menu

Google Ventures komt naar Europa

Googles eigen venture capital firm Google Venture komt naar Europa. Met een investeringsfonds van 100 miljoen dollar zal het gaan investeren in talloze Europese startups. Tot nu richtte Google Ventures zich op startups in Silicon Valley, zoals taxibedrijf Uber en het door Google recent overgenomen Nest.

De Europese tak van Google Ventures zal gaan opereren vanuit Londen, zo schrijft The Financial Times. Het kantoor komt te staan in Silicon Roundabout, wat bekend is om z’n honderden technologiebedrijfjes. Er wordt echter niet alleen geld gestopt in Britse bedrijfjes, er zal ook geld ge├»nvesteerd worden in steden als Berlijn en Stockholm.

Google Ventures nog klein in Europa
100 miljoen dollar is natuurlijk niet verkeerd om mee te beginnen, maar het steekt wel in schril contrast af met het kapitaal waar Index Ventures (400 miljoen dollar) bijvoorbeeld mee werkt bij het investeren in early-stage technologiebedrijven in Europe. En vorig jaar kwam het Londense kantoor van Accel Partners met een investeringsfonds van 475 miljoen dollar op de proppen. Maar Google heeft al aangegeven dat de oorspronkelijke investering van 100 miljoen dollar uitgebreid kan worden mocht het een succes worden

Voor kleine bedrijfjes kan een investering van Google niet alleen financieel uitkomst bieden, maar is het vaak ook een uitkomst dat er met die investering ook een nauwe samenwerking ontstaat tussen de start-up en de internetgigant. En zelfs een gehele overname door Google is niet ondenkbaar. Het overkwam bijvoorbeeld Nest in januari van dit jaar. Deze fabrikant van fancy thermostaten en rookmelders werd toen voor 3,2 miljard dollar overgekocht, nadat Google Ventures er in 2011 al in had geïnvesteerd.

Reacties