‘Funding Circle Nederland 100 leningen in oktober’

‘Funding Circle Nederland 100 leningen in oktober’

Funding Circle bestaat als platform sinds 2010, maar is in Nederland nog maar twee jaar aanwezig. Toch is er in die tijd al veel gebeurd. Alleen in oktober al zette het bedrijf zo’n 100 mkb-leningen uit die samen goed waren voor 5 miljoen euro.

Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland, gaf bij ons bezoek aan het bedrijf op de laatste dag van oktober aan dat het er nog om ging spannen maar heeft inmiddels bevestigd dat de mijlpaal van 100 leningen in Ć©Ć©n maand is behaald. Overigens verwacht hij daarbij gelijk dat november dit record wel weer zal verbreken.

‘Marktaandeel van 1 procent in Nederland’

Want het gaat snel. Oktober is met vijf miljoen euro aan leningen alweer een miljoen meer dan de maand ervoor. En volgens Jeroen is er nog veel meer mogelijk. Hij schat de totale maandelijkse financieringsbehoefte van het mkb in leningen tot 250.000 op een half miljard euro per maand. Dat zou betekenen dat met afgerond vijf miljoen euro, Funding Circle in oktober voor het eerst Ć©Ć©n procent marktaandeel heeft behaald en er dus nog een zeer grote groei mogelijk is.

In het Verenigd Koninkrijk is Funding Circle al een speler van formaat. Maar ondanks het eerder benoemde groeipotentieel kunnen we het platform ook in Nederland geen kleine jongen meer noemen. De banken zijn nog oppermachtig, maar daarbuiten doet Funding Circle goed mee. In aantallen leningen zou je het zomaar het grootste crowdfundingplatform van ons land kunnen noemen. Al is het daarbij wel een vreemde eend in de bijt. Ten eerste omdat het tot maximaal 250.000 euro financiert en ten tweede omdat het ook veel institutionele beleggers aan zich heeft verbonden. Lang niet alle leningen worden daarom aan ‘de crowd’ aangeboden.

Maar het vist met bedrijfsleningen aan het mkb wel in dezelfde vijver en ondanks dat het qua bedrag vooral bij de onderkant van de markt zit, maakt het hoge volume veel goed. Gemiddeld gezien leent Funding Circle Nederland zo’n 48.000 euro per keer uit en met honderd leningen in oktober was het goed voor vijf miljoen euro en hoort het bij de absolute top van de markt. Er zijn maar weinig platformen die dit soort maanden hebben gehad.

‘Ook bij Funding Circle is mkb-krediet nog mensenwerk’

Maar bij ons bezoek aan het Amsterdamse kantoor viel al gelijk op dat dit nog maar het begin is van de ambities van deze speler. Er werken ruim dertig mensen en er staan nog wel wat vacatures open. Het bedrijf wil het liefst dit jaar nog doorgroeien naar een team van zo’n veertig man, waarbij de mijlpaal van vijftig medewerkers wel erg dicht in de buurt komt. Ook Jeroen is zich hier wel van bewust. “Dan passen ze niet meer in een bus. Ik spreek dan sommige collega’s opeens weinig meer, ja, dat zal zijn invloed hebben op de organisatie. Veel meer moeten het er dus ook niet worden. Uiteindelijk zal automatisering – en niet de salesafdeling – voor de groei moeten zorgen.”

De techniek wordt in het buitenland ontwikkeld, dus bestaat de Amsterdamse vestiging vooral uit mensen die zich met de Nederlandse leningaanvragen bezighouden. Het team van ruim dertig man bestaat voor een derde uit sales. Dat zijn een paar partnermanagers, maar vooral mensen die telefonisch contact hebben met de ondernemers zelf. Daarnaast is er een grote groep die de risico’s nog handmatig inschat. “Uiteindelijk zal het systeem de risicoanalyse moeten doen en zal de hele aanvraag geautomatiseerd moeten verlopen, maar daarvoor heeft het systeem wel eerst data en dus tijd nodig. De afgelopen twee jaar is er veel opgebouwd, maar voorlopig is een afdeling die de risico’s inschat nog wel even nodig. En daarnaast moet de markt er ook klaar voor zijn.”

Op het gebied van financieringen is het Nederlandse mkb nog erg gewend aan menselijk contact, zo is de ervaring van Jeroen. Ondernemers die alle cijfers direct kunnen aanleveren zijn er ook, maar de grootste groep die een aanvraag inschiet wil graag vooraf weten waar ze op moeten letten, of moet zelf nog wel wat zaken op orde maken. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van een jaarrekening of andere stukken. “Zodra het mkb doorkrijgt dat het online zelf alles kan regelen en het de bank hier helemaal niet meer bij nodig heeft, dan zal de echte groei gaan komen.”

“Het liefst faciliteer ik natuurlijk de hele markt, maar als data-driven organisatie is het niet reĆ«el om daar nu aan te denken. We groeien met dubbele cijfers per maand en hebben van 2015 op 2016 met 14 miljoen euro aan verstrekte leningen een verdubbeling laten zien. Dit jaar verwacht ik de 28 miljoen te halen wat weer een 100 procent groei zou betekenen. Dus even afhankelijk van waar we dit jaar op gaan uitkomen zet ik de doelstelling voor volgend jaar graag op 56 miljoen euro, wat weer een verdubbeling zou zijn.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten