Funding Circle realiseert 1000e lening in Nederland

Funding Circle realiseert 1000e lening in Nederland

Vandaag is de duizendste lening via het leenplatform van Funding Circle Nederland afgesloten. Samen zijn al deze leningen goed voor zo’n vijftig miljoen euro. Funding Circle Nederland verdubbelt met deze mijlpaal de aantallen die het in 2016 realiseerde en voorziet voor komend jaar een soortgelijke procentuele groei.

Funding Circle probeert het gat op te vullen van mkb-leningen tot 250.000 euro waarbij onderpand geen vereiste is. Via het platform kunnen mensen investeren in bedrijven uit het mkb. Van de bedrijven eist het dat deze minimaal twee jaar bestaan en een omzet hebben van minimaal 30.000 euro. Daarnaast moet de ondernemer bereid zijn om persoonlijk borg te staan voor de lening. Het biedt daarbij een looptijd tussen de 6 en 60 maanden en het rentepercentage is sterk afhankelijk van je bedrijfscijfers.

Vorig jaar wist het platform 249 leningen af te sluiten voor een totaal van iets minder dan 14 miljoen euro, dit jaar heeft het al 646 leningen verstrekt en samen met de 105 leningen uit 2015 zit het bedrijf dus al op de duizend. Het heeft daarmee zowel in aantallen leningen als totaal uitgeleende bedrag 2016 ruimschoots verdubbeld en het jaar is nog niet eens voorbij.

Het gaat al langer goed met Funding Circle. Zo publiceerden we eerder dat het bedrijf in oktober voor het eerst honderd leningen in Ć©Ć©n maand sloot. In oktober waren alle leningen goed voor vijf miljoen, in november kwam daar zelfs een miljoen bij waarmee het bedrijf dus grofweg een vijfde van haar totale volume heeft gerealiseerd in dit lopende kwartaal.

‘Huidige groei kan nog wel even aangehouden worden’

Het bedrijf verwacht de huidige groei nog wel even aan te houden. Daniel Vergne, Head of Collections & Recoveries bij Funding Circle Nederland, geeft aan dat er nog volop ruimte is voor groei. “We willen jaar op jaar verdubbelen dus we zitten ruim op schema,” zo vertelt hij tegen Investeerders.nl.

“We richten ons op het totale mkb en zien daarbij een vrij representatieve afspiegeling van de markt. Daar zitten dus ook heel veel kleine eenmanszaken tussen en die zijn lang nog niet allemaal met ons bekend. Gelukkig maar, want veel harder dan de huidige groei moet het ook niet gaan. De kwaliteit van ons klantcontact mag niet onder onze groei te lijden hebben.” Wel ervaart Daniel dat de marketing steeds gemakkelijker wordt. “Die is niet verdubbeld. We merken dat onze naamsbekendheid stijgt en ook de mond-tot-mondreclame neemt sterk toe.”

Dat er op dit vlak veel interesse is uit het mkb mag duidelijk zijn. Voor een gemiddelde eenmanszaak die een bank geen onderpand kan bieden in de vorm van een waardevaste machine, pand of auto is het lospeuteren van werkkapitaal soms vrijwel onmogelijk, terwijl de markt er dus wel op zit te wachten. In oktober schatte de directeur van Funding Circle Nederland dat de markt in leningen tot 250.000 euro goed was voor een half miljard per maand, waardoor het marktaandeel van zijn platform die maand nog niet meer dan 1 procent in handen had.

Rol van marktleider in alternatieve financieringen

Mocht Funding Circle volgend jaar zowel haar aantallen leningen als totaal uitgeleende kapitaalbedrag weten te verdubbelen dan is het hard op weg om marktleider te worden in haar segment. Het wil volgend jaar minimaal zo’n 60 miljoen uit moeten zetten en aangezien het afgelopen oktober al vijf miljoen had uitgezet, is dat zeker niet ondenkbaar.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten