HeavyFinance review

8

(onze review)

HeavyFinance is een internationaal platform voor leningen aan agrarische bedrijven, met een gemiddeld rendement tussen de 12-14 procent. In onze laatste review scoort HeavyFinance een 8. Projecten zijn gericht op het financieren van werkkapitaal, machines of CO₂-opslag.

Inhoud:

Let op: online investeren via HeavyFinance brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat typeert HeavyFinance?

Heavyfinance reviewHeavyFinance is een Europees crowdfunding-platform waar je kunt investeren in landbouw-leningen. Het platform biedt financiering aan boeren voor onder andere werkkapitaal, machines of CO₂-opslag. HeavyFinance is opgericht in Litouwen en richt zich op meerdere Europese landen.

De leningen zijn gedekt door activa, zoals landbouwmachines of land. Sinds de lancering in 2020 heeft het platform een gemiddeld rendement van rond de 12-14 procent gerealiseerd​.

Registratie account HeavyFinance

Een account aanmaken en geld overmaken

Een account aanmaken is eenvoudig. Met alleen je mailadres heb je al een account. Voor de verificatie wil het ook een foto maken van je legitimatiebewijs en moet je een selfie maken.

Daarna kun je geld overmaken naar het platform. Daarbij werkt het met een overschrijving waarbij je je geld overmaakt naar een Franse IBAN van LemonWay, de betaalinstelling die betalingen veilig kan verwerken. Het biedt helaas geen creditcard, iDEAL of andere betaaloplossingen.

Registratie en verificatie compleet

Aanbod: landbouw-projecten in Oost-Europa

Op HeavyFinance investeer je in agrarische bedrijven die land of landbouwmachines als onderpand bieden. Het is actief in andere Europese landen, waaronder Polen, Litouwen, Letland, Portugal en Bulgarije. Het is nog een vrij jong platform, maar biedt al een goed volume in projecten.

Deze landbouwleningen zijn gericht op werkkapitaal en voorraad, soms zelfs op de aankoop van nieuw land of machines. Daartussen zitten soms veilige projecten, maar ze kunnen ook vrij risicovol zijn. Het is aan te raden je inleg over projecten te spreiden.

Green Loans gericht op CO₂-opslag

HeavyFinance ziet zichzelf graag als duurzaam platform met als missie om 1 gigaton CO₂ te verwijderen tegen 2050. Naast reguliere projecten biedt het daarvoor Green Loans. Zelf geeft het platform aan dat boeren dankzij deze duurzame projecten overstappen op duurzamere landbouwmethoden (zoals regeneratieve landbouw). Uit analyse van Investeerders.nl blijkt dat ze (meestal) gericht zijn op CO₂-opslag.

Het opslaan van CO₂ in de bodem levert koolstofkredieten op, die boeren kunnen verkopen aan bedrijven. Bedrijven die koolstofkredieten kopen doen dit om klimaatdoelen te behalen. Op deze Green Loan-projecten ontvang je geen vaste rente, maar deel je als investeerder mee in het resultaat bij de verkoop.

In oktober 2024 ontving het platform hiervoor een garantie van 10,5 miljoen euro van het Europese Investeringsfonds (EIF). Dankzij deze garantie kan het gunstigere financieringsvoorwaarden bieden aan landbouwbedrijven en de risico’s voor investeerders beperken.

aanbod crowdfunding-projectenEnkele voorbeelden van projecten.

HeavyFinance vs. LANDE

HeavyFinance wordt vaak vergeleken met LANDE. Beide zijn gevestigd in de Baltische staten en bieden leningen voor de agrarische sector met onderpand. Veel investeerders gebruiken beide platforms naast elkaar om zo te kunnen kiezen uit een groter aanbod van projecten.

Toch zijn er wel verschillen tussen beide platforms. Onze ervaring leert dat de rentes op HeavyFinance vaak wat hoger zijn. Het percentage met probleemprojecten ook, vooral bij projecten buiten de Baltische Staten. Door de hogere rente halen veel investeerders hier alsnog een hoger rendement.

Naast de Baltische Staten is LANDE vooral actief in Roemenië. HeavyFinance is daarbuiten juist actief in Polen, en Bulgarije en Portugal. HeavyFinance heeft een groter volume in projecten, inclusief projecten voor CO₂-opslag of CO₂-reductie. Verder biedt LANDE alleen projecten met land als onderpand, terwijl HeavyFinance ook landbouwmachines inzet als onderpand.

Gebruiksvriendelijkheid

Het platform werkt zowel op desktop als mobiel snel en eenvoudig. Op onze mobiele test met een iPhone, via de browser want  HeavyFinance heeft nog geen eigen app, lijkt het dashboard zelfs iets gemakkelijker in gebruik dan op de laptop.

Helaas werkt HeavyFinance niet met de biometrische herkenning van Apple zelf voor de de tweevoudige verificatie-functie. Een sms overtikken is toch minder gebruiksvriendelijk. Verder kun je alleen geld overmaken via een overschrijving, waarbij je moet wachten op een bevestiging die 24 uur kan duren.

Informatie bij projecten

Naast de basisinformatie van projecten biedt HeavyFinance ook informatie over de leenhistorie, omzet uit voorgaande jaren en gedetailleerde info over het bedrijf en eigendommen, zoals het land of gebruikte machines. Verder geeft HeavyFinance een eigen kredietscore en geeft het wat info over de bedrijven zodat je zelf ook je eigen onderzoek kunt doen, als je dat wilt. Bij elkaar is de informatie daarmee best in orde.

