‘Gedragsregels maken financieringsmarkt helder’

‘Gedragsregels maken financieringsmarkt helder’

Norbert van den Hove, plaatsvervangend Directeur Ondernemerschap bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), ziet een transitie in de financieringsmarkt. Tijdens de Special Financieren van de Week van de Ondernemer riep hij ondernemers op om verder te kijken dan alleen de bank. “Er zijn afgelopen jaren tal van goede oplossingen bijgekomen die met name het mkb stappen verder kunnen brengen.”

Verreweg de meeste ondernemers kloppen voor een financiering aan bij de bank. Die heeft de geldkraan gelukkig weer opengezet. Al blijkt tijdens de Special Financieren, het evenement dat gisteren in het prachtige Muntgebouw in Utrecht werd gehouden, dat het wel vooral het grootbedrijf is dat succesvol financieringen aanvraagt.

‘Midden- en kleinbedrijf blijft achter qua financieringen’

Er wordt weer veel gefinancierd, maar binnen het midden- en kleinbedrijf worden er ook veel aanvragen afgewezen. Met name aanvragen waarbij het lastig blijkt om onderpand te waarderen. Als jouw bedrijf mensen, data of technologie heeft als waardevolste assets, is de kans groot dat de bank die niet zomaar financiert.

Norbert van den Hove, die een keynote verzorgde vanuit zijn rol als plaatsvervangend Directeur Ondernemerschap bij het ministerie van EZK, ervaart dat ondernemers in ons land vervolgens afhaken, waardoor ons land terrein verliest ten opzichte van het buitenland. “Nederland is een prachtig en sterk land om in te ondernemen. Maar door onder meer achterblijvende digitalisering hebben we het afgelopen jaar wel een plekje verloren op het internationale ranglijstje, en toegang tot de juiste financiering blijft belangrijk.”

‘Slechts een paar procent kijkt verder dan de bank’

Hij zou graag zien dat ondernemers daarom meer op zoek gaan naar een alternatief. “Als ondernemers nee krijgen van de bank klopt zo’n 37 procent van de ondernemers aan bij een andere bank. Dat is prima, maar banken hanteren in grote lijnen vergelijkbare voorwaarden. Slechts zo’n 3 à 4 procent van de ondernemers in Nederland vraagt ook een financiering aan bij een compleet ander type financier.”

Dat percentage kan volgens hem veel groter worden. “De economie is de afgelopen jaren enorm veranderd en de financieringswereld verandert mee. Vreemd vermogen van de bank is allang niet meer de enige smaak en die wereld komt ook niet meer terug. Er zijn talloze alternatieven ontstaan en hierdoor zijn we in een transitie gekomen.”

‘We zitten in een financieringstransitie’

Volgens Van den Hove zijn er al veel aanbieders en is de transitie dus al in volle gang. “Rijp en groen hangt door elkaar heen. Er is voldoende, de uitdaging is om hierin het onderscheid te kunnen maken.” In 2014 heeft de KvK de Financieringsdesk gelanceerd dat ondernemers moet helpen met het vinden van de juiste aanbieders.

Om verdere transparantie en kruisbestuiving te stimuleren zijn er zogenaamde financieringstafels die bepaalde sectoren of regio’s beter moeten voorzien van kapitaal. Sommige daarvan zijn nog maar net opgericht, andere zijn al enkele jaren actief en hebben al successen geboekt.

Volgens Van den Hove zijn er al zeker honderd ondernemers via deze tafels geholpen en wordt er momenteel in het MKB-actieplan van staatssecretaris Mona Keijzer bekeken of deze niet beter kunnen worden ondersteund vanuit de overheid. “We kijken of de tafels beter kunnen worden versterkt of dat we kunnen helpen bij het faciliteren van kruisbestuiving.”

‘De markt moet doorverwijzen en gedragsregels hanteren’

De overheid heeft passende financiering dus op de agenda, al is het volgens Van den Hove ook een taak voor de markt. “De Nederlandse Vereniging van Banken heeft al een gedragscode ontwikkeld voor kleinzakelijke financiering, dat kan zorgen voor betere doorverwijzingen. Daarnaast is recent de Stichting MKB Financiering opgericht, dat een vertegenwoordiger moet worden voor alternatieve financieringen.”

Het gaat stapsgewijs, maar de eerste stappen in de juiste richting zijn volgens Van den Hove hiermee wel gezet. Bij de Stichting MKB Financiering zitten nu zo’n tien aanbieders, maar die zijn al heel divers. “Het aanbod is al enorm. Duidelijke gedragsregels zullen zorgen voor heldere rules of the game. Als partijen goed informeren en doorverwijzen, volgens vergelijkbare regels, kan er uiteindelijk voor ondernemers een goed en helder aanbod ontstaan.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten