menu
Lendahand

GV: minder deals, minder IPO’s, dalende waarderingen

GV: minder deals, minder IPO’s, dalende waarderingen

GV, de nieuwe naam van Google’s investeringstak Google Ventures, heeft weer maar eens onderzocht of we met z’n allen in een zeepbel zitten. Net als vorig jaar heeft het niet echt een eenduidig antwoord hierop, maar het weet wel dat er minder overnames en beursgangen zijn en dat de waarderingen van startups zijn gedaald.

Al is er volgens GV ook goed nieuws te melden. Zo wordt er veel venture capital opgehaald, weten latere-fasebedrijven nog steeds geld op te halen en zijn er een aantal succesvolle M&A-exits geweest.

Het engineering-team van GV analyseerde marktdata en ontdekte dat venture capitalists minder geld uitgeven. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aantal uitgegeven VC-geld met 11 procent gedaald, terwijl het aantal deals met 5 procent afnam in vergelijking met vorig jaar.

Beursgang duurt gemiddeld 8 jaar

Ook kwam naar voren dat bedrijven langer wachten met hun beursgang. Het eerste kwartaal van dit jaar was dat betreft het slechtste sinds 2011 en de gemiddelde tijd tussen de eerste financiering en een beursgang is nu 8 jaar.

Gedurende de geanalyseerde periode zagen ‘late stage’-bedrijven die een beursgang overwegen hun waarderingen dalen. Waarderingen voor bedrijven in deze financieringsfase daalden met 43 procent sinds de piek die ze in het derde kwartaal van vorig jaar nog bereikten.

Waardering gedaald

Meer kapitaal ingezet dan in elk jaar na ’95

Maar zoals gezegd ontdekt GV ook wat lichtpuntjes in de data. Zo haalden venture capital-fondsen 13 miljard dollar op in de eerste drie maanden van dit jaar, wat daarmee het best presterende kwartaal in vijftien jaar is en zelfs 59 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De VC-industrie zou vorig jaar meer kapitaal hebben ingezet dan in elk ander jaar na 1995.

En ondanks de daling van waarderingen, hebben ‘later stage’-bedrijven het wel voor elkaar gekregen om geld op te halen in extra financieringsrondes. In het eerste kwartaal dit jaar namen investeringen in ‘later stage’-rondes toe met 10 procent.

M&A-exits vervangen IPO

En de vertraging van beursgangen hoeft ook geen slecht iets te zijn, zo beredeneert GV-oprichter en CEO Bill Maris. Gedurende de onderzochte periode waren er 25 procent minder M&A-exits in vergelijking met het vorige kwartaal, maar was de waarde van zulke deals wel verdubbeld, ten opzichte van het jaar ervoor. “Exits via overnames lijken de plek van beursgangen te hebben ingenomen”, zo schrijft hij.

Reacties