Auto-Invest-functie en secondary market

HeavyFinance biedt een Auto-Invest-functie voor investeerders die willen dat het platform automatisch de inleg over een groot aantal projecten spreidt. Je kunt daarbij zelf instellen welk type projecten je wilt. Verder biedt het een secondary market waarmee je vervroegd uitstapt.

Auto-Invest en secondary market

Rendement van ruim 12-14%

Alhoewel we al even investeren op het platform, heeft de redactie van Investeerders.nl nog onvoldoende leningen om zelfstandig een goed beeld te geven van het rendement van HeavyFinance. Zelf publiceert het platform een rendement van ruim 13 procent, al is dit een bruto-rendement.

Het is een gemiddelde als elke lening de eindstreep haalt. De kosten van achterstanden en defaults zijn er nog niet in verwerkt. Die zijn vrij fors bij HeavyFinance. In het laatste rapport geeft het aan dat 75,9 procent van de leningen wordt op tijd afgelost. In 24,1 procent is dat dus niet het geval! Al maken de hoge rentes wel veel goed: wij verwachten bij een goed gespreide portefeuille alsnog een rendement boven de 10 procent.

achterstanden en defaults
Stand eind september 2024

Betrouwbaarheid en veiligheid

HeavyFinance biedt investeerders een betrouwbaar platform met een sterke achtergrond in agrarische financiering. Het werd opgericht door Laimonas Noreika in 2020. Die heeft uitgebreide ervaring met financiële technologie en richt zich op landbouwinnovaties om CO₂-uitstoot te verminderen.

HeavyFinance voldoet aan EU-regels dankzij een ECSP-vergunning. Hoewel het een jong en snelgroeiend bedrijf is, ervaren wij het als een stabiel platform. HeavyFinance heeft het geld van investeerders  ondergebracht bij BNP Paribas, waardoor dit gescheiden blijft van de bedrijfsfinanciën.

Dekking onderpand

Veel projecten zijn gedekt door onderpand als landbouwmachines, land of Europese garanties. Daarmee lijken de risico’s beperkt, maar als het misgaat bij een landbouwonderneming kan dat grote gevolgen hebben. Als de landbouwomstandigheden verslechteren, denk aan factoren zoals slecht weer of fluctuaties in de grondstofprijzen, kan het snel misgaan. Die risico’s gelden vaak ook voor het onderpand.

Veel projecten van HeavyFinance kun je beschouwen als risicovolle leningen. Ook als ze gedekt zijn door onderpand en de loan-to-value-verhoudingen goed zijn. Als de betalingsproblemen ontstaan door problemen met de bereikbaarheid of kwaliteit van het land, of door de stabiliteit van een sector of regio, dan is het maar de vraag of het onderpand nog bruikbaar en verkoopbaar is.

HeavyFinance statistics

Review-score: 8

In onze laatste review scoort HeavyFinance een 8. Investeerders die weinig ervaring hebben met crowdfunding, raden wij eerder Nederlandse platforms als Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar aan. Voor investeerders die extra rendement of spreiding zoeken is HeavyFinance een interessant platform.

Het crowdfunding-platform biedt een goed volume aan projecten. In de agrarische sector kan het zichzelf marktleider noemen. Het rendement voor investeerders is goed, al heeft het veel moeite om de risico’s onder controle te krijgen, vooral bij projecten buiten de Baltische Staten.

Projecten bieden onderpand maar daarbij ben je soms jaren verder. Desondanks is het één van de platforms die wij actief volgen, en waarop wij zelf investeren. Het is op veel vlakken vergelijkbaar met LANDE. Als je vaker investeert in crowdfunding en je geld wilt spreiden over meerdere platforms, bieden zowel LANDE als HeavyFinance een mooie manier om extra vaste maandinkomsten te genereren.

Ervaringen met HeavyFinance review

8.2

Gebaseerd op 13 reviews via Google Maps

Monsieur BONY

Monsieur BONY

9 maanden geleden

Ik was geïnteresseerd in dit platform omdat het rendement het hoogste was dat ik ken van alle crowdfundingplatforms, van 11% tot 15,16% Het platform maakt op bepaalde projecten ook 1 of 2% meer winstgevendheid mogelijk. Ik merkte op dat er sterke garanties werden geboden en dat er vrijwel geen wanbetalingen op projecten plaatsvonden, wat zeldzaam is. De looptijd van projecten varieert over het algemeen tussen 1 en 3 jaar. Het is duidelijk dat analyse van onderpand en risicobeheerlees meer

Goda Gustaitė

Goda Gustaitė

een jaar geleden

Update 06 22: Een half jaar is verstreken sinds mijn feedback, en ook ruim een ​​half jaar na de vertraging van een half jaar toen de lening had moeten worden uitbetaald. De vertegenwoordigers van Heavy Finance reageren pas op e-mails als je ze meerdere keren vraagt, antwoordt de COO, wat betekent dat er geen normale klantenservicespecialist is. Het uitstel van de lening is al meer dan een jaar uitgesteld en de beheerder blijft uitspraken doenlees meer

Karoo D10

Karoo D10

2 jaar geleden

Door de professionele benadering van de opdrachtgever en goede voorwaarden hebben wij al vaker gebruik gemaakt van de diensten van HeavyFinance. Wij raden samenwerking met de heer Jan aan, zeer goed contact en snelle organisatie van fondsen.

Bekijk alle 13 reviews op Google Maps