Funding Circle mag borgstellingskrediet aan mkb verstrekken

Funding Circle mag borgstellingskrediet aan mkb verstrekken

Funding Circle heeft van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat akkoord gekregen voor het inzetten van borgstellingskredieten. Hierdoor kan de online kredietmarktplaats nog meer midden- en kleinbedrijf toegang bieden tot een passende financiering.

Het is bijzonder te noemen dat Funding Circle borgstellingskredieten, leningen met staatsgarantie, mag inzetten, want normaal gesproken is dit het domein van de gevestigde banken. Het komt nauwelijks voor dat het ministerie hiervoor in zee gaat met een niet-bank. Qredits, de Kredietunie Brabant en Europese Horeca Financieringsmaatschappijen zijn enkele namen die hiervoor ook in aanmerking kwamen.

Met het borgstellingskrediet (BMKB), waarvan er vorig jaar bijna 3300 werden verstrekt door met name de drie grote banken, staat het ministerie deels garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar die zelf niet genoeg zekerheden kunnen bieden. Klanten van Funding Circle konden hierdoor vaak niet bij een traditionele kredietverlener aankloppen. Nu wordt, dankzij de samenwerking met het ministerie, maximaal driekwart van het leningsbedrag gegarandeerd. Dit zorgt ervoor dat Funding Circle kredieten kan aannemen die nu niet passen binnen hun risicoprofiel, zo schrijft het FD.

‘Nederlandse mkb nog beter voorzien van financiering’

Telefonisch vertelt Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland, aan Investeerders.nl dat het al 70 procent van de crowdfunding-leningen in ons land faciliteert, en met ruim zeven miljoen per maand sinds kort ook qua verstrekt kapitaal marktleider is geworden. Het bedrijf groeit dus al snel. “De toelating tot de borgstellingsregeling biedt Funding Circle de mogelijkheid om het Nederlandse kleinbedrijf nog beter te voorzien van financiering. Ook voor investeerders betekent dit een interessante nieuwe propositie”, aldus Jeroen.

De borgstellingsregeling is bedoeld voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers, met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. Over het algemeen zijn de klanten van Funding Circle kleiner. Volgens Jeroen wordt de ‘m’ in ‘mkb’ goed bediend door de banken en zit de pijn ‘m in dat opzicht vooral bij het kleinbedrijf.

Funding Circle werd in het Verenigd Koninkrijk opgericht in 2010 en is sinds drie jaar ook actief in ons land. Het online platform faciliteert tal van leningen aan kleine ondernemers. Het geld komt van investeerders, terwijl Funding Circle het boekenonderzoek en de risico-analyse voor haar rekening neemt.

Verstrekte borgstellingen in Nederland.
Verstrekte borgstellingen in Nederland.
Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten