Corum Investments

Interessante investeerders voor durfkapitaal

Veel grote of veelbelovende bedrijven hebben het nooit zo ver kunnen schoppen zonder inbreng van een investeerder. En die lijken tegenwoordig wel te springen om interessante projecten en startups. Het ene na het andere persbericht over een (joint-venture) investering verschijnt in de media. Welke investeerders kun je benaderen als je kapitaal nodig hebt voor je (online) onderneming?

Als startende onderneming kan het voorkomen dat je de potentie hebt om heel groot te worden, maar je hebt gewoonweg niet de middelen of het geld om dat te bereiken. Je kan dan bij een bank lenen, durfkapitaal proberen en aankloppen bij succesvolle ondernemers die het interessant of soms zelfs gewoon leuk vinden om in nieuwe ondernemingen te investeren. Maar vaak heb je toch meer succes (en geld) bij investeringsmaatschappijen die investeren in venture capital. Enkele grote spelers op een rij:

 • Andreessen Horowitz
  Een relatief nieuwe investeringsmaatschappij. Opgericht in juni 2009 door Marc Andreessen en Ben Horowitz met een beginkapitaal van 300 miljoen dollar. Andreessen schreef onder andere mee aan Mosaic, de eerste wijdgebruikte webbrowser, was co-oprichter van webbrowser Netscape en social networkplatform Ning en zit in de raad van bestuur van onder andere Facebook, eBay en HP. In september van 2009 investeerde het bedrijf voor 50 miljoen dollar in Skype. Het kreeg in ruil daarvoor 2 procent van de aandelen. Andreessen Horowitz bezit ook aandelen Zynga, Digg, Foursquare. In februari van 2011 investeerde het 80 miljoen dollar in Twitter. Het werd hiermee de eerste investeringsmaatschappij die aandelen bezit van de vier hoogstgewaardeerde social media-bedrijven: Facebook, Groupon, Twitter en Zynga.
 • Sequoia Capital
  Een van de meest succesvolle, grote en invloedrijke VC’s uit Sillicon Valley. Het bedrijf schat dat 19% van de waarde van de NASDAQ afkomstig is van bedrijven die Sequoia heeft gefinancierd. Sequio Capital heeft kapitaal verstrekt aan grote bedrijven als Apple, Google, YouTube, PayPal, Oracle, Yahoo! en LinkedIn. Het bedrijf is gespecialiseerd in start-ups, bedrijven die zich in de beginfase bevinden en bedrijven die zich in de groeifase bevinden. Dit valt goed te zien aan het feit dat het in 1978 al in Apple investeerde, het in 1995 aandurfde met Yahoo! en in 1999 de potentie van Google aangreep om er geld in te stoppen. Ook met Paypal, LinkedIn en YouTube waren ze er al in het jaar van oprichting bij om durfkapitaal te verstrekken.
 • Union Square Ventures
  Deze investeringsmaatschappij werd in 2004 opgericht door Brad Burnham en Fred Wilson. Het stopte durfkapitaal in web 2.0-bedrijven als Twitter, Tumblr, Foursquare, Zynga, del.icio.us, Disqus, FeedBurner en Etsy.
 • First Round Capital
  Opgericht in 2004, investeert deze VC vooral in technologie-bedrijven die zich in de ‘seed stage’ bevinden, de zeer vroege fase van een bedrijf dat nog geen commerciële activiteiten heeft ontwikkeld. De investeringen variëren van 250.000 tot 500.000 dollar en gingen tot nu onder andere naar VideoEgg, Wikia, del.icio.us, LinkedIn, Odeo en StumbleUpon. In 2010 bleek First Round Capital de drie-na-grootste durfkapitaal-investeerder van Amerika, op basis van het aantal gesloten deals.
 • Accel Partners
  Accel is in 1983 opgericht en investeert sindsdien in bedrijven vanaf de oprichting, maar ook die zich in de groeifase bevinden. Het heeft geïnvesteerd in bedrijven als Facebook, Macromedia, RealNetworks, Dropbox, StumbleUpon, Walmart.com, Baidu, en ComScore.
 • Spark Capital
  Twitter, Tumblr, OMGPOP, KickApps, peerTransfer, Boxee en 5min Media zijn enkele bedrijven die een investering hebben gekregen van dit in 2006 opgerichte investeringsmaatschappij. Het investeert in bedrijven waarvan ze geloven dat die profiteren van de snelle media- en content-veranderingen die ontstaan door innovatieve technologieën en veranderende business-modellen.
 • Benchmark Capital
  BenchMark Capital is opgericht in 1995. Twee jaar later investeerde het 6,7 miljoen dollar in eBay. En met succes, want de online marktplaats was in de lente van 1999 al meer dan 5 miljard dollar waard. Verder heeft het ook geïnvesteerd in Gaia Online, Twitter, Red Hat, Shopping.com, Friendster, 1-800-Flowers, Art.com en Instagram. Investeringen van Benchmark Capital zitten tussen de 3 en 5 miljoen dollar in.

Grote Nederlandse investeerders

Wat opvalt aan bovenstaand overzicht is dat succesvolle bedrijven/websites als Twitter, Facebook, StumbleUpon en PayPal meerdere grote investeerders uit dit lijstje aan zich hebben weten te binden. Zijn ze daarom zo succesvol geworden? In Nederland kennen we in ieder geval niet zulke grote VC’s die (samen) gigantische bedragen in dezelfde bedrijven investeren. De bekendste investeerder van vaderlandse bodem is misschien wel de Telegraaf Media Group. Het heeft belangen in talloze bedrijven en websites als GeenStijl, Hyves, Sp!ts, Speurders, Sky Radio, Relatieplanet, Privé, FHM, Hitkrant, Autovisie, Habbo, Jaap.nl, en ProSiebenSat.1 Media AG (eigenaar van o.a. SBS6, Net5 en Veronica).

Kijken we naar een grote onderneming als bol.com, dan zien we dat de grootste investeerders van deze webwinkel Cyrte Investments en NPM Capital zijn. Namen die we verder niet terugzien bij andere grote spelers in de (e-commerce) markt. Sowieso wordt er in ons land vrij snel geswitcht van eigenaar/investeerder, daar waar ze in Amerika soms jarenlang meerdere keren miljoenen dollars in een bedrijf pompen. Benchmark Capital investeert al sinds 1997 in eBay, terwijl Wehkamp al diverse keren van grootaandeelhouder en investeerder is gewisseld.

Gerelateerde berichten