Fundfestival: ‘Er is voldoende geld voor het mkb’

Fundfestival: ‘Er is voldoende geld voor het mkb’

Het mkb moet stoppen met doemdenken. Er is ruim voldoende kapitaal om alle mooie plannen van het mkb te financieren. We moeten alleen meer denken in business en gewoontes van het verleden achter ons laten. Dat was de conclusie die gemaakt kon worden na de presentaties en paneldiscussie tijdens het Fundfestival dat gisteren werd georganiseerd door NLInvesteert.

NLInvesteert, zelf een adviesorganisatie die kapitaal en ondernemers bij elkaar wil brengen, organiseerde gisteren haar eerste Fundfestival. Een event waarop ondernemers met een stand investeerders konden verleiden, maar waarop het ook samen met haar bezoekers op zoek ging naar het antwoord op de vraag: waarom blijft de kredietverlening achter terwijl de economie groeit en ondernemers willen investeren?

‘De bank is overliquide’

Een interessante gedachte, vooral omdat er al discussie ontstond bij de vraag. Zo nuanceert Wilfred Nagel, voorheen Chief Risk Officer bij ING, de stelling dat het mkb op kapitaal zit te wachten. “ING is overliquide. De bank zou niets liever doen dat dat uitzetten, maar er moet wel wat te verdienen zijn.” Op een gemiddelde kredietaanvraag van 250.000 euro met een looptijd van 5 jaar rekent de bank zo’n 5,2%. Met de huidige Euribor en spaarrentes lijkt dat pure winst, maar Wilfried nuanceert dat rendement.

“De fundingkosten zijn inderdaad slechts 0,1%, maar de bank maakt daarbij wel gemiddeld 1,7% operationele kosten. Daarnaast gaat het ook soms mis, waardoor er gemiddeld 2,9% aan risicokosten gerekend moet worden. Dan blijft er maar een half procent werkelijk rendement over.” Met de huidige hoeveelheid geld die de bank aan liquiditeit heeft te besteden, zou dat nog altijd reden kunnen zijn om snel meer geld uit te zetten. Toch zitten daar ook beperkingen aan.

“Ongeveer 4% van de aandeelhouders van de ING zijn Nederlands. Dat betekent dat 96% van de aandeelhouders weinig emotie heeft bij het Nederlandse mkb. Die zien liever dat we ons rendement verbeteren. Het Nederlandse mkb is conservatief, willen cijfers maar mondjesmaat delen en vinden rente al snel te hoog. Als ik dat vergelijk met een Turkse of Poolse ondernemer dan krijg ik alle data die ik wil, rentes worden sneller geaccepteerd en gevoelsmatig denk je dat daar het risico groter is, maar onze analyses wijzen uit dat dit niet het geval is.”

Fundfestival 2017

‘Ondernemers moeten hun ogen openen’

Kees de Jong, investeerder en zelf ondernemer, is van mening dat mkb’ers hun neus te vaak hebben gestoten bij de bank, en ze daarom niet meer aankloppen. “Ze hebben het zelf meegemaakt of horen van andere ondernemers dat de bank niet op hen zit te wachten.” Overigens is Kees wel van mening dat dit de schuld is van de ondernemer zelf. “Die denkt: geld is geld. Maar er zit wel degelijk verschillen tussen het financieren van een machine die tien jaar meegaat en debiteuren die gisteren al hadden moeten betalen. Ondernemers moeten eerst voor zichzelf op een rijtje zetten wat ze met het geld gaan doen, en dan op zoek naar het juiste aanbod.”

Volgens Kees zijn we in Nederland daarin doorgeslagen. “Vroeger leende iedereen alles maar gewoon bij de bank. Het rekening-courantkrediet was eindeloos, vanzelfsprekend wil ik bijna zeggen, en werd overal voor gebruikt. Dat gebeurde alleen in Nederland, nergens anders ter wereld, en is ook niet houdbaar als model. De bank heeft zich intussen meer naar de internationale norm geconformeerd en ondernemers lijken moeite hebben met die verandering. Er is nog geld genoeg, men leent het alleen niet meer op je blauwe ogen. Je moet het juiste geld aanspreken en dus aan de voorwaarden daarvan kunnen voldoen.”

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, sluit zich erbij aan. Hij is van mening dat niet alleen de bank, maar ook de overheid juist maar meer geld beschikbaar heeft om ondernemers te helpen. Die moet het alleen niet meer gratis weggeven. “Ondernemers moeten niet verwachten dat de overheid alles maar subsidieert. De overheid moet ook denken in rendement, en dus investeren in plaats van subsidiĆ«ren.” Hij noemt NLII, een fonds voor bedrijfsleningen, als voorbeeld waar een miljard op valt te halen.

Afgelopen vijf jaar waren 90% van de nieuwe banen gecreĆ«erd door bedrijven die daarvoor niet eens bestonden. De wereld verandert en de financieringswereld misschien nog wel het snelst. Als jij geld wilt, is er genoeg. Het wordt alleen niet meer aangeboden tegen dezelfde voorwaarden als die van pak ‘m beet een jaar of tien geleden. Maar als dat jou tegenhoudt is dat misschien maar goed ook.

Wil je ook een event over financiering, investeren of crowdfunding bezoeken? Bekijk onze kalender om te zien welke events je kunt bezoeken!

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten