menu
Banner 728x90

Geld lenen zonder onderpand

Wil je een financiering maar heb je nog geen jaarcijfers? Of wil je geld lenen zonder onderpand? In dat geval biedt nieuwe technologie misschien uitkomst. Diverse partijen kunnen van jouw bedrijf een dermate sterke risico-analyse maken dat ze je online geld lenen tegen nieuwe voorwaarden.

Geld lenen zonder onderpand of jaarcijfers

Geld lenen bij de bank is gangbaar, maar lang niet altijd mogelijk. Die kijkt vooral naar de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar, in combinatie met onderpand. Je recente bedrijfshistorie geeft natuurlijk een goed beeld, maar door nieuwe technologie is er steeds meer informatie over bedrijven beschikbaar. Niet alleen de jaarverslagen die bij de KvK gepubliceerd zijn, maar ook je betaalhistorie, klantervaringen die via social media zijn gedeeld of informatie over de branche waarin je actief bent.

Lenen zonder onderpand in de lift

Op die manier is het voor analisten steeds beter te voorspellen of jij je zakelijke lening de komende maanden terug kunt betalen. Hierdoor kunnen partijen online geld lenen zonder onderpand, anders dan hoofdelijke aansprakelijkheid. Zij analyseren je bedrijf en maken op basis van die informatie een risico-analyse voor de komende jaren. Op basis daarvan bepalen ze welk bedrag en tegen welke rente ze je geld willen lenen, en tegen welke voorwaarden.

Een BV met jaarverslag biedt meer informatie dan een eenmanszaak, en een winkel heeft meer online data en vermeldingen dan een zakelijke handelsonderneming. Toch zijn er partijen die een eenmanszaak soms werkkapitaal willen financieren alleen al op basis van openbare informatie. Ze kijken hoelang een onderneming bestaat en in welke sector die actief is. Van wat er bekend is, controleren ze of er in de afgelopen jaren betaalachterstanden bekend zijn. Het totale plaatje van de berekening wordt meestal niet bekendgemaakt, maar je vestigingsadres, of personeelsbestand zijn openbare informatiebronnen die van invloed kunnen zijn.

Op basis van al deze informatie kunnen ze een goede risico-analyse maken. Met name buitenlandse partijen zijn sinds de opkomst van alternatieve financieringsvormen zeer actief geworden in deze markt. Er zijn tientallen partijen actief die geld lenen zonder dat daar onderpand voor nodig is.

Financierders zonder onderpand

  1. Funding Circle
    Financiert niet zelf, maar heeft aangesloten (particuliere) investeerders. Geld lenen zonder onderpand is hier mogelijk maar je moet wel altijd persoonlijk borg staan staan voor de aflossing van de lening. Bedrijven moeten minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van € 50.000,-. Ook moet er tenminste één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren. Meer informatie op www.fundingcircle.com
  2. Krediet Vooruit
    Deze ervaren financier heeft eigenlijk als enige harde voorwaarde dat je bedrijf een jaar moet bestaan en durft vaak wat meer risico’s te nemen dan de gemiddelde financier. Het krediet is ook geschikt voor inkoopkosten, apparatuur vervangen of zelfs voor een verhuizing. Meer informatie op www.kredietvooruit.nl
  3. Kapitaal op Maat
    Biedt kapitaal op basis van crowdfunding, voor het gehele mkb. Je kunt hier prima geld lenen zonder onderpand; zolang je vooraf helder bent over je financieringsaanvraag is er veel mogelijk. Zonder onderpand moet je natuurlijk wel een goed verhaal hebben wil men geld in jouw aanvraag steken. Meer informatie op www.kapitaalopmaat.nl

Geld lenen zonder jaarcijfers

Een financiering zonder onderpand is één ding, geld lenen zonder jaarcijfers is vaak nog lastiger. Als er ook niet kan worden aangetoond hoe de lening precies wordt terugbetaald, bijvoorbeeld omdat het bedrijf nog geen twee jaar bestaat, kan het lastig zijn om geld te lenen. Toch zijn hier soms ook mogelijkheden. Zo biedt Qredits soms startkapitaal op basis van een goed ondernemingsplan. Vaak wordt er ook een beroep gedaan op het eigen netwerk, zoals durfkapitaal via familie of vrienden. Ook investeerders, zoals business angels of informal investors, willen soms nieuwe bedrijven financieren.

Alternatieve financieringsvormen

Naast bovenstaande oplossingen komen er steeds meer alternatieve financieringsvormen met elk hun eigen voorwaarden. Crowdfunding is in opkomst, al wil lang niet iedereen zijn bedrijfsgegevens openbaar maken. Let daar wel op met welk platform je zaken doet. Hoe groter het platform hoe strenger vaak de eisen zijn rond jaarcijfers of onderpand.

Alternatieve financieringsvormen zijn enorm in opkomst dus het loont zeker om online eerst te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jouw bedrijf.