als ondernemer deze eerste stap ook meteen om je investeerders serieus te nemen, dan komt later zeker weer van pas. Betrek ze bij je plannen en de stand van zaken, luister naar hun inbreng en maak jezelf ‘coachbaar’. En investeerder: schroom niet om de rol van toezichthouder op je te nemen, wees positief maar kritisch, houd de ondernemer een spiegel voor, bied een luisterend oor en oefen als strenge ‘commissaris’ in het jonge bedrijf.

De volgende stap: business angel?

Al met al is er geen enkele reden om de ‘friends, family en fools’-investeerders niet serieus te nemen. Veel private investeerders zijn immers ook ooit zo begonnen. En als het allemaal best leuk blijkt te zijn, dan doop je jezelf na een tijdje om tot business angel en voilà! Hoe dát dan verder gaat, dat vertel ik graag een volgende keer.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten