menu

Geld lenen zonder onderpand

Ben je op zoek naar nieuw zakelijk kapitaal, maar zeggen traditionele partijen zoals de welbekende banken allemaal nee? In dat geval biedt nieuwe technologie misschien uitkomst. Diverse partijen kunnen van jouw bedrijf een dermate sterke risico-analyse maken dat ze je online geld lenen zonder onderpand.

Geld lenen zonder onderpand Een bank kijkt vooral naar de resultaten van de afgelopen drie jaar, in combinatie met onderpand. Je recente bedrijfshistorie geeft natuurlijk een goed beeld, maar door nieuwe technologie is er steeds meer informatie over bedrijven beschikbaar. Niet alleen de jaarverslagen die bij de KvK gepubliceerd zijn, maar ook je betaalhistorie, klantervaringen die via social media zijn gedeeld of informatie over de branche waarin je actief bent.

Geld lenen zonder onderpand

Op die manier is het voor analisten steeds beter te voorspellen of jij je zakelijke lening de komende maanden terug kunt betalen. Er zijn zelfs verschillende partijen die online geld lenen zonder onderpand. Zij analyseren je bedrijf en maken op basis van die informatie een risico-analyse voor de komende jaren. Op basis daarvan bepalen ze welk bedrag en tegen welke rente ze je geld willen lenen, en tegen welke voorwaarden.

Een BV met jaarverslag biedt meer informatie dan een eenmanszaak, en een winkel heeft meer online data en vermeldingen dan een zakelijke handelsonderneming. Toch zijn er partijen die een eenmanszaak soms werkkapitaal willen financieren alleen al op basis van openbare informatie. Ze kijken hoelang een onderneming bestaat en in welke sector die actief is. Van wat er bekend is, controleren ze of er in de afgelopen jaren betaalachterstanden bekend zijn. Het totale plaatje van de berekening wordt meestal niet bekendgemaakt, maar je vestigingsadres, of personeelsbestand zijn openbare informatiebronnen die van invloed kunnen zijn.

Op basis van al deze informatie kunnen ze een goede risico-analyse maken. Met name buitenlandse partijen zijn sinds de opkomst van alternatieve financieringsvormen zeer actief geworden in deze markt. Er zijn tientallen partijen actief die geld lenen zonder dat daar onderpand voor nodig is.

Drie online aanbieders van mkb-financieringen

  1. Kapitaal op Maat
    Kapitaal op maat biedt kapitaal op basis van crowdfunding, maar wel voor het gehele mkb. Er is dus geen innovatie-vereiste en de risico-analyse en platformeisen zijn bereikbaar voor het grootste deel van het mkb. Je kunt hier prima geld lenen zonder onderpand; zolang je vooraf helder bent over je financieringsaanvraag is er veel mogelijk. Zonder onderpand moet je natuurlijk wel een goed verhaal hebben wil men geld in jouw aanvraag steken. Meer informatie op www.kapitaalopmaat.nl
  2. Funding Circle
    Funding Circle financiert niet zelf, maar heeft aangesloten (particuliere) investeerders. Het omschrijft zichzelf als de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het had begin 2017 al meer dan 25.000 bedrijven gefinancierd. Het is vooral belangrijk hoe Funding Circle jouw aanvraag beoordeelt. Geld lenen zonder onderpand is hier mogelijk maar je moet wel altijd persoonlijk borg staan staan voor de aflossing van de lening. Bedrijven moeten minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van € 50.000,- (excl. BTW). Tevens moet er tenminste één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren. Meer informatie op www.fundingcircle.com
  3. Spotcap
    Het aanbod van Spotcap heeft veel weg van bankkapitaal. Het kijkt sterk naar je verleden en verwacht een serieuze omzet. Het verschil is dat ze via een online account een veel snellere risico-analyse kunnen doen en je geld lenen zonder onderpand-vereiste. Om bij Spotcap in aanmerking te komen moet je een minimale jaaromzet van 200.000 euro hebben. Daarnaast moet je een Nederlands bedrijf zijn met een Nederlandse bankrekening. Ook moet het bedrijf al minimaal twee jaar bestaan. Spotcap richt zich met name op kortlopende schulden van 10.000 tot 150.000 euro met een looptijd van 7 of 15 maanden. Een financieringsvorm dus voor snel werkkapitaal. Meer informatie op www.spotcap.nl

Alternatieve financieringsvormen

Bovenstaande aanbieders bieden een geldlening waarbij een onderpand geen vereiste is, maar er zijn zeker alternatieven. Crowdfunding is in opkomst, maar lang niet iedereen wil zijn bedrijfsgegevens openbaar maken. Daarnaast is er soms meer onderpand mogelijk dan je zelf had verwacht. Alternatieve financieringsvormen zijn enorm in opkomst dus het loont zeker om online eerst te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jouw bedrijf.