Geldvoorelkaar: ‘financieringsmarkt moet samenwerken’

Geldvoorelkaar: ‘financieringsmarkt moet samenwerken’

Waar gaat het heen met de alternatieve financieringsmarkt en met crowdfunding in het bijzonder? Investeerders.nl ging in gesprek met Geldvoorelkaar. Afgelopen najaar gaf dat platform nog aan dat dit jaar records zouden kunnen sneuvelen, maar dan moet er wel wat in de markt gebeuren. “Er moet veel meer samengewerkt worden”, zo geeft mede-eigenaar Edwin Adams aan.

Wie de crowdfundingbranche van dichtbij volgt, ziet dat het soms heftige golfbewegingen vertoont. De ene maand staan de platformen vol projecten, halen ze dagelijks de krantenkoppen en lijkt crowdfunding een volwaardig alternatief voor de bank, de maand erop kan er zomaar bijna een radiostilte ontstaan waarin de financieringsvorm nergens te vinden is.

‘Groei crowdfunding niet hoger dan 25 procent’

Ergens is dat niet zo gek. Het concept bestaat inmiddels al wel een paar jaar, dus dat bedrijven geld ophalen bij het publiek is inmiddels geen media-aandacht meer waard. Aan de andere kant loopt momenteel niet veel meer dan Ć©Ć©n Ć  twee procent van de totale mkb-financieringen via crowdfunding. Om een serieus alternatief te kunnen zijn voor de bank moet dat volume op zijn minst een paar keer over de kop.

Volgens Crowdfundmarkt groeide crowdfunding het eerste kwartaal van dit jaar met 68,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt er echter op dat het sindsdien weer een flinke dip laat zien. Edwin Adams, een van de eigenaren van Geldvoorelkaar, vertelt desgevraagd aan Investeerders.nl te verwachten dat de totale groei dit jaar niet veel hoger dan 20 tot 25 procent zal zijn.

Geldvoorelkaar naar de 500 miljoen?

Afgelopen zomer voorzag zijn collega Martijn van Schelven nog een potentie voor Geldvoorelkaar van 500 miljoen euro, waarmee het hele platform zou vervijfvoudigen in twee jaar. “Daarvoor zitten we nog niet op schema”, geeft Edwin met een veelbetekenende glimlach aan. Mede doordat het platform momenteel wat technische zaken vernieuwt, voorziet hij een groei die niet veel groter zal zijn dan het volume van vorig jaar.

Volgens Edwin kan het platform veel meer aan en zijn er ook wel aanvragen, maar als Geldvoorelkaar weer tussen de 25 en 35 miljoen euro aan financieringen kan uitzetten, schrijft het weer ruimschoots zwarte cijfers en is de positie als marktleider weer een jaar geborgd. Voor dit jaar zou hij daarmee tevreden zijn.

‘Er moet veel meer samengewerkt worden’

Een misser wordt keihard afgerekend en dus is het platform nog selectiever geworden op wat het accepteert. Was het cijfer van Martijn dan helemaal uit de lucht gegrepen, vragen wij ons af? “Nee, dat is nog altijd een reĆ«el scenario. De potentie daarvan deel ik. Alleen moet er dan veel meer samengewerkt worden.”

Als alleen al de banken iets actiever doorverwijzen naar alternatieven indien zij zien dat de financieringsaanvraag niet bij hen past, dan zou het heel hard kunnen gaan, denkt Edwin. “Als een grootbank actief zou doorverwijzen is het cijfer van Martijn al haalbaar, ook bij onze huidige strenge selectie. Helaas verwijst de bank niet door waardoor ondernemers crowdfunding nog te weinig overwegen.”

‘Concurrentie? Nee, een gemis aan kennis’

Dat banken niet doorverwijzen snapt hij wel, maar vindt hij niet verstandig. Volgens hem is het meer een kwestie van niet weten, dan concurrentie. “Crowdfunding en andere moderne vormen van financiering springen in een gat dat de bank niet opvult, en dat gaat alleen maar groeien. Volgens Edwin bestaat er veel onwetendheid, en is het oplossen daarvan van groot belang.

“Het is niet zo dat er Ć©Ć©n financieringsvorm is naast de bank. Er zijn al ontzettend veel crowdfunding-platformen en die werken allemaal op een andere manier. Daarnaast zijn er ook buitenlandse leenplatformen bij gekomen en zijn alternatieven als factoring of kredietunies ontstaan. De bankmedewerker weet al niet naar waar hij de klant moet doorverwijzen. Laat staan dat een ondernemer, zijn accountant of de politiek door de bomen het bos nog ziet.”

‘De alternatieven moeten gezamenlijk optrekken’

Er zijn veel crowdfundingplatformen, maar slechts een handvol zijn voldoende actief om echt met de politiek of bank in gesprek te kunnen, en dat is te weinig om concrete plannen te realiseren. “Als er een regeling is voor vijf crowdfundingplatformen dan staan er morgen vijf factoringsplatformen op de stoep en moeten ze vervolgens in gesprek met internationale leensites of kredietunies.”

Dat schiet niet op, denkt Edwin. Om de politiek of bank te overtuigen dat er alternatieven zijn, zullen de aanbieders van nieuwe financieringsvormen gezamenlijk moeten optrekken en zelf met suggesties moeten komen. Een onafhankelijke werkgroep heeft dat stokje al opgepakt, en Geldvoorelkaar hoopt dat alle losse partijen, samenwerkingsclubs en brancheverenigingen zich daarin meer kunnen verenigen.

“Door samenwerking van nieuwe (alternatieve) financiers, banken, adviseurs en accountants zal er een nieuw ecosysteem, een circulaire economie, kunnen ontstaan die uiteindelijk voor het bedrijfsleven en investeerders meer mogelijk maakt. We staan nog aan het begin van deze ontwikkeling en crowdfunding zal daar een belangrijke bedrage aan leveren.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten