OPCstemaangeld

De groei van equity crowdfunding in Duitsland stagneert

De groei van equity crowdfunding in Duitsland stagneert

Equity crowdfunding groeit langzaam in Duitsland en deze vorm van alternatieve financiering staat momenteel sowieso niet goed op de kaart. Enkele bedrijven die op deze manier investeringen hebben opgehaald hebben hun faillissement aangevraagd.

En dus verschijnen er nu wat negatieve berichten in de Duitse media over equity crowdfunding, zo schrijft crowdfunding-expert Ronald Kleverlaan in zijn nieuwsbrief. Recent hebben de bedrijven Protonet (3,2 miljoen euro opgehaald via crowdfunding), Freygeist (1,5 miljoen euro) Returbo en Triprebel (beide 700.000 euro) hun faillissement aangevraagd.

Dat heeft het imago van equity crowdfunding bij onze oosterburen niet echt verbeterd. Want waar in andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië of Nederland de markt van equity crowdfunding gestaag groeit, gebeurt dat in Duitsland nauwelijks. De markt is jaarlijks tussen de 14 en 17 miljoen euro waard. “Voor een sector waarbij het verdienmodel grotendeels afhankelijk is van volume en omvang van de deals, is dit zorgelijk”, aldus Kleverlaan.

Volgens hem is het niet vreemd dat er een aantal bedrijven, die met equity crowdfunding zijn gefinancierd, het niet redden, maar dan moeten er wel voldoende succesverhalen tegenover staan, zodat er alsnog rendement wordt behaald. En dat is momenteel dus niet het geval.

Duitsland heeft eigen, specifieke wetgeving

Volgens Kleverlaan kan de situatie van Duitsland, in vergelijking met die van andere landen in Europa, verklaard worden doordat het een eigen specifieke wetgeving hanteert. In Duitsland kan de crowd bijvoorbeeld nooit echte aandelen kopen, maar alleen een lening waarbij ze een variabele vergoeding krijgen op basis van het succes van het bedrijf. “Het nadeel hiervan is dat de crowd nooit een volwaardige partner is aan de onderhandelingstafel met andere aandeelhouders. Bij vervolginvesteringen krijgen ze daardoor vaak slechtere voorwaarden dan de nieuwe investeerders.”

Crowdfunding in Duitsland

Gerelateerde berichten